Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikko Koskinen lämnar NHL och Edmonton Oilers och flyttar till NLA-klubben Lugano

Mikko Koskinen torjuu kiekon.
Bildtext Mikko Koskinens NHL-sejour tog slut för den här gången.
Bild: Sergei Belski-USA TODAY Sports

Mikko Koskinen fick förtroende i bara tre av Edmonton Oilers 16 slutspelsmatcher. Nu flyttar han sitt pick och pack till Schweiz.

Fyra säsonger i Edmonton Oilers fick tydligen räcka för den 33-årige Mikko Koskinen som hade blivit en fri agent i juli.

Nu fortsätter karriären i Schweiz i toppklubben HC Lugano, där han bland annat blir lagkamrat med backen Oliwer Kaski. Kontraktet är tvåårigt.

I Lugano lär han vara given förstemålvakt men i Edmonton var han – åtminstone i slutspelet – tvåa bakom den 40-årige Mike Smith som ännu inte bestämt sig för hur framtiden ter sig.

Smith spelade 28 matcher i grundserien medan Koskinen fick stå i 45 matcher. Men i slutspelet var det ombytta roller: 16 starter för Smith, inga starter för Koskinen, bara tre inhopp.

– Mike och Mikko jobbade hårt för oss hela året. Man kommer inte till playoffs utan bra målvaktsspel, sade Oilers general manager Ken Holland för en vecka sedan.

Holland inser ändå realiteterna: hans förstaval Mike Smith är med sina 40 år en av NHL:s äldsta spelare.

– Han känner sin kropp och vi får se, oberoende måste jag fatta beslut innan träningslägren kör i gång.

En möjlig ersättare för endera Koskinen eller Smith kunde vara den 23-årige Stuart Skinner som redan har spelat 14 matcher för laget. Han höll mestadels till i AHL, men har hyfsad statistik i de matcher som han spelade i Oilers.

Mikko Koskinen draftades ursprungligen till NHL år 2009 av New York Islanders som 31:a spelare totalt. Hans statistik visar på 168 matcher i grundserien med räddningsprocenten 90,6 och det inläppta mål-genomsnittet 3,01. I slutspelet är de motsvarande siffrorna 7 matcher, 89,2 % och 3,42 insläppta mål per match.

Källor: HC Lugano, NHL

Diskussion om artikeln