Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanna Marin på nordiskt statsministermöte: Risk för att Natoprocessen fryser fast om inte lösning hittas i juni

Uppdaterad 14.06.2022 22:02.
Sanna Marin står utomhus med Magdalena Andersson och Jonas Gahr Störe.
Bildtext Sanna Marin på möte med Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Statsminister Sanna Marin deltar i ett socialdemokratiskt toppmöte i Sverige på onsdag. Hon påpekar att det för tillfället pågår en internationell kamp om värderingar och pekar ut utvecklingen i Kina och Ryssland som oroande.

Om Finland och Sverige inte lyckas förhandla fram en lösning med Turkiet före Natotoppmötet i Madrid i slutet av juni finns det en risk för att förhandlingarna stannar av. Finland och Sveriges Natoansökningar stoppas för tillfället av Turkiet.

– Det är viktigt att vi löser situationen med Turkiet nu, momentumet är nu. Om vi inte löser frågan före Madrid finns det en risk för att situationen fryser fast, säger statsminister Sanna Marin.

Det är i både Finlands och Sveriges intresse att Natoprocessen går så smärtfritt som möjligt, enligt henne.

– Vi är redo att svara på alla frågor som kan uppstå, men det borde inte finnas några problem, säger Marin.

Turkiet har hotat med att frysa Finlands och Sveriges Natoprocesser i ett år, enligt The Guardian.

Sanna Marin kastar också bollen tillbaka till Turkiet och säger att landet före Sverige och Finland skickade in sina ansökningar meddelade att de stöder ett svenskt och ett finskt Natomedlemskap. Sedan vände de 180 grader, säger Marin.

– Vi tar alla frågor på stort allvar och för samtal, men det är också Turkiets ansvar att hitta lösningar i det här skedet, säger hon.

Stort socialdemokratiskt möte i Sverige

Marins uttalanden kommer på den nordiska arbetarrörelsens samarbetsorganisation Samaks toppmöte lite utanför Stockholm. 150 socialdemokrater från de nordiska länderna samlades för att diskutera vad deras partier ska satsa på.

På plats var tre av de fyra nordiska socialdemokratiska statsministrarna, Sveriges Magdalena Andersson, Finlands Sanna Marin och Norges Jonas Gahr Støre. Danmarks statsminister Mette Frederiksen kunde inte delta.

Socialdemokraterna är starka i Norden just nu. Man har medvind enligt Sveriges Magdalena Andersson.

– Det är första gången sedan 2001 som alla våra tre länder och Danmark har socialdemokratiska statsministrar samtidigt. Det blåser tydligt socialdemokratiska vindar i Norden, säger Andersson.

Magdalena Andersson står utomhus med Sanna Marin.
Bildtext Sveriges statsminister Magdalena Andersson vill också se en lösning i förhandlingarna med Turkiet.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Temat för diskussionerna var framtidens arbetsplatser, men under statsministrarnas paneldiskussion och den efterföljande presskonferensen låg fokus främst på säkerhetspolitik och Nato.

Enligt Sveriges statsminister Magdalena Andersson diskuterar man både terrorism och vapenlagstiftning med Turkiet. Turkiet vill bland annat att Sverige slutar stödja grupper i norra Syrien som landet anser är terrorister. De vill också se medlemmar av den kurdiska arbetarrörelsen PKK utlämnade från Sverige till Turkiet.

– Vi är hårda mot terrorister och under de senaste åren har vi skärpt vår terrorlagstiftning. Den andra saken vi diskuterar är vapenexport, säger hon.

Sverige och Finland har under de senaste åren inte sålt vapen till Turkiet.

Sanna Marin: Kamp om värderingar

Medan de tre statsministrarna höll en pressträff sken solen utanför den socialdemokratiska konferensanläggningen Bommersvik. Anläggningen ligger idylliskt vid en sjö, och statsminister Sanna Marin säger att det är svårt att förstå att Europa är mitt uppe i en svår kris samtidigt som solen skiner över vackra Bommersvik.

