Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oljebolag beskylls för att sko sig – sänkt skatt på bränsle kritiseras i Tyskland

En bil kör in på en servicestation i Tyskland.
Bildtext Priset på bensin och diesel sjönk i Tyskland inte så mycket som man hade hoppats.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

I början av juni sänkte Tyskland skatten på bensin och diesel för att sänka på kostnaderna för bilisterna. Några veckor senare är bränslet nästan lika dyrt som förut och man talar allmänt om att oljebolagen nu passar på att sko sig.

Priset på 95-oktanig bensin ligger för tillfället på knappt under två euro. Jämfört med slutet av maj så är bensinen ungefär 10 till 15 cent billigare per liter.

Men de omkring 35 cent som borde ha försvunnit från bensinpriset i och med skattesänkningen ser man ändå inte röken av.

Enligt kritikerna har det som man redan på förhand varnade för nu också inträffat, det vill säga oljebolagen håvar in en märkbar del av rabatten som egentligen var tänkt att i helhet gagna bilisterna.

Många kräver därför att skatterabatten helt enkelt snabbt borde avskaffas.

– Skulle vi inte ha sänkt skatterna skulle priserna sannolikt ligga betydligt högre än vad de nu gör, försvarar finansminister Christian Lindner regeringens åtgärd.

Rabatten beräknas kosta tre miljarder euro

Det är finansminister Lindners liberala parti FDP som i regeringen har fört fram idén om rabatten efter att priserna steg som en följd av Rysslands angrepp på Ukraina.

I tre månader ska man på det här sättet försöka hålla bränslepriserna nere, en åtgärd som beräknas kosta cirka tre miljarder euro i uteblivna skatteintäkter.

– Vi måste nu se till att skattesänkningen verkligen gagnar de vanliga människorna, säger Lindner till det tyska rundradiobolaget ARD.

Hur mycket oljebolagen eventuellt tjänar extra är ändå svårt att säga. Enligt finansministern spelar också högre råoljepris, valutakurser och knapphet på den tyska marknaden en viss roll.

Från regeringshåll har man i alla fall bett kartellmyndigheten att noggrant hålla koll på situationen och den ansvarige ekonomiministern Robert Habeck har signalerat att man kommer att se över lagstiftningen.

Här handlar det ändå om åtgärder som inte kommer att ändra på läget så länge den tillfälliga skattesänkningen är tänkt att gälla.

Där regeringens åtgärd att för sommaren sänka priserna i kollektivtrafiken har varit en framgång har den tänkta rabatten vid bränslepumpen hittills mest lett till frustration.