Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Edin Dzeko var en mardröm i Zenica – bosniske storstjärnan blev hjälte i målkalas och nu ligger Finland illa till i Nations League: "Drömmen är långt borta"

Uppdaterad 15.06.2022 00:39.
Målkalaset i Nations League – Finland föll tungt borta mot Bosnien-Hercegovina - Spela upp på Arenan

Galen halvlek, underhållning i nittio minuter – och en blytung förlust. Edin Dzeko sänkte Finland och såg till att de blåvita chanserna att säkra EM-playoff i höst minskade radikalt.

En dryg timme före avsparken i Zenica rasade de förvånade reaktionerna in på sociala medier. Den här startelvan borta mot Bosnien-Hercegovina?

Förbundskaptenen Markku Kanerva hade verkligen rört om i grytan till Nations League-samlingens sista match: Finland kom till start med nio nya spelare jämfört med uppställningen i Bukarest i lördags.

Robin Lod, Glen Kamara och Joel Pohjanpalo var bortplockade i offensiv riktning – Jere Uronen, Robert Ivanov och Leo Väisänen satt på bänken bland de ordinarie i backlinjen.

I stället var det namn som Miro Tenho, Sauli Väisänen, Lucas Lingman och Benjamin Källman som skickades ut på planen. Landslaget gick onekligen ut med en skrällelva – och de bjöd åtminstone på underhållning.

Det var öppna dörrar åt båda hållen, och målkalaset slutade med en blytung förlust.

Finland i Nations League

4 juni: Finland–Bosnien-Hercegovina 1–1

7 juni: Finland–Montenegro 2–0

11 juni: Rumänien–Finland 1–0

14 juni: Bosnien-Hercegovina–Finland 3–2

23 september (21.45): Finland–Rumänien

26 september (21.45): Montenegro–Finland

Bosnien-Hercegovina vann med 3–2 – ett resultat som gör att Finlands chanser att ta hem gruppen och säkra en playoffplats till EM 2024 minskade radikalt.

Det blev bara fyra poäng i juni och duon Bosnien-Hercegovina och Montenegro har ryckt.

– Ett tungt resultat, båda bortamatcherna grämer. Det fanns mer att hämta här, men om man inte sätter sina chanser så blir det inga poäng, säger Teemu Pukki.

– Drömmen att vinna gruppen är rätt långt borta. Vi får nog revidera målsättningen, säger Markku Kanerva.

Bosnisk anstormning direkt

I Zenica var den första halvleken en av de mer galna som landslaget har spelat på senare år.

Det nykomponerade laget inledde oerhört skakigt. Bara ett par minuter hann gå innan Sauli Väisänen rev ner storstjärnan Edin Dzeko, domaren dömde straff och Miralem Pjanic skickade in 1–0.

– Vi sov i början. Så kan man inte starta, säger Lucas Lingman.

Arenan kokade efter starten, Bosnien-Hercegovina var precis överallt – tills Finland fick till sina omställningar.

Lingman och Benjamin Källman spelade fram snyggt och Teemu Pukki prickade in 1–1-målet i tionde minuten. En stund senare var det ombytta roller: Pukki hittade Källman och Källman hittade målet.

Benjamin Källman och Teemu Pukki jublar efter landslagsmål.
Bildtext Benjamin Källman och Teemu Pukki samarbetade fint vid två mål.
Bild: Lehtikuva / Juha Tamminen

Vändningen var ett faktum och den goda stämningen bland hemmafansen var som bortblåst.

Den återvände åtminstone delvis efter en halvtimme. Pjanic hittade Dzeko med en magisk djupledspassning, Finland sov lite och Dzeko prickade bortre hörnet. Linjedomaren vinkade av Dzeko för offside, men efter en VAR-koll godkändes målet.

– De hde VAR på sin sida i dag. Det var tajta lägen ... Men vi försvarade oss dåligt vid 2–2-målet, säger Kanerva.

Sågade sig fram till 3–2

2–2 var ett talande pausresultat. Båda lagen var bräckliga bakåt och inför andra halvlek var oddsen låga för fler mål.

Kanerva kastade in Ivanov och Kamara i paus för mer stadga centralt, men det fortsatte att läcka.

När knappa timmen var spelad sågade sig hemmalaget framåt, Dzeko fick vandra fram utan att stoppas och blev tvåmålsskytt och hjälte med ett distansavslut.

Precis före målet brände Pukki ett fint läge och bara några minuter efter målet borde Ilmari Niskanen ha gjort 3–3. Niskanen blev frispelad av Pukki i straffområdet, men skottet ven utanför.

Finland stod för samma synder som i lördags, och då blir det inga poäng.

– Jag borde ha gjort ett mål till. Om jag hade satt den chansen hade vi haft 3–2. Nu är jag väldigt, väldigt trött efter en lång säsong, säger en besviken Pukki.

Samtidigt vann Montenegro borta mot Rumänien med hela 3–0 och när två omgångar återstår är det de två Balkanländerna som finns i tabelltoppen. De två sista matcherna spelas i slutet av september.

Nations League

Bosnien-Hercegovina–Finland 3–2 (2–2)
5' Miralem Pjanic 1–0 (straff)
10' Teemu Pukki 1–1
18' Benjamin Källman 1–2
31' Edin Dzeko 2–2
58' Edin Dzeko 3–2

Finland (5–3–2): Lukas Hradecky (mv) – Ilmari Niskanen (81' Robert Taylor), Richard Jensen, Miro Tenho, Sauli Väisänen (v, 46' Robert Ivanov), Mikael Soisalo – Lucas Lingman, Rasmus Schüller (61' Robin Lod), Urho Nissilä (46' Glen Kamara) – Teemu Pukki, Benjamin Källman (73' Joel Pohjanpalo).

Rumänien–Montenegro 0–3 (0–1)

Diskussion om artikeln