Helsingforspolisen hittade över 120 efterlysta personer på samma område – hur är det möjligt?
När polisen satsade mer på att vara närvarande i Berghäll i Helsingfors var slutresultatet bland annat att 123 efterlysta personer påträffades. Enligt polisen handlade största delen om "pappersgrejer".
Helsingforspolisen meddelade i måndags om slutresultatet av sin insats i Berghäll där fokus låg på droghandel och att lugna ner området vid Sörnäs metrostation och parkerna runt omkring. Insatsen pågick i tre veckor, mellan den 16 maj och 5 juni.
En siffra i polisens pressmeddelande väcker frågor. Polisen skriver att 123 efterlysta personer påträffades i samband med den här specialinsatsen.
Vad handlar det här om och hur kan så här många efterlysta hittas på samma område?
"Största delen är pappersgrejer"
Kommissarie Hanna Kiiskinen var ansvarig för insatsen och hon vet mer vad det är fråga om.
– Varje gång polisen kontrollerar någons identitet framkommer om personen är efterlyst. Det kan handla om "pappersgrejer", det vill säga att delge böter eller en stämning. Det betyder inte alltid att det är något grovt där personen måste gripas, säger hon.
Det finns inga mer specifika uppgifter om vad det handlar om i de här 123 fallen, men Kiiskinen bedömer att största delen är "pappersgrejer".
– Det vill säga delge en stämning i tingsrätten eller ett bötesstraff.
En stämning syftar på att personen är åtalad för ett brott och kallas till en rättegång eller att personen inte betalat böter och därmed döms till fängelse.
– Om en person saknar adress går det inte att delge en stämning och därmed efterlyses personen, säger Kiiskinen.
Misstänkta som inte dyker upp på förhör kan efterlysas
En annan vanlig orsak till efterlysning är att någon är part i en polisutredning.
– Personen kan vara misstänkt för ett brott, till exempel snatteri, men polisen har inte fått tag på personen. Också ett vittne kan efterlysas om polisen inte får tag på personen annars, säger Kiiskinen.
Förhörs personen i så fall på platsen eller uppmanar polisen bara personen att infinna sig på polisstationen följande dag?
– Om personen söks för ett förhör genomförs förhöret genast. Då har polisen redan konstaterat att det inte fungerar med en kallelse till polisstationen. Vid Sörnäs metrostation förhörs ingen eftersom integriteten inte kan skyddas. I så fall flyttar vi till en mer avskild plats eller åker till polisstationen, säger Kiiskinen.
"Det är ganska många på ett så där litet område"
Men hur många är 123 efterlysta på ett område under en tre veckors specialinsats?
– Det är ganska många på ett så där litet område. Det visar att det rör sig många efterlysta på det området, säger polisinspektör Marko Savolainen vid Polisstyrelsen.
Hans ansvarsområde inom Polisstyrelsen är larmuppdrag dit efterlysningar hör.
Ute på gatorna finns hur många efterlysta som helst men polisen kan inte begära att alla visar id-handlingar
I Polisstyrelsens statistik över larmuppdrag omnämns efterlysta bara när polisens huvudsakliga uppdrag är att få tag på en efterlyst, till exempel genom att söka upp personen i hemmet. År 2021 hade Helsingforspolisen 2 732 larmuppdrag som rörde efterlysta.
– Den här siffran berättar inte hur många efterlysta polisen försökte hitta utan hur många uppdrag som berör en efterlyst person. Dessutom behöver den efterlysta inte ha påträffats för att uppdraget ska räknas hit, säger Savolainen vid Polisstyrelsen.
"Polisen kan inte begära att alla visar id-handlingar"
Polisen får inte slumpmässigt försöka nå en efterlyst person.
– Ute på gatorna finns hur många efterlysta som helst men polisen kan inte begära att alla visar id-handlingar. Det krävs ett specifikt tjänsteuppdrag för det. Uppdraget kan inte vara att försöka hitta efterlysta personer.
– Men i samband med trafikövervakning eller annan slags övervakning kan polisen begära id-handlingar av någon. Eller så kan polisen försöka hitta en specifik efterlyst person, men då söker polisen enligt ett visst signalement, säger Savolainen.