Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Äggskär är Finska vikens pärla" – ökat intresse för Borgå stads friluftsområden på holmar

Under coronapandemin ökade intresset för Borgå stads friluftsområden ute på holmar i skärgården. Årets säsong har startat senare än vanligt på grund av den svala våren.

Det är en lugn, vindstilla morgon ute i den östnyländska skärgården. Vid Borgå stads tre bryggor på Äggskär guppar två segelbåtar och två motorbåtar, två kanoter vilar på Långholmens strand.

Lugnet avbryts då Borgå stads servicebåt kommer inkörande mellan holmarna och tar sikte på tre lediga bojar. De ska bytas ut mot nya som är mer tåliga.

– Det blev tidig väckning för er nu, ropar Rolf Söderberg till några nyfikna som tittar ut från båtarna.

– Nej, nej vi har varit vakna redan länge. Bra att ni kommer och underhåller, svarar en man från en av båtarna.

Rolf Söderberg sjösätter några nya bojar.

Det är idrottsplatsskötare Patrik Wiksten och Rolf Söderberg som har som uppgift att sköta om stadens friluftsområden ute på holmarna.

Det betyder att de en gång i veckan åker runt till sex holmar för att tömma utedass och fylla på toapapper, kolla att allt är i skick vid grillplatserna och göra små reparationer på bryggor och andra konstruktioner.

Borgå stads friluftsområden på holmar

Äggskär (Söderholmen, Långholmen och Mellerstholmen) väster om Pellinge

Haxalö öster om Emsalö

Norrholmen öster om Haxalö

Furuholmen nordost om Emsalö

Det är en hel del större båtar som lägger till vid Långholmens klippor och de gamla bojarna har blivit snedvridna då vinden ibland trycker på riktigt ordentligt. De nya, större bojarna borde stå bättre emot stormarna.

Redan knappt två timmar senare kommer en gammal trålare och lägger till, och får vara den första att testa bojarna.

Långholmens grilltak och brygga.

Vid Söderholmens grillplats har två män med kanoter övernattat. Det finns rikligt med ved att elda med, men de påpekar att det saknas yxa.

Saken åtgärdas genast. Söderberg plockar fram en ny yxa från båten och för den till vedboden.

– Tyvärr försvinner yxor och sågar ofta. Vi för ut mellan 20 och 40 per sommar, säger Wiksten.

Båten som guppar vid bryggan till Mellerstholmen tillhör ett par och deras hund. De tillbringar stora delar av somrarna här. De uppdaterar servicepatrullen på hur många båtar som hade lagt till vid bryggan under veckoslutet och annat som hänt på holmen. Det märks att de har stenkoll.

– Det är en fin service som staden erbjuder här och de sköter om området bra, hälsar skepparen ombord på båten Long Drink.

Spindlarna har byggt nät vid grillplatsen på Mellerstholmen.

Lovorden fortsätter på Söderholmen där Jörgen Eriksson och hans fru Hilkka äter frukost i morgonsolen vid ett träbord med utsikt rakt österut mot Storpellinge. Intill grötpaketet ligger en roman som tyder på att morgonmålet avnjuts i lugn takt.

– Äggskär är vårt favoritställe då vi kommer ut och segla, det är en pärla i den östra skärgården. Här finns öppet hav medan bryggan är i skydd, säger Jörgen.

Deras båt är ganska liten, så för dem är det viktigt med bord, grillmöjligheter och tillgång till toalett.

Jörgen Eriksson och Hilkka Eriksson äter morgonmål vid ett bord ute på en klippa.
Bildtext Jörgen och Hilkka Eriksson njuter av frukosten ute på klipporna, gröten kokas i ett stormkök. I bakgrunden ett grilltak med kokmöjligheter.
Bild: Hanna Othman / Yle

Ibland blir det trångt om saligheten; under veckoslutet hade fjorton båtar lagt till vid bryggan. En del båtar vände om då de märkte att det inte fanns rum för fler.

På Haxalö är stadens grillplats och brygga inträngd mellan vackra sommarvillor. En titt in i utedasset visar att ingen har besökt det under den senaste veckan. Så olika kan det vara från ställe till ställe.

Det är förstås omöjligt att få exakta siffror på besökare till områdena, men Patrik Wiksten säger att de blev tydligt fler under pandemitiden.

– Det var en betydande ökning. Många skaffade båt och det var flera nya ansikten ute på holmarna.

Utedassen töms och städas ungefär en gång i veckan.

Furuholmen är den av holmarna som ligger närmast Borgå centrum, den besöks också flitigast. Veden måste fyllas på flera gånger under sommaren och det är den enda holmen där det finns soptunnor med plastpåsar som serviceteamet tar med sig till fastlandet.

I år har det ännu inte varit oroligt ute på stadens holmar, i alla fall inte vad Wiksten har hört.

– Hoppas det höga bensinpriset gör så att de som annars skulle åka ut och göra illa stannar hemma, säger han.

Minst en gång i veckan åker servicebåten ut under semestermånaderna för att sköta om områdena.

– Det här är ett bra och omväxlande jobb. Det är fint att få åka ut då det är vackert väder, fast ibland kommer vi våta tillbaka då det har ösregnat, säger Wiksten som redan har tio års erfarenhet av jobbet.

Skepparen Patrik Wiksten styr båten med van hand.

Diskussion om artikeln