– Men vi är mitt uppe i en kris, Rysslands attack på Ukraina har ändrat säkerhetsläget i hela Europa, också här i Norden, säger hon.

Jonas Gahr Störe står tillsammans med Sanna Marin och Magdalena Andersson utomhus.
Bildtext Norges statsminster Jonas Gahr Støre sade under mötet i Bommersvik att Norden kan ha en stark gemensam röst i Nato om Finland och Sverige blir medlemmar.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Sanna Marin är orolig för att auktoritära länder agerar allt mer aggressivt i världen. Hon säger att utvecklingen i Ryssland och i Kina visar att världen inte är samma plats som tidigare.

– Världen är inte den plats vi hoppades att den skulle vara. Det finns flera krafter i världen som tänker på ett helt annat sätt än vi. Vi måste se till att de västliga värdena vinner, säger Marin.

Hon menar att den senare tiden har visat att det finns länder som kan döda, skada och skapa sådana blodbad som vi inte varit vana vid att se.

– Vi kan se att auktoritära länder har ett mer aggressivt perspektiv när det kommer till flera frågor, så som mänskliga rättigheter, demokrati och hur de behandlar media och minoriteter. Vi måste se till att våra demokratiska värderingar sprids, inte i bara i våra länder utan i hela världen, säger hon.

Andersson och Marin står vid podium
Bildtext Magdalena Andersson och Sanna Marin framhöll båda vikten av att fortsätta förhandla med Turkiet.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Svenska Yle frågar om Turkiet är på samma sida som de nordiska länderna i kampen om värderingar.

– Turkiet är en del av Nato och skapar trygghet i sin region runt Svarta Havet. Jag tror att det är viktigt att arbeta tillsammans även om man inte är överens om allt, man håller inte alltid med varandra men vi är på samma sida. Samma sak gäller inom EU när det gäller synen på rättstatsprincipen i exempelvis Polen och Ungern, säger Marin.

Sanna Marin säger att det är viktigast att diskutera frågorna tillsammans runt samma bord.

SDP:s partisekreterare: Nordiska länder kan påverka Natos riktning

För både de svenska och de finländska Socialdemokraterna har vårens process mot att skicka in en Natoansökan varit ett paradigmskifte. Speciellt för de svenska Socialdemokraterna som hållit hårt fast vid sin alliansfrihet.

Antton Rönnholm, partisekreterare för finska SDP, säger att det i Finland ganska snabbt blev klart vilken väg landet skulle ta efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Vi behövde inte övertyga folk, men själva processen har inneburit mycket jobb. Vissa kanske har uppfattat att det gått trögt, men i historieskrivningen så kommer vi att se att processen varit mycket välplanerad och vi får hoppas att vi avancerar i den takten som vi kan, säger Rönnholm till Svenska Yle.

Antton Rönnholm tittar in i kameran.
Bildtext Antton Rönnholm har varit SDP:s partisekreterare sedan 2017.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Har Natoprocessen underlättats av att det varit Socialdemokrater vid regeringsmakten i Sverige?

– Det tycker jag. Vi har personliga kontakter mellan riksdagsledamöter, ministrar, partiledare och så vidare. Då går det att förhandla mycket bättre.

Sanna Marin lyfte upp att det pågår en kamp om värderingar just nu. Kan Socialdemokraterna stå för att samarbeta med president Erdogans styre i Turkiet?

– Det finns olika sorters länder i alla allianser och unioner. Vi ska försöka påverka organisationerna att fungera så bra som möjligt och enligt de värderingar som vi har. Såklart kan vi inte bestämma över andra länder, men om vi arbetar tillsammans i Norden så är vi starkare i världen.

Så ni tror att man kan gå in i Nato och påverka Turkiet?

– Vi kan åtminstone påverka Natos riktning och det är en debatt som man måste ta både i Sverige och i Finland, vad vill vi ha av samarbetet, frågar sig Rönnholm.