Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tapio Lehtinen ska segla runt jorden två gånger före 2024: "Man måste vara någonstans, så man kan likaväl befinna sig på en båt och segla"

Uppdaterad 19.06.2022 15:43.

Tapio Lehtinen seglade första gången runt jorden 1982 då han var 23 år gammal. Nu vill han erbjuda samma möjlighet till unga seglare, och tar med sig 12 personer på jorden runtseglats hösten 2023. Men före det ska han hinna ensam ett varv runt jorden.

I september kastar Lehtinen loss för sin ensamseglats runt jorden i Golden Globe Race 2022. Det är ett nytt försök på den resan han gjorde i samma tävling år 2018. Då hade han stora problem med långhalsar som fäste sig i botten på båten.

– Jag ska ta ett nytt försök med bättre bottenfärg. Sen nästa höst, alltså september 2023 så ska vi starta med den här större Galiana, en Swan 55 med en tretton personers besättning, säger Lehtinen.

Svenska Yle fick segla med en del av teamet och Lehtinen ombord på Galiana när de ännu övar på Östersjön. Redan med vindar på sju meter per sekund fick den 55 fot långa Sparkman&Stephens-Swanen från 1970 en fart på snäppet över nio knop som bäst.

Det speciella i Lehtinens team är att av alla 13 ombord är tre personer över 50 då tävlningen börjar, medan majoriteten är under 30 år gamla. Det här betyder att Lehtinens besättning är bland de yngsta i Ocean Globe Race 2023. Den yngsta deltagaren ombord Galiana är Kaisla Jacoby, som idag är 19 år gammal.

Jacoby är fullt focuserad på att träna i år, och det är de svåraste förhållanden som är bäst enligt henne.

– När vi har varit ute på senhösten och det har varit hårda vindar och kallt så har vi övat hur det är då det är lite sämre till havs. Det sammansvetsar teamet, säger Kaisla Jacoby med ett stadigt grepp om rodret på drygt 18 ton tunga Galiana.

Anton Eklund kommer också att segla runt jorden, och för honom innebär det unga teamet motivation, samtidigt som Lehtinens erfarenhet är lugnande.

– Det är fint att det finns projekt som vill satsa på unga och ge möjligheten. Det är ändå viktigt att vi har Tapio med sin erfarenhet ombord. Utan honom skulle jag inte våga ut på seglatsen, säger Eklund.

Tapio Lehtinen själv startade sin karrär som oceanseglare i början på 1980-talet, och han ser att det är viktigt att kunna ge tillbaka till seglingen.

– Jag var 23 år då jag seglade första gången runt jorden för 41 år sedan. Jag har tänkt att det är nu min tur att erbjuda en liknande möjlighet åt förljande generation.

När vi frågar Lehtinen, som ändå kommer att vara mestadels till havs de kommande åren, hur han hinner segla så ger han ett mycket talande svar, som man bara kan fövänta sig av en av de största namnen inom oceansegling i Finland.

– Nå man måste vara någonstans, så man kan nog lika väl befinna sig på en båt och segla.