Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I den populära nya appen BeReal kan du se dina vänner sitta på soffan, äta middag eller kolla på tv – idén är att fungera som ett mera autentiskt socialt medium

bild på appen bereal
Bildtext Den franska appen BeReal marknadsförs som en app där man visar sitt äkta jag.
Bild: Adele Westerlund / Yle

En fasad. Förskönat. Filter och fotoshop. Många är trötta på att allt alltid ser så perfekt ut på sociala medier. Den populära appen BeReal påstår sig motverka det här, men det finns inget som talar för att appen egentligen är bättre för vårt välmående.

Appen BeReal är ett socialt medium som har marknadsförts som mer autentiskt och äkta än andra.

Nadine Nousiainen är en 24 årig studerande från Esbo. Hon är en av många som fastnat för den nya appen. Hon berättar att tanken bakom appen är att man skickar bilder till sina vänner en gång om dagen.

– Appen skickar en notis där den ber dig att ta din dagliga bild. Då du klickar på notisen tar den sedan en bild både på ditt ansikte och rakt framåt. Många använder BeReal för att hålla kontakt med sina kompisar och kunna kolla var de är och vad de gör, säger Nousiainen.

På BeReal kan man inte se andras bilder innan man själv har laddat upp en egen. Appen visar också för de andra hur många gånger man försökt ta om en bild.

Nadine Nousiainen
Bildtext Nadine Nousiainen säger att sociala medier lätt lurar oss att tro att andras liv är mycket mer spännande än de egentligen är.
Bild: Adele Westerlund / Yle

“Jag gillar att BeReal saknar skrollfunktion och att det känns mera äkta”

BeReal har snabbt ökat i popularitet och är nu en av de populäraste gratis apparna på App Store. Nousiainen berättar att hon gillar att man inte kan klicka sig vidare i all oändlighet, som på andra sociala medier.

– Man kan bara skrolla ner i dem man följer. De flesta följer bara fem till tio personer, så det blir inte ett konstant flöde. Man kollar bara vad de gjort och sedan stänger man appen, istället för att bli kvar och snurra där, säger Nousiainen.

BeReal jämförs ofta med Instagram. Nousiainen tycker ändå inte att de har samma funktion. Hon säger att hon använder Instagram för att hålla kontakt med ett större nätverk, medan BeReal är för de närmaste vännerna.

Nousiainen säger att hon tror det är hälsosamt att se mer autentiska versioner av varandra.

– Det känns som att man lätt blir lurad av sociala medier att alla bara har det roligt och gör saker. Sedan känner man sig dålig då man sitter hemma på soffan. Men här får man se att de ofta också bara gör helt vardagliga saker, säger Nousiainen.

Forskare: “jag ser inte hur den här appen skulle vara bättre än andra”

Emma Claesdotter-Knutsson är specialist och överläkare inom barn och ungdomspsykiatri. Hon forskar i barn och ungas skärmvanor. Hon varnar för att BeReal eller liknande appar kanske ändå inte är så mycket bättre än alla de andra. Det är inte sagt att BeReal är mindre beroendeframkallande eller påfrestande för vårt mående.

– Det är ju så att man ska lägga upp något en gång om dagen. Det är ännu mera styrt än Instagram. Man måste lägga upp annars syns det att man inte gjort det, säger Claesdotter-Knutsson.

Emma Claesdotter-Knutsson, specialist och överläkare inom barn och ungdomspsykiatri & forskare med inriktning på barn & ungas skärm vanor
Bildtext Emma Claesdotter-Knutsson forskar i barn och ungas skärmvanor. Hon är inte övertygad om att BeReal är bättre än andra appar.
Bild: Emma Claesdotter-Knutsson

Det är överlag oklart hur sociala medier påverkar oss. Den digitala utvecklingen har gått snabbt och forskare har inte nått konsensus om hur vi borde förhålla oss till sociala medier såsom Instagram, eller nu BeReal. Claesdotter-Knutsson påpekar ändå att det är viktigt att minnas att det inte nödvändigtvis är negativt.

– Det är också en generationsfråga. För unga idag är nätet en helt naturlig del av hur man skapar kontakter. Man kan ha en nära vän man aldrig träffat. Det behöver inte vara något dåligt. Det har inte gjorts så mycket forskning om den här typen av relationer, så vi vet inte, säger Claesdotter-Knutsson.

“Vi vill återskapa samma känsla av närvaro som i riktiga livet”

Claesdotter-Knutsson betonar att alla appar ställer krav på användarna att utvecklas och prata mera om sitt mående i relation till dem.

BeReal utlovar autenticitet och äkthet. Att så många dras till det här menar Claesdotter-Knutsson att kan handla om ett sätt att söka kontakt med andra.

– Utvecklingen av appen BeReal sätter väl fingret på att det finns en längtan bland många som använder sociala medier att komma närmare varandra och få en mera personlig relation. Nu då många har största delen av sina sociala kontakter via internet är det något vi letar efter. Vi vill kanske återskapa samma känsla av närvaro som man har i riktiga livet, säger Claesdotter-Knutsson.