Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Superpopulärt med cityläger i Åbo: "Det bästa är att shoppa och bo på hotell"

Uppdaterad 16.06.2022 08:38.
Två barn och en kvinna.
Bildtext Lägerdeltagarna Ronja Henriksson och Ellen Björklund tillsammans med lägerledare Tove Salovaara.
Bild: Maj Lundström / Yle

Ingredienserna för ett bra sommarläger är bra väder, ett bra gäng, god mat och mycket mat, säger Tove Salovaara som leder cityläger i Åbo centrum.

Åbolands Ungdomsförbund ÅUF r.f ordnar två cityläger i Åbo i juni. Lägren är för barn i åldern 7–12 år.

Tanken är att barn från skärgården får bekanta sig med Åbo centrum tillsammans, berättar Nelli Salonen, verksamhetskoordinator för Åbolands Ungdomsförbund.

– Vi vill erbjuda ett lite annorlunda lägerkoncept för skärgårdsbarn. Ofta brukar barn från städer åka på sommarläger till lägergårdar utanför staden, nu gör vi tvärtom och tar skärgårdsbarnen in till centrum och bor på hotell istället, säger Salonen.

Tre kvinnor ler mot kameran.
Bildtext Från vänster: projektledare Nora Möller, verksamhetsledare Tove Salovaara och verksamhetskoordinator Nelli Salonen.
Bild: Maj Lundström / Yle

Åbolands ungdomsförbund har som avsikt att erbjuda barnen både ett traditionellt lägerprogram med simning och lek, och också visa barnen nya platser i Åbo och lära dem om kulturhistoria.

– Så här vill vi också ge dem lite "cityvana", tillägger Salonen.

I år består programmet av en guidad tur i Åbo domkyrka, att utforska staden och dess landsmärken med hjälp av ett Åbo-bingospel, shopping i centrum, middag på pizzabuffet, övernattning på hotell samt simning och lek i Kuppisparken.

Lägerdeltagare från hela den åboländska skärgården

Många av barnen som deltar i lägret har varit till Åbo flera gånger, men enligt Salonen är det inte så många som är bekanta med centrumområdet.

I år deltar barn från nästan hela den åboländska skärgården. Tove Salovaara listar orterna som deltagarna kommer ifrån: Iniö, Houtskär, Korpo, Nagu, Pargas, Kimitoön, Hitis-Rosala och från Åland.

– Det är verkligen yttre skärgården som är på cityläger, vi har deltagare från nästan alla öar i skärgården, säger Salovaara.

Två barn leker vid ett stenslott.
Bildtext Deltagarna kommer från hela Åbolands skärgård.
Bild: Maj Lundström / Yle

Ronja Henriksson, 11 år, från Pargas, och houtskärsborna Ellen Björklund, 10 år, och Tilda Axén, 10 år, deltar alla i sommarlägret i Åbo.

– Jag brukar inte vara här så ofta för att jag bor så långt ifrån. Jag brukar komma hit för att shoppa kläder, berättar Ellen Björklund som får medhåll av Tilda Axén.

Kulturhistorisk guidning i Åbo domkyrka – barnen fick spela orgel

Innan Yle Åboland träffar lägerdeltagarna i Kuppisparken har de besökt Kuppis utebad och ätit på restaurang. Alla håller med om att besöket på utebadet var jätteroligt.

Under lägret har de hunnit med mycket roligt men också lärt sig nya saker. Tilda Axén berättar att hon lärde sig mycket om hur det såg ut i Åbo domkyrka förr i tiden.

Ellen Björklund inflikar om det hon lärt sig om domkyrkan:

– Jag lärde mig att de reser en julgran utanför domkyrkan inför jul. Och ifall kyrkan till exempel skulle vara 750 år gammal så lägger man 750 ljus i julgranen, enligt domkyrkans ålder, säger Björklund.

Tre barn i en lekpark ser in i kameran.
Bildtext Lägerdeltagarna Tilda Axén, Ellen Björklund och Ronja Henriksson.
Bild: Maj Lundström / Yle

Ronja Henriksson berättar att hon också fick prova att spela orgel i domkyrkan, och att de fick testa akustiken genom att ropa i kyrkan.

– Vi skrek i kyrkan och då stirrade alla på oss och undrade vad vi höll på med, skrattar Henriksson.

Höjdpunkten är shopping och hotellvistelse

Enligt Henriksson är det absolut bästa med lägret att få sova på hotell.

– Då kan man ha myskväll och prata med sina kompisar.

Enligt Tilda Axén och Ellen Björklund var höjdpunkten shoppingturen i centrum.

– Man kan hitta så mycket nya grejer. Det är också roligt att gå runt i köpcentret utan föräldrar, för om man hittar något som man skulle vilja köpa säger de alltid: "Nej det där är för dyrt, eller "nej det där har du redan". Nu var det kul att få bestämma själv, säger Björklund.

Åbo äventyrspark.
Bildtext Solen lyste under onsdagens lägerdag i Kuppisparken.
Bild: Maj Lundström / Yle

Nelli Salonen säger också att hotellvistelsen är det bästa under lägret, eftersom barnens entusiasm är påtaglig.

– Det roligaste för mig som ledare är kanske att se hur roligt barnen tycker det är att vara på hotell. Det brukar också vara populärt att köpa godis i godisaffären i köpcentret för att sedan ha godisfest på hotellrummet, berättar Salonen.

– Man tror ju ofta att det viktigaste är att ha ett intressant program på lägret, men det är nog hotellvistelsen som brukar vara den stora vinnaren bland barnen.

Lägret har vuxit i popularitet – i år ordnas två läger

Då Åbolands ungdomsförbund började med cityläger för fyra år sedan ordnades ett läger med 12 platser. På grund av att lägret blivit så populärt, och intresset var så stort förra sommaren, beslöt sig förbundet för att ordna två läger istället för ett. Båda lägren har 15 platser.

– Lägren har varit superpopulära i år och alla platser fylldes nästan över en helg. Nu har vi 20 barn i kö till lägerplatserna trots att vi i år ordnar två läger.

Nästa cityläger ordnas 21–22 juni.

Skärgårdsbarn stortrivs på cityläger i Åbo

7:17

Diskussion om artikeln