Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fiskare erkände mord på brittisk journalist och brasiliansk urfolksexpert – Amazonas försvarare lever farligt

Från 2022
Två händer håller upp ett plakat som visar en bild av journalisten Dom Phillips och hans guide Bruno Pereira.
Bildtext Kropparna som hittats i djungeln i Amazonas tros tillhöra Dom Phillips och Bruno Pereira.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den brittiske journalisten Dom Phillips och urfolksexperten Bruno Pereira försvann spårlöst den 5 juni i Javaridalen i Amazonas.

Enligt den brasilianska polisen har en av de misstänkta som gripits i samband med försvinnandet erkänt att han dödat dem med ett skjutvapen.

Den misstänkte, som uppges vara fiskare, beskrev i tisdags var han begravt kropparna.

Efter bekännelsen ledde han polisen till en plats i närheten av området där Phillips och Pereira försvann, där polisen sedan hittade kvarlevor av två män.

Kropparna ska ännu identifieras.

Två förfallna hus och en båt vid en strandremsa i Javaridalen.
Bildtext Pereira och Phillips sågs senast i sin båt i en flod nära infartsleden till Javaridalens reservat för ursprungsfolk. Det har förekommit våldsamma konflikter mellan fiskare, tjuvjägare och regeringsagenter i området.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Höll på att skriva bok om hållbar utveckling

Dom Phillips och Bruno Pereira beskrivs som modiga äventyrare med en förkärlek till Amazonas regnskog och dess invånare.

Phillips höll på med efterforskningar till en bok om hållbar utveckling i Amazonas och befann sig på reportageresa tillsammans med Pereira vid försvinnandet.

Bruno Pereira hade hjälpt Phillips under hans reportageresor i närmare två år.

Tidigare ledde Pereira Fundação Nacional do Índio (Funai), en brasiliansk statlig skyddsmyndighet för ursprungsfolks intressen och kultur, men efter att president Jair Bolsonaro kom till makten 2019 blev det svårt för honom att stanna kvar.

Bolsonaro har inte gjort någon hemlighet av sitt förakt för landets ursprungsfolk och sitt stöd till gruvarbetare och jordbrukare i Amazonasområdet.

Demonstranter som håller i tända ljus och plakat med bilder på den fösvunna journalisten Dom Phillips och urfolksexperten Bruno Pereira under en demonstration.
Bildtext Demonstranter som tänt ljus för Phillips och Pereira. Det var ursprungsfolket i området där paret försvann som först påbörjade letandet efter dem, eftersom de brasilianska myndigheterna ansågs vara väldigt långsamma med att komma igång.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Motivet kan vara fiskerelaterat

Pereira deltog i flera operationer mot olagligt fiske och den brasilianska polisen tror att motivet för det eventuella mordet på Phillips och Pereira kan vara fiskerelaterat.

Enligt rapporter hade duon fått dödshot dagen innan de försvann.

Pereira arbetade med flera organisationer som skyddar ursprungsfolkens rättigheter i avlägsna områden i Amazonas regnskog.

Enligt brasilianska myndigheter pekar polisens undersökning i huvudsak på ett internationellt nätverk som betalar fattiga fiskare för olagligt fiske i Javaridalen.

Dom Phillips klädd i keps och gulgrön jumper.
Bildtext Dom Phillips var frilansjournalist för bland annat The Guardian och New York Times.
Bild: Lehtikuva
Närbild av Bruno Pereira
Bildtext Bruno Pereira var särskilt känd för sin kunskap om Javaridalen. Han fick ofta ta emot hot i sitt arbete för bekämpning av olagliga inkräktare i Javari-reservatet.
Bild: Lehtikuva

Aktivister och journalister lever farligt i Amazonas

Dom Phillips och Bruno Pereiras försvinnande har fått stor uppmärksamhet globalt och riktat fokus på de faror som journalister och miljöaktivister ofta utsätts för i Brasilien.

År 2019 listade människorättsorganisationen Global Witness Brasilien som det farligaste landet för miljöaktivister utgående från antalet mord, och enligt organisationen sker trefjärdedelar i Amazonasområdet.

Enligt Human Rights Watch mördades över 300 personer i samband med konflikter om mark och resurser i Amazonas mellan 2009 och 2019.

Källor: AFP, AP, The Guardian, CNN