Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors planerar långsiktigt – många ukrainska flyktingar väntas söka sig hit från övriga Finland inom de följande åren

Ukrainan pakolaisia ja tullimies.
Bildtext Många flyktingar från Ukraina anlände till landet via Helsingfors hamnar.
Bild: Mikko Koski / Yle

De första ukrainska flyktingarna anlände till huvudstadsregionen kort efter att kriget bröt ut i slutet av februari. De följdes snabbt av fler landsmän, de flesta kvinnor och barn.

Här i huvudstadsregionen gjorde både frivilligorganisationer och privatpersoner ukrainas sak till vår. Många kände ett stort behov att göra något, allt från att samla in kläder och leksaker till att åka ner till den ukrainska gränsen för att hämta flyktingar hit.


Under de mest hektiska veckorna tidigare under våren fick Migrationsverket dagligen ta emot 1200 ansökningar om tillfälligt skydd. Nu har takten mattats av, och nu anländer omkring 1000 ansökningar veckovis.

Få har ännu fått hemkommun

Just nu utnyttjar de flesta av de ukrainska flyktingarna som vistas här i huvudstadsregionen inte kommunala tjänster. I det här skedet är det Migrationsverket som ansvarar för flyktingarna.

Från Helsingfors stad säger direktören för invandrings- och sysselsättningsfrågor vid Helsingfors stad, Ilkka Haahtela, att det just nu är långsiktig planering som gäller för städerna i regionen.

– Vi måste ha plats i skolor, stöd och andra tjänster som ukrainarna kommer att behöva, säger han.

Direktör för invandrings- och sýsselsättningsfrågor vid Helsingfors stad Ilkka Haahtela i Esplanadparken.
Bildtext Ilkka Haahtela
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Haahtela säger att man bereder sig på att ukrainarna kommer att följa samma beteendemönster som andra, tidigare flyktinggrupper. När de så småningom fått uppehållstillstånd skulle de i så fall i större utsträckning söka sig till huvudstadsregionen.
Hittills har Helsingfors erbjudit ukrainska flyktingbarn skola och dagvård, samt gratis inträde till fritidsaktiviteter och ukrainska pass har fungerat som biljett i lokaltrafiken.

Mer behövs

– Vi måste börja nu, och arbeta tillsammans med ministeriet så att vi är beredda om ett eller två år när det behövs, säger Haahtela.
Fram till den 13 juni 2022 har det enligt Migrationsverket lämnats in sammanlagt 27 307 ansökningar om tillfälligt skydd av ukrainska medborgare. Ukrainska medborgare har lämnat in 1743 asylansökningar till och med den 13 juni. 1374 ukrainare har ansökt om både asyl och tillfälligt skydd.