Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny destination för kultspelaren: Marko "Mörkö" Anttila klar för Kärpät

Uppdaterad 16.06.2022 15:35.
Marko Anttila visar tummen upp me VM-guldmedaljen.
Bildtext Marko Anttila avslutade säsongen med VM-guld. I höst fortsätter han i FM-ligan.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Uleåborgslaget Kärpät meddelar att de kommit överens med den tvåfaldige världsmästaren och den olympiske guldmedaljören Marko Anttila. Kontraktet är ett år långt.

Den 37–årige anfallsbjässen representerade före detta KHL-laget Jokerit de senaste sex säsongerna, men tvingades till flytt då säsongen avbröts för Jokerit i februari tidigare i år.

Anttila flyttade till Ilves där han spenderade resten av den gångna säsongen som kröntes med ett FM-brons för Tammerforsklubben.

– Det går att konstatera att "Mörkö" redan är en legend i den finländska ishockeyn. Vi tror att han kommer hjälpa oss nå framgång. Vi behöver erfarna spelare som kan hjälpa laget att vinna under tajta lägen, säger Kärpäts sportchef Harri Aho.

– Anttila är just en sådan spelare. Han hade säkert flera alternativ och vi är glada att han valde att ansluta till Kärpät. Det är en stor sak för oss.

Anttila återförenas med sin före detta huvudtränare Lauri Marjamäki som gick till Kärpät efter att Jokerit lämnat KHL. I Kärpät spelar också Atte Ohtamaa, som var med i VM-truppen som vann guld i Tammerfors.

– Kärpät är en organisation som är van vid framgång. Till en början var tanken att åka utomlands, men när denna möjlighet kom emot måste man ta den. Framgång finns nog i tankarna, berättar Anttila.

Tappara nappade före detta NHL-stjärnan

Mästarlaget Tappara har i sin tur plockat tillbaka sin före detta center Jori Lehterä, som representerade Tammerforsklubben för tolv år sedan.

Lehterä spelade i KHL de tre senaste säsongerna, senast i Moskvaklubben Spartak, där han stod för hela 39 poäng på 45 grundseriematcher. 34–åringen har vunnit ett olympiskt brons och silver i VM 2014.

Under sina år i NHL representerade han St. Louis Blues och Philadelphia Flyers.

Diskussion om artikeln