Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget friidrotts-VM för Sara Kuivisto – nu är siktet inställt på EM i augusti

Från 2022
Uppdaterad 15.06.2022 16:57.
Sara Kuivisto löper.
Bildtext Sara Kuivisto missar VM i friidrott.
Bild: All Over Press

Medeldistanslöparen Sara Kuivisto från Borgå Akilles missar VM i friidrott i Eugene i juli. Kuivisto fokuserar i stället på att bygga upp sin kondition inför EM i München i augusti.

Kuivisto har haft det kämpigt ända sedan inomhus-VM i Belgrad i mars. Först försvann krafterna på grund av en tarmparasit. Därefter har hon lidit av hudproblem i benen och en värkande hälsena.

– I det här läget kommer Eugene-VM för snabbt. Det första hårdare passet gjorde jag bara för två veckor sedan, berättar Kuivisto i friidrottsförbundets pressmeddelande.

– För att jag överhuvudtaget skulle ha kunnat tävla i VM och EM på sommaren borde allt ha gått perfekt under våren och sommaren.

Kuivisto var i karriärens bästa skick förra sommaren. Han sprang totalt fyra finska rekord på 800 och 1 500 meter vid OS i Tokyo. Hon blev uttagen till nästa månads VM i Eugene redan i mars.

Juni går till grundträning

Kuivistos vår har varit svår. Efter en stark hallsäsong kom tarmproblemen och de övriga bekymren.

– Parasiten drog ner på formen. Jag led av influensa och mådde riktigt dåligt. Pulsen har nu sjunkit till det normala, men var har riktigt hög en längre tid. Det är otroligt hur en sådan parasit kan ställa till det, kommenterade Kuivisto.

– Parasiten togs bort med medicin, men det uppstod en infektion i benen under medicineringen. Huden blev så dålig att jag inte kunde ha skorna på och det gjorde att problemen gick vidare till akillessenan, vilket gjorde ont.

– Jag vet inte om hudsymptomen på mina ben orsakades av medicineringen eller parasiten, men nu är de bättre. Den högra akillessenan är fortfarande öm och kräver försiktighet.

"Jag tror att jag kan springa fort i sommar"

Blicken är nu riktad mot augusti och EM i München.

– Vi beslöt med tränaren att målet för maj var att komma i gång igen. Juni går till grundläggande konditionsträning och i juli börjar vi leta efter ett tävlingstempo. I juli löper jag sommarens första tävlingar, säger Kuivisto som tränas av Ari Suhonen.

– Huvuddistansen torde bli 800 meter, eftersom jag har kunnat träna så lite med tanke på 1500 meter, men det här är inte hugget i sten på något sätt ännu.

Vårvinter och våren var mentalt svåra tider för Kuivisto, men lusten att tävla på toppnivå i sommar finns kvar.

– Det var särskilt irriterande att jag var i bra kondition under inomhussäsongen, men jag kunde inte fortsätta bygga upp vårträningen därifrån, säger Kuivisto.

På vintern sprang Kuivisto finländska rekord på 800 och 1 500 meter inomhus.

– Nu har det varit konstigt att se andra löpa i tävlingar medan man själv gör långa uthållighetsträningar. Det blev en lite annorlunda säsong. Men jag tror att jag fortfarande kan springa fort i sommar.

Källa: friidrottsförbundets pressmeddelande