Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT-enkät: Få prideevenemang slipper trakasserier och vandalism

Människor på torget i Lahtis som deltar i en Prideparad.
Bildtext Pridedeltagare på torget i Lahtis. Arkivbild.
Bild: Petri Niemi / Yle

De allra flesta prideevenemangen i Finland har utsatts för vandalism eller trakasserier, visar en enkät som nyhetsbyrån STT har gjort.

STT skickade ut enkäten till 32 Pridearrangörer. Av de 25 som svarade uppgav 22 att de utsatts för trakasserier eller vandalism.

Enligt enkäten tvingas arrangörerna utstå till exempel kränkande kommentarer och deras flaggor blir bestulna eller förstörda.

Tuija Saresma som forskar i hatretorik vid Jyväskylä universitet säger att en orsak till trakasserier kan vara att det finns människor som upplever det som ett hot när sexuella minoriteter och könsminoriteter får samma rättigheter som andra.

Enligt henne är exempelvis förstörelse av regnbågsflaggor ett våldsdåd med hatmotiv i och med att flaggan är en symbol för regnbågsfolkets rättigheter.

"Om någon tar bort Finlands flagga från stången och sticker den i brand förhåller man sig inte likgiltigt till det heller. Att bränna en flagga är ett medvetet och mycket våldsamt dåd där föremålet med starkt symbolvärde kränks", säger hon.

Brända flaggor och mordhot

Så gott som alla prideparadsarrangörer har stött på trakasserier och vandalism. Det vanligaste är osakliga och kränkande kommentarer och att regnbågsflaggor stjäls i syfte att förstöras.

Det är frågan om flaggor som sticks i brand, mordhot, rakblad som göms under klistermärken och till och med gasattacker, berättar arrangörerna.

Forskare Saresma säger sig vara förfärad över att så många arrangörer upplevt negativa fenomen.

"När det är frågan om så här stora siffror kan man spekulera i om det är frågan om organiserade trakasserier eller att någon instans uppmuntrar till det. Och det först är en skrämmande tanke", säger Sarasma.

"Det är skriverier på sociala medier, brevpost och mejl. Man ropar på gatorna. Förra hösten var det någon som följde efter deltagare i bil och kastade ägg på dem", säger en arrangör.

Brottsanmälan leder sällan till något

Pridearrangörer och deltagare har också utsatts för direkt fysiskt våld eller hot därom i Finland.

Den värsta attacken hittills skedde i Helsingfors år 2010 då deltagarna utsattes för gas. 88 personer utsattes för tårgas i attacken. Tre personer dömdes till fyra månaders villkorligt fängelse för det.

En del av paradarrangörerna har sedan dess gjort brottsanmälan om vandalism eller trakasserier, men enligt dem har det sällan lett till något.

Förundersökningar har avslutats i och med att det inte funnits någon misstänkt eller för att polisen ansett att värdet på den stulna egendomen varit så ringa.

Källa: STT