Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Lidandet är ofantligt efter coronapandemin" – WHO kräver satsningar på psykvård i alla länder

En man säljer bröd genom en liten lucka. Kvinnor klädda i blått sitter på trottoaren framför och en kvinna vandrar förbi.
Bildtext Coronapandemin har ytterligare förvärrat läget för många människor som redan tidigare haft det svårt och antalet personer med psykiska problem har ökat med hundratals miljoner sedan starten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Världshälsoorganisationen WHO slår larm om coronapandemins negativa inverkan på den psykiska hälsan runt om i världen och kräver större vårdsatsningar.

FN-organet WHO konstaterar i sin färska rapport att intresset för och medvetenheten om psykiskt välbefinnande är på rekordnivå just nu på grund av pandemin.

Men det ökade intresset har ändå inte genererat mer psykvårdstjänster. Stater har ändå inte satsat pengar på att erbjuda sina medborgare mer hjälp, varken kvalitativt eller kvantitativt, slår rapporten fast.

Rapporten om hur det står till med det psykiska välbefinnandet i världen är WHO:s mest omfattande på 20 år.

WHO efterlyser nu kraftfullare åtgärder av världens länder för att tackla problemet med den växande psykiska ohälsan.

Långt över en miljard människor mår dåligt

WHO beräknar att närmare en miljard människor i världen led av något slags psykiska problem redan före pandemin. Till gruppen räknades 14 procent av världens alla tonåringar in.

Under det första pandemiåret 2020 uppskattas antalet personer som lider av ångest och depression ha ökat med några hundra miljoner.

Självmord var dödsorsaken i mer än ett dödsfall per 100 och 58 procent av självmorden begicks före 50 års ålder.

WHO:s rapport visar att i snitt endast två procent av de nationella budgetarna och mindre än en procent av allt internationellt hälsovårdsbistånd riktas till psykisk hälsa.

"De här siffrorna är mycket, mycket låga", sa chefen för WHO:s enhet för psykisk hälsa Mark Van Ommeren på presskonferensen då rapporten presenterades.

"Pandemin slog till särskilt mot unga, kvinnor och dem som redan hade psykiska problem"

Enligt rapporten lider cirka en av åtta personer i världen av psykiska problem. Läget är ännu värre för personer som lever i konfliktområden – var femte person som tvingas leva i oroliga områden mår psykiskt dåligt.

"Där det upplevs motgångar finns det mer psykiska problem", säger Van Ommeren. WHO-chefen säger att pandemin förvärrat läget för många som inte mådde så bra innan.

Enligt Van Ommeren slog coronapandemin och därpå följande restriktioner hårdast till mot unga, kvinnor och personer som redan sedan förr kämpat med vacklande psykiska hälsa.

Intresset för frågor kring psykiskt välbefinnande har i och för sig ökat, men det har ändå inte lett till nya satsningar, konstaterar han.

"Rapporten visar att lidandet är ofantligt runt om i världen", säger Van Ommeren som betonar att rapporten ger råd för hur stater på bästa sätt kan utöka sina satsningar på psykvårdtjänster.

WHO:s rapport visar vidare att det är en kolossal skillnad på nivån på hälsovårdstjänsterna mellan olika länder; världens människor är på inget sätt i samma båt gällande möjligheten att få vård.

Därtill vill WHO få slut på stigmatiseringen kring psykisk ohälsa, vilket är något som ofta leder till självmord.

"Att satsa på psykisk hälsa är att satsa på ett bättre liv och en bättre framtid för oss alla", säger WHO:s generalsekretare Tedros Adhanom Ghebreyesus.