Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Festivalsommaren sparkar igång efter pandemin – arrangör: Det finns brist på arbetskraft

Från 2022
Publik på Sideways -festivalen 2019
Bildtext Festivalen Sideways i Helsingfors har haft svårare än innan pandemin att rekrytera personal.
Bild: Nelli Kenttä / YleX

När festivalsommaren nu kör igång skapar det utmaningar för arrangörerna. Pandemin fick många inom evenemangsbranschen att byta bransch. "Man kan tala om brist på arbetskraft", säger Tuomo Tähtinen, som arrangerar festivalen Sideways.

Två års pandemipina fick många tekniker, säkerhetsvakter och andra inom evenemangssektorn att byta bransch när allt ställdes in. Restaurangbranschen som är tätt sammankopplad med festivalerna har gått samma öde till mötes.

I Helsingfors inleddes festivalen Sideways i torsdags. Tuomo Tähtinen, vd för Fullsteam Agency som arrangerar festivalen, har märkt att det har varit betydligt svårare att rekrytera personal än innan pandemin.

– Det syns nog helt tydligt. Man kan tala om brist på arbetskraft både inom evenemangsbranschen och inom evenemangsrestaurangerna. Många på teknik- och restaurangsidan har bytt bransch eller står inte till tjänst på samma sätt som innan coronapandemin.

Rekordmånga evenemang i sommar

Eftersom många evenemang flyttats fram i två år på grund av pandemin ordnas dessutom rekordmånga evenemang den här sommaren.

– Personalbristen syns inom alla områden då det ordnas många evenemang parallellt. Det gäller inte heller bara teknikerna utan också tillgången till teknik och infrastrukturen, det är helt klart mer utmanande i sommar jämför med tidigare, säger Tähtinen.

Fullsteam har ändå lyckats locka tillräckligt med personal till sommarens festivaler, en del av sensommarens rekryteringar pågår ännu.

– Våra underleverantörer har goda nätverk och vi har kört igång rekryteringen betydligt tidigare än normalt för att försäkra oss om att få tillräckligt med arbetstagare, säger Tähtinen.

Fullsteam Agency toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen toimiston käytävällä. Taustalla käytävällä on valokuvatauluja ja viherkasveja.
Bildtext Tuomo Tähtinen är vd för Fullsteam Agency som arrangerar Sideways och många andra festivaler och konserter.
Bild: Retu Liikanen / Yle

"Inget napp" på Åland

Göran Stenius är vd för Audiotrade som marknadsför sig som den mest etablerade ljud- och ljus-firman på Åland. Han har försökt rekrytera fast personal redan en längre tid men säger att det varit svårt.

– Vi har annonserat efter personal under hela sommaren men tyvärr fick vi inget napp. Det är klart att det märks.

Audiotrade har precis överlevt evenemanget Åland 100 och nästa stora grej är den nio dagar långa festivalen Rockoff i juli.

– Nu tar vi in frilansare och det är också jättesvårt att hitta sådana. Det löste sig, men med små marginaler. Problemet är att vi alla får jobba jättemycket mera. Vi har för lite personal. Det belastar dem som redan jobbar maximalt.

Flera glada personer som klappar i händerna.
Bildtext Hankosommarfest ordnas av Nordic Live Productions.
Bild: Nordic Live Productions

Festivaler i Vasa, Raseborg och Hangö

Också Matias Rosström som är utvecklingschef för Nordic Live Productions har märkt av fenomenet med personalflykt. Han arrangerar flera tvåspråkiga festivaler, bland annat Raseborg Festivalen, Hankosommarfest och Vaasa Festival.

– Nog har man känt av det i luften men för vår del så har vårt kärnteam hållits ihop. Vi har fortfarande samma team på våra åtta festivaler. Personalen inom teknik och säkerhet har lite minskat. Det finns de som har bytt helt och hållet, andra har bara ändrat riktning lite och sysselsatt sig med annat tills tiderna blir bättre.

Isac Elliot på Rockoff
Bildtext Det ordnas rekordmånga evenemang i år.
Bild: Yle / Catariina Salo

Många nykomlingar, stigande priser

Tuomo Tähtinen på Fullsteam har märkt att speciellt många nybörjare sökt jobb i år, och tycker det också är positivt att få in nytt blod i branschen. Många studerande inom evenemangssektorn har inte lyckats samla på sig någon arbetserfarenhet under de två senaste åren.

– Det är viktigt för oss att se till att det ändå finns tillräckligt med erfarna arbetstagare inom alla ansvarsområden för att garantera att allt löper som det ska.

Den stigande inflationen och stigande priser kommer att synas också bland evenemangsordnarna, tror Tähtinen.

– Prissättningen för den här sommaren är gjord även om vi ännu säljer biljetter. Om läget fortsätter kommer det oundvikligen att uppstå ett tryck på att höja priserna.