Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Allsång på Skansen sprider glädje och tröst i oroliga tider – säsongspremiär ikväll

blond dam iklädd klänning står på scen och talar i mikrofon och och presenterar flera andra artister som står bakom henne
Bildtext Den nyblivna mamman Sanna Nielsen leder Allsång på Skansen för sjunde året i rad.
Bild: Daniel Ivarsson

Sanna Nielsen leder Allsången för sjunde och sista året i rad. Det nya för henne i år är att babyn Gibson hänger med bakom kulisserna. Både Nielsen och Cornelia Jakobs som uppträder på premiären upplever att allsång är terapeutiskt.

Allsång på Skansen kör igång tisdag 28.6 kl. 21 på TV1 och i Arenan och fortsätter varje tisdag fram till 16.8.

Det är euforisk stämning på Skansens Sollidenscen när SVT presenterar årets artister. Bland artisterna finns både nykomlingar och gamla godingar, som till exempel Tommy Körberg som berättar att han faktiskt upplevt alla olika programledare som lett Allsång på Skansen sedan 1969 då han själv var med första gången.

Leende man med rosa glasögon och svart kavaj
Bildtext När jag frågar Tommy Körberg om vem som var bäst av alla programledare som han upplevt , svarar han Lasse Berghagen och skrattar spjuveraktigt. Sedan tillägger han: Lasse lyckades alltid få sina egna låtar med i programmet.
Bild: Eero Hannukainen/IBL

Men själva traditionen med Allsång på Skansen började redan 1935 och då var inte Tommy Körberg född. Han har nära till Sollidenscenen för han bor ett stenkast från Skansen och har utsikt över båtarna som kryssar mellan Sverige och Finland. Förr brukade han spionera på resenärerna med sitt teleskop.

– Min fru förbjöd mig till slut, skrockar Tommy Körberg

Den yngsta artisten i år är femtonåriga Ella Tiritiello som blev världsberömd över en natt efter att ha uppträtt på Globens tak. Nu får hon draghjälp av sin stora idol Billie Eilish. Ella Tiritiello har en magiskt fin och hes röst och en känslighet som berör. Tyvärr innebär känsligheten också att Ella lider av scenskräck.

Jag grät också innan jag kom hit idag för jag var så nervös

― Ella Tiritiello

I sommarens sista Allsång på tisdagen den 16 augusti sjunger både allsångsveteranen Tommy Körberg och nykomlingen Ella Tiritiello.

ung blong tjej med långt hår ler mot en journalist med ylemikrofonMarcus och Martinus
Bildtext Ellas Tiritiellos känslighet hörs i hennes fina röst som gjorde henne världsberömd över en natt.
Bild: Daniel Ivarsson

En annan artist vars känslighet berör är Cornelia Jakobs, som i år representerade Sverige i Eurovision Song Contest i Turin.

Allsång på Skansen fångar det svenska vemodet och skönheten.

― Cornelia Jakobs

Som barn brukade Jakobs titta på Allsång på Skansen med sina morföräldrar och drömma om att i framtiden själv få stå på Sollidenscenen och sjunga.

Artisten Cornelia Jakobs står på scen och poserar framför kameran medan unga fans står bakom henne och jublar.
Bildtext Cornelia Jakobs är med i den första sändningen av Allsång på Skansen tisdagen den 29 juni.
Bild: Daniel Ivarsson

Och nu står hon här, ler vänligt, poserar och ger intervjuer. Cornelia Jakobs blir lyrisk när hon beskriver den nordiska sommaren med alla sina färger och dofter, en härlig årstid som är så intensiv och så kort.

Det finns forskning på att folk mår bra av att sjunga tillsammans. Därför är allsång så otroligt bra och terapeutiskt för oss.

― Cornelia Jakobs

Ett gäng unga fans står och skriker efter Cornelia Jakobs. Hon har redan vinkat åt dem och slängt kyssar efter dem, men de vill ha mer.

– Jag har sjungit i kör som ung och känner att jag saknar det ibland. Det finns forskning på att folk mår bra av att sjunga tillsammans. Därför är allsång så otroligt bra och terapeutiskt för oss, förklarar Cornelia Jakobs.

blond skön dam ler när hon lyssnar på frågan som journalisten med Yle mikrofon ställer
Bildtext Programledaren Sanna Nielsen ser framemot att träffa publiken igen efter pandemipausen.
Bild: Daniel Ivarsson

Programledaren Sanna Nielsen sprudlar av energi och glädje och är lycklig över att äntligen få ha levande publik på Skansen. För drygt sju månader sedan blev hon mamma till Gibson.

