Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fyra surdegsbagare hjälper Ukraina: "Vi får inte glömma kriget"

Från 2022
Två kvinnor håller upp en solros i trädgården.
Bildtext Surdegsbagarna Mia Nyberg och Eliisa Kuusela samlar in pengar för skadade ukrainare. Solrosen är de udda vännernas logo.
Bild: Gunilla Ginström / Yle

En grupp surdegsbakande kvinnor har startat en insamling för första hjälpen-material till sjukhus i Ukraina. En av dem är Hangöbon Mia Nyberg.

För Mia Nyberg startade Ukrainahjälpen i våras. Hon bakade surdegsbröd och sålde bröden åt sina kunder hemma i Hangö. Intäkterna gick oavkortade till ukrainska mammor och barn, flyktingar som hade kommit till Hangö.

– Jag fick in nästan 500 euro. Det finaste var att själv få lämna över presentkorten till familjerna som kommit hit. Såklart hade jag också surdegsbröd med mig när jag hälsade på, säger Mia Nyberg.

Hobbybagaren Mia Nyberg dekorerar sina surdegsbröd med ornament och bilder.
Bildtext Surdegsbagaren Mia Nyberg i Hangö har tusentals följare på sociala medier. Hennes varumärke är dekorationer och ornament som hon skär in i sina surdegsbröd.

Idén hade hon fått av en av sina surdegsvänner på sociala medier, Kirsi Asposalo från Helsingfors.

Både Kirsi Asposalo och Mia Nyberg ingår nu i den grupp på fyra kvinnor som kallar sig Oudot Ystävät/SidosApu Ukrainaan.

Udda Vänner

Namnet Oudot Ystävät - Udda Vänner är ett modifierat mumincitat: "Även den mest udda vännen kan vara till stor hjälp ibland".

Det är en utmaning att få folk att läsa och lita på att vi står för en seriös insamling

Mia Nyberg

Det var initiativtagaren Eliisa Kuusela från Tammerfors som hade fastnat för citatet.

– Det är ju sant – att man inte alltid behöver känna en person för att vilja hjälpa henne, säger Eliisa Kuusela.

Surdegsbagare Eliisa Kuusela knådar sin mjuka surdeg.
Bildtext Eliisa Kuusela är Finlands främsta författare och föreläsare vad gäller surdegsbakning. Hon har gett ut flera faktaböcker och fungerar som lärare för både hobbybagare och yrkesbagare.
Bild: Anna-Liisa Nikus

Eliisa Kuusela är aktiv på surdegsvänners forum på sociala medier. Kuusela är känd för sina böcker om surdegsbakningens grunder. Hon åker också runt och föreläser om processen kring surdegsbakning för både hobbybagare och yrkesfolk.

– Tillsammans med Mia och Kirsi samt surdegsbagaren Marja Molin från Kangasala startade vi en egen Facebook sida, ansökte om lov för småskalig insamling av pengar och så kontaktade vi en apotekare i Tammerfors som jag kände, berättar Eliisa Kuusela.

Första hjälpen-material för tusentals euro

Apotekaren i Tammerfors var välvilligt inställd till en småskalig insamling för konkret och direkt hjälp åt ukrainare i nöd.

– Vi får köpa första hjälpen-material och apparater av honom till grossistpris, alltså mycket förmånligt. Det kommer vi att göra när vårt mål 10 000 euro är uppnått, berättar Eliisa Kuusela.

Målet hägrar redan nu. På kort tid hade de fyra surdegsbagarna fått in över 3 000 euro på insamlingskontot.

– Det svåra är att tränga igenom flödet på sociala medier, säger Mia Nyberg. Det är mycket spam och inlägg i fel personers namn på Facebook till exempel. Det är en utmaning att få folk att läsa och lita på att vi står för en seriös insamling.

Inte en enda euro går till administration

Eliisa Kuusela

– För min del delade jag vår Udda Vänner-sida med mina vänner och bekanta, men skrev samtidigt ett personligt meddelande till alla om vem vi är och vad vi gör, berättar Mia Nyberg.

Många har nu hakat på hjälpinsamlingen.

– Människor behöver se att hjälpen är konkret. Att bara skänka en slant blir ofta för anonymt, också om hjälporganisationen i sig är seriös och trovärdig. Risken finns att vi tröttnar och glömmer nöden i Ukraina, säger Eliisa Kuusela.

Den risken har flera talat om denna försommar. Vi får semester och lata, lediga dagar. Hur långt räcker hjälpviljan?

Udda Vänner-gruppen kommer att fortsätta tills målet är nått, ja kanske så länge kriget pågår.

Det blir jättespännande att se alla våra lådor anlända till sina destinationer

Eliisa Kuusela

– Vår insamling är småskalig, men vi har ett fokus. Vi satsar helt och hållet på första hjälpen-material för sjuka och skadade. Inte en enda euro går till administration, säger Eliisa Kuusela.

– Vi samarbetar med en Tammerforsförening för ukrainare i Finland (Tampereen Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry). De har logistikkedjorna klara och kommer att föra också våra lådor packade med apparater och material.

– Det kommer att bli jättespännande att se alla våra lådor anlända till sina destinationer. Kanske med vår egen logo, solrosen, klistrad på lådorna med hjälpmaterial, säger Eliisa Kuusela.

Diskussion om artikeln