Ännu ingen lösning i sikte i Natofrågan – Stoltenberg prisar hur Finland och Sverige bemöter Turkiets oro
Det är ändå läget i Ukraina som dominerar när Natos försvarsministrar samlas till ett två dagar långt möte i Bryssel. Finland och andra partnerskapsländer deltog under den första mötesdagen.
BRYSSEL Frågan om Finlands och Sveriges Natomedlemskap ställdes flera gånger vid den presskonferens som generalsekreterare Jens Stoltenberg höll inför försvarsministermötet.
– Jag välkomnar signalerna och budskapen från Finland och Sverige, att man är redo att agera och vara i nära samarbete med Turkiet för att bemöta den turkiska oron i säkerhetsfrågor som anknyter sig till terrorism, sa Stoltenberg.
Att Natochefen har tvingats backa på sin tidigare uppfattning att medlemskapet kunde skötas snabbt, parerar han med att Turkiets inställning var en överraskning också för honom.
– Det går inte att säga när vi har en lösning, men jag är övertygad om att Finland och Sverige kommer att bli Natomedlemmar, också på grund av att Turkiet har gjort det klart att landet stöder Natos öppna dörrars-politik, sa generalsekreteraren.
Försvarsminister Antti Kaikkonen ville för sin del tona ner mediauppgifter om att Turkiet hotar att fördröja Finlands och Sveriges medlemskapsprocess med ett år.
- Det är nog bäst att målmedvetet och lugnt fortsätta diskussionerna för att hitta en lösning, sa Kaikkonen och menade att man ska ha sikte på att så har skett då Natos toppmöte hålls i slutet av juni, men samtidigt vara beredd på att det kan ta längre tid.
Ukraina vädjar om mycket mera hjälp än hittills
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj vädjade tidigare i veckan än en gång om snabbare och mera omfattande militärhjälp från väst, och Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar har sagt att landet bara har fått 10 procent av den utlovade vapenhjälpen.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin kunde under onsdagskvällen meddela att Washington har beslutat sända ytterligare militärt bistånd till ett värde av 1 miljard dollar, vilket skulle vara den största enskilda insatsen sedan kriget i Ukraina startade, och dessutom omfatta tyngre artilleri och luftvärnssystem.
Försvarsminister Antti Kaikkonen höll själv ett bilateralt möte med sin ukrainska kollega Oleksii Reznikov.
– Jag berättade att Finland är redo att stödja Ukraina också i fortsättningen, även när det gäller försvarsmateriel. Men eftersom det bara har gått fem dagar sedan vårt senaste beslut så kommer det att dröja ett tag, men vi har beredskap att fortsätta vårt stöd, sa Kaikkonen.
Generalsekreterare Stoltenberg ville själv avvisa kritiken att man inte har hjälpt Ukraina tillräckligt, och betonade att Nato har gjort det i flera års tid och intensifierat biståndet ytterligare sedan den ryska invasionen.
– Man måste också förstå att vi nu levererar mera avancerade luftvärnssystem, mera avancerat artilleri, mera tunga vapen. Och då tar utbildningen tid, och att säkerställa det nödvändiga underhållet och stödfunktioner för systemen, menade han.
Natos försvarsministermöte fortsätter under torsdagen med diskussioner om behovet att avsevärt förstärka alliansens försvarskapacitet.