Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvarkenrådet firar 50 år med festival: "Svenska och finska artister uppträder gärna i Österbotten, vi har en positiv anda här"

Från 2022
En man med skägg och kostym och en man med vit t-skjorta med tryck står framför en tegelvägg.
Bildtext Arrangörerna Fredrik Furu och Mathias Lindström hoppas att många dyker upp då Kvarkenfest ordnas för första gången.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Kvarkenfest går av stapeln för första gången på lördag. Festivalen ordnas för att fira att det officiella samarbetet över Kvarken har pågått i 50 år. Jubileet till ära har artister från båda sidor av Kvarken bjudits in.

På lördag 18 juni ordnas Kvarkenfest vid Elisa Stadion i Vasa. Det utlovas mångsidigt program för att fira jubileet av Kvarkenrådets verksamhet.

På scen uppträder de svenska artisterna Tove Styrke och Lisa Miskovsky, och österbottniska artister som KAJ och One Desire. Samtidigt ordnas löp- och motionsevenemanget Vaasa Run av Vasa Idrottssällskap.

– Både svenska och finska artister tycker om att uppträda i Österbotten, vi har en positiv anda här, säger event koordinator Fredrik Furu.

Kvarkenfest är en familjetillställning och erbjuder något som passar alla.

– Det har varit mycket jobb med att få ihop en lineup men jag tycker att vi har lyckats bra, säger Furu.

En man i vit t-skjorta med tryck på står framför en vit tegelbyggnad.
Bildtext Fredrik Furu planerar det sista inför lördagens festival. Han är event koordinator och var den som kom med idén om att ordna Kvarkenfest.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Coronapandemin inte längre ett hinder för gemenskapen

Festivalen vill uppmärksamma att det officiella samarbetet över Kvarken och Kvarkenrådet fyller 50 år.

Istället för att fira jubileet på traditionellt vis med en presentation av verksamhetens biografi och historik, vill Kvarkenrådet ordna något där folk kan träffas och umgås. En fest för folket passar utmärkt nu då coronapandemin inte längre har lika stor prägel på tillvaron.

– Kvarkenrådets verksamhet bygger på samarbete och det grundar sig på att folk träffas och känner att det finns en gemenskap, det har fått lida under pandemin, säger Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet.

En man med skägg och kavaj framför en tegelvägg.
Bildtext Kvarkenrådets direktör Mathias Lindström är förväntansfull, men säger att det varit mycket jobb med att ordna en festival.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Coronapandemin har även påverkat allmänhetens engagemang för olika tillställningar. Furu tror att pandemin har gjort att folk vaknar ganska sent.

– Människor bestämmer sig väldigt sent för om de deltar, man är van vid att ställa in och binder sig inte så tidigt till ett evenemang. Men i och med att vi har ett billigt biljettpris, så försöker vi skapa en låg tröskel för folk att komma, säger Furu.

"Det blir ett kanon evenemang"

Slopade restriktioner och att det dessutom finns en ny kvarkenfärja gör att förutsättningarna för festivalen är goda. Lindström ser fram emot goda diskussioner och att evenemanget förstärker gemenskapen över Kvarken.

Furu, som vanligtvis står på scen, håller nu också i trådarna bakom festivalen. Han ser fram emot att se alla människor och han hoppas att allt rullar på.

– Jag tror att det blir ett kanon evenemang med många människor, säger Furu.

Många festivaler i sommar

Kvarkenfest är en av många evenemang och festivaler som ordnas i sommar i Österbotten. Här är ett urval av några av de evenemang som ordnas runt om i regionen:

 • Tomatkarnevalen i Närpes den 29 juni – 2 juli

 • Klacken Party i Lillby den 2 juli

 • Åminne Beerfest i Åminne folkpark den 8-9 juli

 • Vörådagarna den 4-10 juli

 • Vasa Pride den 12-17 juli

 • Kaskö musiksommar vid Bladhska gården den 13-17 juli

 • Sommarmarknad Kristinestad den 14-17 juli

 • Bigday Summer Festival den 15-16 juli

 • Jakobs dagar den 17-24 juli

 • Musikfestspelen Korsholm/Vasa den 27 juli - 4 augusti

 • Vaasa festival den 4-6 augusti

 • Juthbackamarknaden i Nykarleby den 19-20 augusti