Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tingsrätten om fängelsemordet i Vanda: De åtalade dödade offret tillsammans

Uppdaterad 16.06.2022 18:41.
Skylt med texten "Matkasellit 10-15", på svenska resecellerna 10-15.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

De åtalade bär också delvis ansvar för varandras handlingar, det anser Östra Nylands tingsrätt

I januari i år dödades en fånge i en resecell på Vanda fängelse. Nu har Östra Nylands tingsrätt gett en mellandom i ärendet. Både 19-åringen och 23-åringen som står åtalade bär skuld för att offret, en man i 20-års ålder dog. Männen misshandlade offret under två dygns tid och till slut kvävde de honom till döds med en plastpåse.

De båda männen ska nu genomgå en sinnesundersökning. Brottsrubriceringen bestäms då den slutliga domen faller. Då tar tingsrätten ställning till vilka straff männen ska dömas till.

Enligt tingsrätten har händelserna under de två dygnen som ledde fram till offrets död i stora drag gått till på det sätt som åklagaren beskriver. Från början, då endast en av de åtalade fanns i cellen, var avsikten inte att döda offret. Men efter att den äldre mannen flyttades till samma cell urartade misshandeln gradvis. De åtalade hetsade varandra till allt mer våldsamma handlingar.

I mellandomen konstaterar tingsrätten att brotten varit exceptionellt brutala. Delvis eftersom att offret var försvarslöst.

Båda männen har dessutom våldtagit offret. Tingsrätten avgör ifall det var fråga om grov våldtäkt efter att sinnesundersökningen gjorts.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för de båda åtalade. Dessutom yrkar åklagaren på kombinationsstraff. Det skulle innebära att de åtalade övervakas också efter att fängelsetiden avslutats. Kombinationsstraff kan dömas ut till återfallsförbrytare som gjort sig skyldiga till allvarliga brott och som anses vara farliga för andra.

Båda männen nekar till våldtäktsanklagelserna och till att det skulle ha varit fråga om ett överlagt mord. 19-åringen medger dråp. 23-åringen påstår att hans inblandning i mordet iscensatts.

Artikeln uppdateras.

Uppdaterad 16.6.2022 klockan 17.15 med tillägget att åklagaren yrkar på kombinationsstraff och med fler kommentarer ur mellandomen.

Uppdaterad 16.6.2022 klockan 16.48 - I en tidigare version av artikeln påstods felaktigt att båda männen redan nu döms för mord och grov våldtäkt. De slutliga brottsrubriceringarna bestämms i själva verket först då den slutliga domen faller.