Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersöre får söka ny kyrkoherde – Mia Anderssén-Löf får toppjobb i Borgå stift

Uppdaterad 16.06.2022 20:33.
En kvinna med grå kavaj och prästkrage står lutad mot ett stenhus.
Bildtext Mia Anderssén-Löv är sedan hösten kyrkoherde i Pedersöre.
Bild: Emilia Kavilo

Domkapitlet vid Borgå stift valde enhälligt Pedersöres kyrkoherde Mia Anderssén-Löf till ny stiftesdekan vid domkapitlet i Borgå.

Stiftsdekanen ansvarar i huvudsak för fortbildningen av präster inom stiftet. Tjänsten kan beskrivas som en toppost inom domkapitlet, näst i rang efter biskop Bo-Göran Åstrand.

Efter valet, säger sig Mia Anderssén-Löf vara både förväntansfull och tacksam, men samtidigt omtumlad. Som stiftsdekan säger hon sig satsa på kontakten till fältet, vilket är kärnuppgiften för posten. Dessutom vurmar hon också för fortbildningen av prästerna i stiftet.

- Jag väntar mig att det blir stimulerande, krävande, intensivt. Jag väntar mycket växelverkan i olika riktningar, säger Anderssén-Löf.

Nätverk Borgå stifts styrka

Hon ser både styrkor och utmaningar i Borgå stift idag. Och ser också att hennes roll där som utvecklare av stiftet blir en utmaning. Där har stiftsdekanen en central roll i att handleda prästerna och församlingarna i att fungera.

- Nätverken är absolut en styrka, som vi gör klokt i att värna om och utveckla.

Efter mötet säger biskopen sig vara glad över att tjänsten lockade så många bra sökanden. Men han uttrycker också sin glädje över att Domkapitlet var enigt om valet.

- Vi får en person som har en god och bred sakkunskap. Hon har även omsatt sina kunskaper i praktiken, både som kyrkoherde och kontraktsprost.

Domkapitlet såg att Anderssén-Löfs meriter både till pappers och i praktiken var i en klass för sig. Och hon har även som förtroendevald på olika poster visat sin kompetens och bredd.

- Hon är utvecklare och en som blickar framåt i krävande situationer. Och det är vad Borgå stift behöver i sin stiftsdekan idag, säger Åstrand.

Pedersöre blir utan kyrkoherde - igen

Förutom teologie doktor Mia Anderssén-Löf söktes tjänsten av kaplanerna Johanna Björkholm-Kallio, Monica Heikel-Nyberg och Karl af Hällström samt av Tomas Ray, stiftssekreterare vid domkapitlet.

Biskop Bo-Göran Åstrand i den evangelisk-lutherska kyrkan.
Bildtext Biskop Bo-Göran Åstrand är glad både över den rika kompetens det finns i stiftet, men också över att Domkapitlet var enigt i valet av Anderssén-Löf.
Bild: Anna Savonius / Yle

Valet av Mia Anderssén-Löf betyder att Pedersöre församling nu måste se sig om efter en ny kyrkoherde. Mia Anderssén-Löf valdes till kyrkoherde i Pedersöre i höstas mot kandidaten Harry S. Backström.

- Ett uppbrott är alltid förenat med stora och motstridiga känslor. Å ena sidan ser jag och min familj fram emot äventyret att flytta till Borgå. Men naturligtvis är det med ett visst vemod vi lämnar vår tillvaro här, säger Mia Anderssén-Löf.

Domkapitlet tog också upp ett annat stort ärende på sitt möte på torsdag. Frågan gällde ett hörande av en annan av Pedersöre församlings tidigare präster.

Prästkollegans öde oklart

Efter valet av Mia Anderssén-Löf som kyrkoherde, sade församlingspastorn Dennis Svenfelt upp sig eftersom han inte ville jobba med en kvinnlig präst. Domkapitlet valde att stänga av Svenfelt från prästämbetet i fyra månader.

I februari förlängdes avstängningen med två månader.

Utgången är oklar då vi ska ha beredningen gjord innan vi går i beslut

― Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift

På torsdagens möte hördes Svenfelt och efter hörandet valde Domkapitlet att man fortsätter behandlingen av ärendet på sitt möte den 22 juni.

- Vi hade ett bra och långt samtal med Dennis för att höra honom om hans inställing i frågan nu, efter den här betänketiden. Mot bakgrund av det kommer det nu att göras en ny beredning av ärendet, så vi kan fatta beslut inkommande onsdag, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

Hur utfallet blir kan Åstrand inte uttala sig om i detta skede.

- Men det finns två möjliga scenarier. Antingen att han behåller prästämbetet, eller att han mister det. Det är dom två alternativen som står till utbud. Men utgången är oklar i och med att vi ska ha beredningen gjord innan vi går i beslut, säger Åstrand.