Europadomstolen stoppade flyg med asylsökande från Storbritannien till Rwanda
Det första, kontroversiella planet med asylsökande ombord hann aldrig lyfta från Storbritannien till Rwanda på tisdagskvällen. Europadomstolen förbjöd det i sista minuten.
Den brittiska regeringens planer på att skicka en handfull migranter som tagit sig in i landet utan tillstånd till Rwanda gick därmed i stöpet. Människorättsgrupper och FN:s flyktingkommissariat UNHCR kritiserade planerna och kallade dem för omänskliga.
Europadomstolen konstaterade att det finns en "verklig risk för att utlämnandet leder till oåterkallelig skada" och att planet inte kan lyfta.
UNHCR och människorättsorganisationer har också uppgett att arrangemanget strider mot Genevekonventionen.
Beslutet från domstolen möttes av besvikelse i Storbritannien.
– Jag har alltid sagt att det inte kommer vara lätt att få igenom det här. Jag är besviken på de rättsliga utmaningarna och påståendena som kom i sista minuten och betydde att flyget inte kunde lyfta, säger inrikesminister Priti Patel.
– Det är mycket överraskande att Europadomstolen ingripit i och med tidigare framgångar i våra egna domstolar.
Patel säger att regeringen inte kommer avskräckas och att man redan börjar förbereda för nästa flyg.
Bråttom i domstolarna
Att flyget verkligen ställdes in i sista minuten är ingen underdrift. Flygmotorerna var redan i gång och besättningen höll på att stiga ombord flygplanet.
Europadomstolen konstaterade åtminstone för en av passagerarnas del att hen var mitt i en juridisk process i Storbritannien och att hen inte kan tvingas lämna landet före den är avslutad.
Många av de asylsökande som fått besked om utvisning har ärendet till rätten. Många av dem uppger att deras hälsotillstånd inte tillåter utvisning, eller så debatterar de för att de kommer utsättas för skada när de kommer fram till Rwanda.
Enligt uppgifter fanns mer än 30 personer med på listan över personer som den brittiska regeringen ville utvisa. Men endast en handfull fanns med på flygplanet på tisdagen eftersom så många hade överklagat utvisningen till domstolen.
Den brittiska regeringen uppgav på tisdagen att planet kommer att lyfta oavsett hur många som är ombord, men det lyckades alltså inte.
Vad handlar allt om?
Premiärminister Boris Johnson har gång på gång försvarat de brittiska planerna på att utvisa dessa asylsökanden. Enligt Johnson är det här ett legitimt sätt att skydda liv och att stoppa kriminella gäng som smugglar migranter över den Engelska kanalen.
Det var i april som Johnson meddelade att den konservativa regeringen hade nått en överenskommelse med Rwanda om att utvisa alla som olagligt tar sig till Storbritannien till det östafrikanska landet. Rwanda skulle i utbyte få miljonstöd för att det tar emot migranterna.
Människorättsorganisationer, FN och den Engelska kyrkan har riktat kritik mot Storbritannien och sagt att det är olagligt och omänskligt att skicka iväg människor tusentals kilometer bort till ett land som de inte vill bo i.
Källor: AFP, Reuters
Artikeln uppdaterad 16.6