Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fiskebyn Jean Lafitte i södra Louisiana kämpar mot tiden i klimatförändringens spår – borgmästare: "Vi har de finaste vattenvägarna och de vackraste solnedgångarna"

Uppdaterad 17.06.2022 08:02.
Tanya Fazende står på gårdsplanen till sitt hus i Lafittem Louisiana.
Bildtext Tanya Fazende står på platsen där hennes föräldrars hus stod. Huset förstördes i augusti 2021 när orkanen Ida slog ner.
Bild: Uwa Iduozee

I Jean Lafitte vid Louisianas kust förbereder man sig ständigt för nästa storm. Den lilla fiskebyn ligger vid en av klimatförändringens frontlinjer.

Jean Lafitte, Louisiana, USA.

Tanya Fazende står på platsen där hennes föräldrar en gång bodde. Deras hus blåste bort när orkanen slog ner ifjol.

– Där kan man ännu se rester från huset, säger Fazende och pekar mot några stockar.

– Det är hjärtskärande. Nu är jag den enda som är kvar här, säger Fazende vars föräldrar flyttat bort.

Orkanen Ida i augusti 2021 var långt ifrån den första allvarliga storm som drabbat den lilla fiskebyn Jean Lafitte – eller bara Lafitte – 30 kilometer söder om New Orleans. De senaste två decennierna har byn utsatts för mer än ett halvt dussin allvarliga stormar.

Men orkanen Ida var en av de värsta.

Spår efter stormen syns fortfarande

Återbyggnaden har kommit långt, men tio månader senare syns fortfarande spår efter stormen: båtar som vaskats upp på land, takpannor som slitits loss.

I skuggan utanför en husvagn sitter Royal Moll med väninnan Michele Underwood. Bådas hus förstördes i stormen och översvämningarna som följde. Nu bor de i varsin husvagn.

– Jag har åtminstone ett rum och ett torrt tak över huvudet, säger Moll torrt och pekar på vagnen.

Hon berättar att försäkringsbolaget lovat finansiera bygget av ett nytt hus på samma plats. Men det är oklart när bygget blir färdigt.

Väninnorna Royal Ann Moll och Michele Underwood i byn Jean Lafitte, Louisiana.
Bildtext Royal Moll (till vänster) och Michele Underwood bor i husvagn efter att deras hus svämmade över.
Bild: Uwa Iduozee

Louisiana i klimatförändringens centrum – havsytan kan stiga med 50 cm fram till 2050

Louisianas kust hör till de mest utsatta områdena i USA i klimatförändringens och den globala uppvärmningens spår. Varannan timme försvinner en yta motsvarande en fotbollsplan under vatten, har experter räknat ut.

Havsnivån kan stiga med upp till 50 centimeter i delar av södra Louisiana fram till 2050, enligt den amerikanska vädermyndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration.

Luftvy över stormskador i Jean Lafitte, södra Louisiana.
Bildtext Delar av Louisianas kust håller på att begravas under vatten.
Bild: Uwa Idouzee

Delstatens oljeindustri har också bidragit till erosionen genom byggandet av konstgjorde kanaler som förstört våtmarker. Samma våtmarker har länge utgjort ett naturligt skydd mot stormar som drar ut över den Mexikanska golfen.

I små kustbyar som Lafitte pågår således en kamp mot tiden.

Den återkommande frågan är hur mycket offentliga resurser som rimligen bör investeras i att skydda områden som Lafitte, där befolkningsunderlaget är begränsat?

Ville Hupa berättar om husen i Jean Lafitte, Louisiana - Spela upp på Arenan

Borgmästaren i Jean Lafitte: "Det finns mycket att kämpa för här"

Tim Kerner är borgmästare för Jean Lafitte och han vill inte höra talas om att byn inte skulle ha en framtid.

– Vi har de finaste vattenvägarna, de vackraste solnedgångarna och nästan ingen brottslighet. Vi har några av delstatens bästa offentliga skolor, räknar han upp.

– Det finns mycket att kämpa för här.

