Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Andelsbanken har åtgärdat problemen – många blev utan lön och FPA-bidrag tidigare i dag, men betalningarna ska synas på kontot under dagen

Från 2022
Uppdaterad 15.06.2022 16:35.
OP:s skylt
Bildtext Kunder hos flera olika banker har blivit utan sin lön i dag. Problemen beror på en teknisk störning i Andelsbankens SEPA-betalningar.
Bild: Tiiina Jutila / Yle

Alla har inte fått sin lön eller sina bidrag från Folkpensionsanstalten i dag. Flera löntagare undrar varför bankerna inte informerat om problemet.

Åtminstone Nordeas, Danske Banks och S-bankens kunder uppger att de haft problem med utbetalningar av löner. Felet berodde på Andelsbankens tekniska problem, som också påverkat utbetalningar till andra bankers kunder.

Andelsbanken meddelar på Twitter att den tekniska störningen som orsakat problemet har åtgärdats och att betalningarna överförs igen normalt. Också de betalningar som inte tidigare kunde överföras tidigare har nu avgått från banken, och de borde synas på kontona i andra banker under dagen.

Många löntagare vände sig till sociala medier eftersom bankerna var tystlåtna om problemet under morgonen.

"Det skulle säkert löna sig att informera sina kunder om problemen. Det vore trevligt att betala sina räkningar", skrev en löntagare till S-banken på Twitter.

"Svårigheterna med utbetalningen av löner gäller oss och flera andra banker. Vi utreder problemet som bäst. Tyvärr vet vi inte när problemet går att lösa", svarade S-banken senare.

Teknisk störning hos Andelsbanken

Månadens femtonde dag är en allmän lönedag. Det är också då som olika bidrag trillar in på bankkontot.

Nordea meddelade i morse på Twitter att betalningar från "en annan bank" inte kommit fram till deras kunders bankkonton.

Konsultbolaget Sarastia, som producerar finanstjänster för många kommuner, har också konstaterat att det på grund av Andelsbankens problem förekommit störningar i utbetalningen av löner.

Problemen berodde på en teknisk störning hos Andelsbanken som hindrar vissa löner från att komma fram till andra bankers konton.

"Tyvärr påverkar en teknisk störning i Andelsbankens avgående SEPA-betalningar också utbetalningen av löner", skrev Andelsbanken tidigare i dag på Twitter.

Det är frågan om en traditionell kommunikationsstörning, uppger Antti Karhu, direktör för betalningstransaktioner vid Andelsbanken, till Yle Radio Suomi.

– Vi har inte blivit utsatta för cyberpåverkan. Vi beklagar störningen.

Man vet inte exakt hur omfattande problemet är, men enligt Karhu har en betydande del av lönerna inte kommit fram.

Försenade FPA-bidrag

Det kan förekomma förseningar i Folkpensionsanstaltens utbetalning av bidrag. Enligt FPA beror förseningarna på störningar i Andelsbankens betalningstransaktioner.

"Utbetalningarna har skickats från FPA till bankerna, men de har ännu inte flyttats över till kundernas konton. Vi utreder ärendet som bäst och informerar mera senast när situationen har lösts eller kl. 10", skriver FPA på Twitter.

Klockan 10 konstaterade FPA att de fortfarande utreder situationen.

Artikeln uppdateras.

Artikeln är en bearbetad översättning av Anu Leena Hankaniemis artikel Palkkoja ja Kelan etuuksia jäänyt tulematta tileille – ongelma OP:n päässä: "Emme ole kohdanneet kybervaikuttamista" för Yle Uutiset. Översättning och bearbetning av Emma Levo.

Artikeln uppdaterad 15.6.2022 klockan 11.45: I texten har preciserats att det handlar om tekniska problem hos Andelsbanken, som också påverkat utbetalningar till andra bankers kunder.