Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu byggs Raseborgs Sommarteater upp – vi följde med bakom kulisserna

Uppdaterad 26.06.2022 10:36.
Tre personer vända mot kameran.
Bildtext Joacim Mäkelä (t.v.), Taru Engdahl och Björn "Bjösse" Sjögren är med och fixar teaterområdet i skick.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Årets musikal vid Raseborgs Sommarteater är All Shook Up. Förberedelserna inför sommarens föreställningar är i full fart och arbetsgruppen ser fram emot varma sommarkvällar med fullsatt publik.

Klockan är strax före fem på eftermiddagen och lugnet har börjat lägga sig vid området runt Raseborgs slottsruin. Men det är inte helt stilla. En kvinna sitter på en av kulissväggarnas balkonger och målar väggen och tre män sågar träskivor och bär på byggmaterial bakom kulisserna...

Grinden är stängd och jag ropar ett hej för att fånga någons uppmärksamhet. En kvinna sticker fram huvudet ur kulisserna och kommer ner då hon ser mig. Det är Malin Åhman, regiassistent för sommarens pjäs All Shook Up, som kommer och öppnar grinden.

Broadwaymusikal i Snappertuna

Jukeboxmusikalen All Shook Up, regisserad av Riddo Ridberg, baserar sig på 25 av Elvis Presleys låtar och är fylld av romantik, humor och rock & roll. Pjäsen utspelar sig på 1950-talet, då en man anländer till en liten stad på sin motorcykel med gitarren på ryggen och ändrar på allt.

Tre barstolar.
Bildtext Barstolar i 1950-tals stil väntar på att få bäras ut på scen.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Musikalen skrevs år 2004 av Joe DiPietro med premiär på Broadway 2005. Förutom Elvis Presleys låtar, baserar sig musikalen löst på Shakespeares Trettondagsafton. Pjäsen är översatt av Peter Thorvald. Huvudrollsinnehavarna är Jennifer Karlsson och Christer Romberg. Musikalen har premiär den 30 juni på Raseborgs Sommarteater.

Sista sommaren efter 56 år

Jag har stämt träff med Björn “Bjösse” Sjögren. Malin Åhman tar mig till honom, han lär sitta bredvid korvkiosken på kaféområdet bakom åskådarplatserna. Det är många människor som går runt på området.

– Han åkte till Estland! ropar en man skrattande efter oss, syftande på Sjögren.

När vi kommer fram till var han sitter - för han är de facto inte i Estland - möts jag av en leende man och en glad hälsning.

Björn Sjögren jobbar som arbetsledare på produktionen. Det är han som delar ut arbete åt en stor del av gruppen som jobbar bakom kulisserna.

Bil.
Bildtext Scenografin för årets musikal vid Raseborgs sommarteater tar oss tillbaka till 1950-talet.
Bild: Emma Reijonen / Yle

– Jag gör inte så mycket mera, jag har kanske gjort mitt. Jag hänger nog med på ett hörn ännu, gör lite vad som behövs och vad jag kan göra, berättar han.

Man kan verkligen säga att han gjort sitt med ära. Sjögren har varit med varje år i Raseborgs Sommarteaters verksamhet ända sedan 1966. Det här är hans sista sommar med teatern.

– Det är 56 år för mycket kanske, men när man har börjat med det här så kan man inte sluta.

– Lite ser jag fram emot sista föreställningen och att allt är över. Men man får ju se med tiden vad som händer, reflekterar Sjögren om att avsluta sin karriär på teatern efter sommaren.

Sjögren berättar att det går väldigt fint med fixandet av teaterområdet och förberedelserna inför föreställningarna. De har aldrig tidigare kommit så här långt så tidigt.

Svårfångade för intervju

Det är lite knepigt att locka fram någon ur arbetsgruppen för en intervju. Sjögren visar mig området och de nya toaletterna de byggt. Männen som byggt dassen springer iväg då de märker att arbetsledaren är på väg mot dem med en reporter.

– Det finns ju en orsak till varför vi är bakom kulisserna, säger han med ett skratt.

