Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Matglädje för barn i Lovisa – 4H:s matskola firar sitt 10-årsjubileum

Uppdaterad 20.06.2022 05:54.
Barn i matskolan
Bildtext Ronja Lindqvist, Sigrid Vonka, Rafael Lindqvist, Edwin Holmström, Edith Welander och Hannes Huhta (från vänster till höger) vill lära sig nytt om matlagning.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

De första matskolorna ordnades 2012 av Finlands svenska 4H och Suomen 4H. I år ordnar Finlands svenska 4H matskolor i nitton kommuner i Svenskfinland – i östra Nyland i Borgå, Lovisa och Sibbo.

Matskolorna är en vecka långa dagsläger som innebär mångsidigt program för barn i åldern 8-12 år. Matskolan i Lovisa ordnas i år 13–16 juni.

Barnen lär sig många nya saker i matskolan.

– Jag visste redan ganska mycket om matlagning men jag visste inte att man kan dela ett ägg i två delar, berättar 10-åriga Edith Welander.

10-åriga Edwin Holmström i sin tur säger att han har lärt sig hur grönsakerna förs till butiken.

– Vi vill lära barnen att laga nyttig mat och också lära dem matens väg från jord till bord, berättar Johanna Österholm, handledare för matskolan i Lovisa.

barn och handledare i matskolan
Bildtext Johanna Österholm har varit ansvarig handledare för matskolan i Lovisa redan i fem år.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Förutom Österholm jobbar också fyra ungdomar som hjälpledare i matskolan i Lovisa. De hjälper till med att handleda barn vid matlagningen och leder lek- och motionspass.

Årets tema är närmat

Österholm berättar att temat i matskolan alltid varierar. Teman tidigare år har varit bland annat fisk och potatis. Jubileumsårets tema är närmat och det syns på olika sätt i veckans program.

– Vi har varje dag små diskussionstunder om temat och vi gör också till exempel ett besök till en bondgård där barnen får se hur maten produceras. Vi använder också lokalproducerade, eller åtminstone finländska, matvaror när vi bakar eller lagar mat.

barn i matskolan
Bildtext Det vimlade i köket när barnen gjorde pastasallad, köttpiroger och havrerutor med choklad.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Utöver matlagning och bakning spelar lekar och motion en viktig roll i matskolan. Barnen har raster under dagen och får röra sig tillsammans med varandra och handledarna.

"Glädjen i barnens ögon, det är fint"

10-åriga Sigrid Vonka, 8-åriga Hannes Huhta och Edwin Holmström berättar att de bakar och lagar mat också hemma.

– Jag brukar hjälpa mommo. Vi lagar ofta spaghetti eller sådant, säger Edwin Holmström.

Hannes Huhta i sin tur tycker om att göra pizza och Sigrid Vonkas bravur är kokosbollar.

Edith Welander
Bildtext Edith Welander vill ännu lära sig att baka fina kakor och muffinsar: "Jag vill använda glasyr och sånt".
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Handledaren Johanna Österholm glädjer sig över att se hur barnen njuter av att baka och laga mat och hur de lär sig nytt.

– Glädjen i barnens ögon när de äter mat som de själva har gjort och det är gott, det är fint. Det uppmuntrar dem att vilja laga mer mat själva också i framtiden.

Österholm säger att intresset för matskolan i Lovisa fortsättningsvis är stort.

– I år var det femton barn med i gruppen. Det brukar alltid bli snabbt fullbokat när anmälan öppnas, vilket naturligtvis är positivt, säger Österholm.