Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den blomstertid nu kommer, med läslust och härliga lässtunder – vi tipsar om fem författare att läsa i sommar

Kvinna i randig tröja ligger och blundar i en hängmatta, hon har en bok på magen
Bildtext Vad är en stund i en hängmatta utan en bok?
Bild: DOTSHOCK

Sommar, semester och äntligen tid att läsa! Oavsett om solen skiner eller om sommarregnet smattrar utanför fönsterrutan innebär sommaren för många mera tid för att läsa.

Kanske hör du till de som har en bokhög färdigt staplad som du vill börja beta av? Eller så hör du till de som vill läsa men inte vet var i bokdjungeln du ska börja? Oberoende av vilket är boktips ofta inte ovälkomna.

Under året har Svenska Yles kulturredaktion träffat flera författare vars böcker kunde vara intressanta så här i semester- och sommarlovstider. Vem vet, kanske du hittar en ny favoritförfattare?

Colson Whitehead skildrar USA men uppskattas av läsare i hela världen

Efter framgångarna med romanerna Den underjordiska järnvägen och Nickelpojkarna anses författaren Colson Whitehead vara en av vår tids stora litterära stjärnor. (Två Pulitzerpris kan styrka det påståendet!)

Colson Whitehead istuu sinisellä nojatuolilla.
Bildtext Den amerikanska författaren Colson Whitehead på besök i Helsingfors i maj i år.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Nu är Whitehead aktuell med en ny roman, Harlem Shuffle, som är den första av en trilogi.

Alla Coleheads romaner är väldigt olika varandra, men det som förenar dem är Whiteheads slagkraftiga prosa som han skickligt väver ihop med universella teman som går hem hos läsare i hela världen. Någonting som miljontals sålda böcker översatta till fler än 40 språk vittnar om.

Pulitzerbelönade författaren Colson Whitehead skriver allas historia

8:08
Svenska Yle träffade Colson Whitehead i samband med att han besökte Helsingfors för första gången.

Årets Nobelpristagare i litteratur Abdulrazak Gurnah besökte Finland

Innan Abdulrazak Gurnah tilldelades Nobelpriset var han för många en okänd författare, trots att han varit verksam i många år och gett ut tio romaner under åren 1987-2020.

Abdulrazak Gurnah nobelkirjailija, kuvattu Tammen kirjastotilassa 315.2022
Bildtext Abdulrazak Gurnah i Helsingfors i slutet av maj 2022.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Hör du till de som är nyfikna på Gurnahs författarskap så finns tre av hans romaner översatta till svenska: Paradiset, Den sista gåvan och Efterliv. Efterliv är också Gurnahs senaste roman men förhoppningsvis inte den sista, trots att han säger att han inte har skrivit en rad sedan han fick samtalet från Svenska Akademien i oktober ifjol.

Abdulrazak Gurnah har inte skrivit en rad på 8 månader: "Det är priset man får betala för Nobelpriset"

9:18
Lyssna på intervjun med Abdulrazak Gurnah som är årets Nobelpristagare i litteratur.

Bernardine Evaristo har inte överväldigats av framgången efter Bookerpriset

Äntligen!

Så kände Bernardine Evaristo när hon fick reda på att hon vunnit Bookerpriset 2019 tillsammans med den kanadensiska författaren Margaret Atwood.

Brittiska författaren Bernardine Evaristo.
Bildtext Bernardine Evaristo berättar att hon alltid har haft stora drömmar och mål för sitt skrivande, och när hon vann Bookerpriset 2019 var hon inte förvånad.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Evaristo var 60 år gammal när det hände och hon säger att det internationella erkännandet kom varken för sent eller för tidigt.

– Framgången kom i precis rätt skede av mitt liv och i min karriär, för jag var i ett skede där jag kunde hantera den här framgången istället för att bli överväldigad av den, konstaterar Evaristo.

Evaristo tilldelades Bookerpriset för sin roman Flicka, kvinna, annan som var hennes sjunde roman. Den är den enda av hennes romaner som har översatts till svenska.

Ifjol kom hennes självbiografi, Manifesto, ut. Den finns fortfarande bara på engelska, men är en lagom tjock bok om hur Evaristo har blivit den författare hon i dag är.

Författaren Bernardine Evaristo har inte överväldigats av framgången efter Bookerpriset

9:51
Lyssna på intervjun med Bernardine Evaristo.

Douglas Stuart skriver om de manliga förebilder han själv saknade under sin uppväxt

Douglas Stuart växte upp i Glasgow på 1980-talet och berättar att han under en stor del av sin uppväxt var arg över att han inte passade in.

– Jag kände mig alltid utanför det typiskt maskulina. Därför föddes också mina romaner ur en slags ilska, för jag var fortfarande arg när jag började skriva om det här.

Den skotsk-amerikanska författaren Douglas Stuart med hunden Miso.
Bildtext Douglas Stuart är inte längre arg. Han säger att han snarare är väldigt glad över att det har gått framåt när det kommer till de här oskrivna reglerna för hur män ska vara. "Men vi har ännu en lång väg att gå när det kommer till att öppna upp allt som manlighet är och kan vara", påpekar han.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Vad det innebär att vara en man som inte passar in är också teman som Stuart har skrivit om i sina, hittills, två romaner Shuggie Bain och Unge Mungo, som båda finns att läsa på svenska.

Båda romanerna utspelar sig i Glasgow och skildrar unga män som växer upp och känner att de inte passar in och har svårt att möta de förväntningar som omvärlden belastar dem med för att de är unga män, någonting som Stuart säger inte är unikt för Glasgow.

Bookerprisbelönta författaren Douglas Stuart skriver om de manliga förebilder han saknade under sin uppväxt

11:32
Lyssna på intervjun med den Bookerprisbelönta författaren

Årets vinnare av Svenska Yles litteraturpris

Har du ännu inte läst Quynh Trans prisbelönta debut Skugga och svalka så är det dags att läsa den nu i sommar.

Recensenter hyllar den och prisjuryn likaså. Läs själv och avgör vad du tycker om Trans roman som utspelar sig i Jakobstad och följer en familj med ett jag, en storebror och en mamma. Vad innebär det att leva i en familj? Och kan man känna sig utanför i sin egen familj? Är några av de frågor Tran tangerar i sin finstämda debutroman.

Quynh Trans debut Skugga och svalka handlar om vad det innebär att vara en familj

13:22
Lyssna på en intervju med Quynh Tran.