Babyn Gibson ska följa med till Skansen

Och namnet förpliktigar, för Gibson (också namnet på världens kändaste gitarrtillverkare) ska hänga med på sommarens turnéer och lära sig tidigt att båda föräldrarna är uppträdande artister.

– Jag vill ge honom möjligheten att komma hit i sommar och uppleva hur det är att vara backstage och titta på artisterna. Han är ju jätteliten och kommer kanske inte att fatta någonting ändå. Men det är viktigt att han från början ser hur mamma och pappa jobbar, förklarar Sanna Nielsen.

Tvillingartisterna, Marcus och Martinus poserar men tummen upp och har jazzsångerskan Iris Bergcrantz mellan sig. Alla ler glatt framför texten Allsång på Skansen.
Bildtext Marcus och Martinus kommer att uppträda tillsammans med jazzsångerskan Iris Bergcrantz tisdagen den 9 augusti.
Bild: Daniel Ivarsson

De norska tvillingarna Marcus och Martinus har hunnit bli vuxna under de senaste tio åren av artistliv och turnéer. Nu analyserar de 20 år gamla artisterna sitt förhållande som bröder och kolleger.

– Vi är nu 20 år gamla och fansen har vuxit med oss. Vi har gjort mycket ny musik och hoppas att fansen gillar vår nya musik, och inte bara längtar tillbaka till Elektrisk, förklarar Marcus och Martinus

artisttvillingarna Marcus och Martinus ler mot en kvinna med kort rätt hår med bandspelare i handen som intervjuar dem för radio
Bildtext Jag blir glad över att Marcus och Martinus så gärna analyserar och berättar om sitt syskonskap.
Bild: Daniel Ivarsson

Marcus och Martinus musik har fått nya nyanser, deras syskonförhållande har utvecklats och duon hoppas att publiken kommer att gilla dem också som vuxna.

Vi har stått på scen tillsammans nu i tio år och klart att vi också bråkar ibland. Men nu har vi ett nytt kapitel i livet där vi faktiskt uppskattar varandra ännu mer än förr. Det är oerhört viktigt att kunna turnera med sin egen bror.

― Marcus och Martinus

Marcus och Martinus har också prickat in en Finlandsturné och skickar hjärtliga hälsningar till sina fans i Finland och ser fram emot att se dem.

artisten Nanne Grönwall med blont hår och anillinröd läderrock ler mot journalisten som håller en mikrofon framför henne
Bildtext Nanne Grönvall är en artist som utstrålar både stark energi och vänlighet.
Bild: Daniel Ivarsson

Nanne Grönvall är på hugget och firar sina 60 år med en jubileumsturné under sommaren.

– Det blir att hopkok av låtar, både nytt och gammalt, garanterat också Avundsjuk, skrattar Nanne Grönvall, som förklarar vilken lyckokänsla hon får av att stå på scen.

Nanne Grönwall kommer aldrig att tröttna på Avundsjuk

Har man varit så länge i branschen som Nanne Grönvall har man hunnit uppleva många glada stunder, men också tunga perioder.

Nanne Grönvall har inte ofta talat i offentligheten om sin svåra uppväxt i en familj med psykisk ohälsa och missbruk. Men på sistone har hon gjort det för att öka förståelsen och för att sprida hopp om tillfrisknande. Hennes mamma levde sina 15 sista år som frisk och nykter, efter ett långt liv av missbruk.

Och att sjunga tillsammans är alltid magiskt härligt. Jag tycker fortfarande att det är lika kul varje gång att dra låten Jag är så avundsjuk. Jag blir aldrig trött på den

― Nanne Grönwall

Dansbandet Casanovas har utvecklat ett nytt sound under pandemin som stängde danslokalerna. Casanovas låg inte på latsidan utan utnyttjade tiden till att skriva nya låtar. Målsättningen har varit att göra musik som inte enbart är dansmusik utan också musik att lyssna till.

Fyra män stor bakom ett bord och ler mot kameran
Bildtext För dansbandet Casanovas betydde pandemin en turnépaus som gjorde gott.
Bild: Daniel Ivarsson

– Pandemin var tråkig, men för oss var den faktiskt nyttig, säger frontfiguren Henrik Sethsson som välkomnade avbrottet från det ständiga turnerandet.

Men nu fortsätter turnerandet som aldrig förr och Henrik Sethsson hälsar också till fansen i Österbotten och siktar på turné där i höst.

Allsång på Skansen kör igång tisdag 28.6 kl. 21 på TV1 och i Arenan och fortsätter varje tisdag fram till 16.8. Artistintervjuerna sänds på tisdagar i Radio Vega.