Jag lyckas till slut locka några av teaterns hårt arbetande funktionärer för att göra en kort intervju. Taru Engdahl, som jobbar som försäljare vid sommarteaterns butik - eller shoppen som den kallas - är en av dem.

Engdahl har i fyra år varit ansvarig för shoppen vid Raseborgs Sommarteater. I år kommer hon inte ha samma roll, men kommer fortfarande vara aktiv i teaterns verksamhet och under föreställningarna.

Till hennes arbete hör också att samla ihop lotterivinster och se till att allting som behövs finns i butiken. De säljer de bland annat programblad, sommarteaterns egna produkter och rosor till ensemblen.

Bild på teaters sittplatser.
Bildtext Sittplatserna väntar på sommarens publik.
Bild: Emma Reijonen / Yle

När Engdahl berättar om de nya toaletterna, nämner jag att jag försökte få tag på de som byggt dem, men att de verkar vara svåra att få tag på i intervjusyfte.

– Som man säger på finska: "turha luulo!" Men de är helt fenomenala. Jag tror de är födda med spik och hammare i handen, kommenterar Engdahl med ett skratt.

Gemenskapen det bästa

Det är en stor grupp människor som jobbar bakom kulisserna. En av dem är Joacim Mäkelä. Mäkelä fungerar som alltiallo på sommarteatern och har jobbat bland annat med parkeringen, som ordningsvakt och försäljare samt hjälpt till med städningen efter föreställningarna.

Mäkelä tycker att det roligaste med jobbet är människorna och pjäsen. Han tycker om musikaler och är förväntansfull inför årets musikfyllda program.

– Människorna som man är tillsammans med här – det är så positiv stämning, berättar han om vad det bästa med hans jobb är.

Taru Engdahls och Joacim Mäkeläs råd till publiken:

  • Kom med ett öppet sinne och gott humör.

  • Ta med kontanter – det finns begränsat med kortmaskiner.

  • Hatt på huvudet är bra för att undvika solsting.

  • Drick mycket – det finns en vattenstation vid läktaren.

  • Kolla in våra nya fina toaletter.

  • Lämna aldrig era hundar i bilen under föreställningen.

Färggrant i kontrast mot slottsruinen

Scenen och kulisserna tornar sig över sittplatserna och sluttingen. Solen träffar kulissväggarna och dem som håller på att måla dem. En av dem är Malin Åhman, hon som tidigare ledde mig fram till Björn Sjögren. Hon befinner sig på baksidan av kulissväggen och är i full fart med att måla kantbrädor vita.

Pensel med grå målfärg.
Bildtext Kulisserna målas i bland annat grått, blått och rosa.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Åhman är produktionens regiassistent, men hjälper just nu till med andra saker som behöver fixas. Som regiassistent är det hon som håller koll på tidtabellerna och hjälper regissören, kapellmästaren och koreografen under övningarna.

– Jag ser till att alla vet när de ska vara på plats och vad de ska göra, berättar Åhman om sina arbetsuppgifter.

Produktioner med planering året runt

Åhman har jobbat med produktionen sedan december. Hon brukar jobba på Tryckeriteatern den halvan av året som Raseborgs Sommarteater har paus.

– Arbetet spänner nog runt nästan hela året. Man börjar planera nästa års produktion redan innan föregående produktion är riktigt slut.

Kvinna målar träbredor.
Bildtext Regiassistenten Malin Åhman hjälper till med målandet.
Bild: Emma Reijonen / Yle

På grund av coronan var de tvungna att skjuta upp deras audition och kollationeringen, men det egentliga arbetet började redan i december. Arbetstakten har ökat konstant ju närmare premiären de kommer.

– Det roligaste är ju nog att se allting växa fram. Att se hur skådisarna börjar sitt jobb och hur det går framåt för dem hela tiden, de är så himla duktiga. Också att se scenografin växa fram, vara och hjälpa till där och att få helhetsbilden, säger Åhman.

När jag pratat klart med Åhman beger jag mig iväg. Jag hör ett skratt från människorna vid kiosken och får ett hejdå av en man jag inte sett tidigare.