Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors stad upphandlade bränsle till sina fordon, men fick bara anbud från Teboil – då uteslöt staden bolaget med hänvisning till Rysslandskoppling

Från 2022
Uppdaterad 15.06.2022 20:26.
Dieselin ja bensan hinta kesäkuussa Helsingin Metsälän Teboil-asema.
Bildtext Helsingfors stad vill inte tanka sina fordon på Teboil.
Bild: Seppo Ahava / Yle

Helsingfors stad utestängde Teboil från upphandlingen av bränsle till stadens fordon. Teboil överklagar och anser att deras anbud ska beaktas eftersom stadens fordon annars riskerar bli utan bränsle.

I mars, när Ryssland har attackerat Ukraina och alla kopplingar till Ryssland synas extra noga, upphandlar Helsingfors stad bränsle till stadens fordon.

Avtalet gäller för fyra år och är värt 12 miljoner euro.

Det är stadens byggtjänst Stara som sköter upphandlingen och när tidsfristen löper ut den 22 april har staden fått ett enda anbud. Det är från Teboil, den mest impopulära bensinstationen i Finland.

Teboil ägs av ryska Lukoil och på grund av den kopplingen beslutar många organisationer i Finland att bojkotta bolaget efter Rysslands attack mot Ukraina.

Skickar brev till Teboil

Upphandlingschefen vid stadens byggtjänst Stara, Heikki Halonen, skickar i slutet av april ett brev till Teboil.

Halonen begär att Teboil redogör för hur bolaget inte berörs av EU:s sanktioner mot Ryssland.

Brevet är intressant.

Helsingfors stad har några veckor tidigare i Svenska Yles granskning förklarat att det inte finns några hinder för att köpa från Teboil eftersom bolaget inte är föremål för sanktioner.

Granskningen publicerades den 11 april men tre dagar innan beslöt EU om nya sanktioner mot Ryssland. Och upphandlingschefen vid Stara hänvisar till EU:s förordning.

"Ägs till 100 procent av schweiziskt bolag"

Teboil svarar på brevet med att understryka att varken Teboil eller Lukoil är föremål för sanktioner från EU, Storbritannien eller USA.

Teboils jurist skriver att bolaget till 100 procent ägs av schweiziska Litasco Sa, som till 100 procent ägs av österrikiska Lukoil International. Det bolaget ägs till 100 procent av ryska Pjsc Lukoil.

Enligt juristen finns inget betydande statligt ägande i Lukoil.

Det är ett börsbolag där 55 procent av aktierna är till salu på börsen i Moskva, London och Frankfurt och som är olistade i USA, skriver juristen i sitt svar.

Staden vill direktupphandla från Neste

I mitten av maj beslutar vd:n för stadens byggtjänst Stara trots det att utesluta Teboil med hänvisning till kopplingen till Ryssland. Beslutet motiveras med en EU-förordning från 8 april.

Eftersom det inte kom in ett enda giltigt anbud beslutar sig Stara därefter för att avbryta upphandlingen.

Istället föreslås nu att staden gör en direktupphandling med Neste. Ärendet behandlas i Staras direktion den 16 juni.

Teboil-Lukoil -kyltti
Bildtext Teboil ägs i sista hand av ryska oljebolaget Lukoil.
Bild: Kimmo Gustafsson

"Om Teboil utestängs blir fordonen utan bränsle"

Teboil sväljer inte beslutet utan har överklagat till staden.

Teboils jurist skriver i sin överklagan att Teboils anbud borde beaktas med hänvisning till försörjningsberedskapen och att EU-förordningen tillåter vissa undantag.

"Ett av de centrala ändamålen med upphandlingen är att trygga att Helsingfors stad och dess enheter kan erbjudas tillräckligt med bränsle.

Om Teboil utestängs från de här upphandlingarna finns det en risk att försörjningsberedskapen inte verkställs och fordonen blir utan bränsle", skriver juristen (översatt från finska).

Teboil har sökt om undantagstillstånd från Utrikesministeriet för att kunna delta i upphandlingen.

Överklagan behandlas också i Staras direktion i morgon och förslaget är att den avslås.

Flera avtal med Teboil

Svenska Yles granskning visade i april att Helsingfors stad har flera avtal med Teboil.

Bland annat levererade Teboil diesel till arbetsmaskiner i Britas idrottspark och Salmi friluftsområde i mars efter Rysslands attack mot Ukraina.

– Vi agerar enligt EU:s sanktionslista och har inte sagt upp avtal på grund av det här (kriget i Ukraina). Teboil är inte föremål för sanktioner, sade Juha Kouvonen vid stadens rättstjänster då.

Nu har ändå staden agerat.

Helsingin keskuspelastusasemalla työskenneltiin marraskuussa 2021.
Bildtext Helsingfors räddningsverk tankar sedan mitten av april inte längre på Teboil.
Bild: Silja Viitala / Yle

Räddningsverket gjorde sig av med sina Teboilkort

Både räddningsverket och Servicecentralen har sagt upp sina avtal med Teboil under våren.

Räddningsverket har köpt diesel från Teboil för över 8 200 euro i mars och i april.

"Räddningsverket har redan en längre tid skaffat bränsle någon annanstans än från Teboil. Vi har ändå haft sju kort till Teboil vid sådana brandstationer där Teboil ligger närmast. Vi beslöt oss för att avstå från Teboil i mars och fick kort till ett annat bolag i mitten av april. Efter det har vi inte använt Teboil", skriver Räddningsverkets kommunikationschef Anna Lehtiranta i ett mejl.

Enligt Lehtiranta sades avtalet upp på grund av Rysslands attack, men också försörjningsberedskapen och kontinuiteten inverkade.

Avtal om olja för uppvärmning sades upp

Affärsverket Servicecentralen sade i slutet av april upp sitt avtal med Teboil som rör eldningsolja avsedd för uppvärmning av byggnader.

– Avtalet sades upp enligt stadens instruktioner. Vi har redan startat en ny upphandling om det här, säger anskaffningschef Antti Virtanen.

Avtalet med Teboil upphör den 31 oktober. Det skrevs under i april 2021 och skulle fortgå till april 2023.

– Vi fortsätter med Teboil tills den nya upphandlingen är färdig. Vi fick inte anbud från någon annan i samband med den förra upphandlingen, säger Virtanen.

Avtalet är värt omkring 90 000 euro per år.

I mars och april har Servicecentralen sammanlagt köpt olja för uppvärmning av hus för 28 600 euro från Teboil.

Diskussion om artikeln