Tim Kerner är borgmästare för Jean Lafitte i södra Louisiana.
Bildtext Kämpar för sin hemby. Borgmästaren Tim Kerner är övertygad om att Jean Lafitte har en framtid. Han hoppas på mer statliga stödpengar.
Bild: Uwa Iduozee

Kerner har en poäng. Jean Lafitte, döpt efter en ökänd fransk pirat på 1800-talet, är med sina lummiga våtmarkslandskap och otaliga små hamnar en bildskön plats.

Men klimathotet har gjort byn allt mer sårbar.

– Jag är ingen vetenskapsman. Men jag märker att något håller på att ske. Stormarna blir allt kraftigare. Det här är inte normalt.

Våtmarkslandskap i Jean Lafitte, södra Louisiana.
Bildtext Grönskande våtmarkslandskap omger Jean Lafitte.
Bild: Ville Hupa / Yle

Federala stödpengar efterfrågas: "De här människorna älskar sitt land men just nu är kärleken inte ömsesidig"

Kerner själv ser inte klimatförändringen som det största problemet utan efterlyser satsningar på skyddsvallar och stormsäker infrastruktur.

När hotet från översvämningar kommer på tal tenderar storstaden New Orleans bara trettio kilometer norrut att få uppmärksamheten medan de mindra byarna längre söderut glöms bort, menar Kerner.

– Man bygger världens största pumpsystem bara några mil norrut, men allt vatten därifrån pumpas tillbaka mot oss när stormen slår till.

Skador efter orkanen Ida i den lilla byn Lafitte i Louisiana. Bild från den 1 september 2021.
Bildtext Orkanen Ida drabbade Jean Lafitte hårt. Bilden från september 2021 visar en av båtarna som slets upp på land.
Bild: Getty Images

Han syftar på pumparna som byggts i New Orleans efter den förödande orkanen Katrina år 2005. Det har stärkt skyddet mot staden men samtidigt gjort de små samhällena söder om New Orleans mer sårbara.

Samtidigt har Lafitte negligerats när federala stödpengar delats ut, menar Kerner.

– Man har gett hundratals miljoner till platser med färre invånare än vad vi har. Det är orättvist.

– Våra invånare skickar ut sina söner och döttrar i krig och producerar fisk och räkor för resten av befolkningen. De här människorna älskar sitt fosterland men just nu är kärleken inte ömsesidig, formulerar borgmästaren.

Den goda nyheten är att det finns en plan på att bygga skyddsvallar mot översvämningar runt Lafitte med omnejd. Men frågetecken kring finansieringen kvarstår.

Tanken att flytta bort omöjlig för många: "Det är priset man betalar för att bo vid kusten"

Den 71-åriga polischefen Marcel Rodriguez har upplevt en och annan storm. I likhet med många andra invånare lyfter han sammanhållningen mellan invånarna i Lafitte som skapats genom prövningarna.

Men när katastrofen slår till sätts människans godhet på prov, säger han.

– Stormarna och översvämningarna lockar fram det bästa och det värsta hos människor. Många förvandlas till hjältar och gör vad de kan för att hjälpa de värst drabbade. Medan ett litet fåtal gör hemska saker, bryter sig in i övergivna hus och begår stölder.

Invånarantalet i Lafitte har minskat med några hundra sedan år 2000. Men för många känns tanken om att lämna Lafitte som en omöjlighet.

46-åriga Joey Martin berättar att han ibland brukar skoja med frun om att de ska flytta bort när extremvädret varit framme.

– Men jag kommer nog att bli kvar här, jag vill inte bort. Det har alltid varit snack om när nästa storm kommer. När det är lugnt är det härligt att bo här. När det är dåligt, ja då är det verkligen dåligt.

– Det är priset man betalar för att bo vid kusten.

Joey Martin och Calvin Guidry åker båt i Jean Lafitte, Louisiana.
Bildtext Joey Martin (till vänster) och Calvin Guidry har inga planer på att flytta bort från Jean Lafitte.
Bild: Uwa Iduozee

För många handlar det förutom hembygdskärlek också om pengar.

– Folk frågar oss hur vi kan fortsätta bo på en plats där man vet att det bara är en tidsfråga när nästa ödesdigra storm drar över oss. Men vilket är alternativet om man inte har råd att flytta, frågar Royal Moll.

– Vi är som fåglarna i skogen. Vi bygger upp våra bon om och om igen.