Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Matias har cyklat till Vasa från Berlin – de utländska turisterna har hittat tillbaka till campingen i Vasa

Från 2022
Man med en fullpackad cykel.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Utländska turisterna har hittat tillbaka till campingen i Vasa. Bränslepriserna gör att många väljer att stanna flera nätter för att hålla resekostnaderna nere.

Intresset för camping har ju varit rätt stabilt under coronapandemin. Då det inte varit ett alternativ att resa utomlands har många istället valt att resa till exempel i husbil eller med husvagn.

Intresset för resor inom landet har varit stort, men på grund av pandemin har de utländska turisterna varit färre. Nu verkar turisterna ha hittat tillbaka och på Vasa camping finns tyska, danska, svenska och norska registerskyltar på parkeringen.

Husbilar på en camping.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Parkchef Tuomas Luukkonen ser positivt på hur säsongen har börjat.

– Förra året var det väldigt lugnt, men nu är det annorlunda. Vi har redan märkt att det har kommit fler gäster från Sverige, Tyskland och Norge. Då vi kombinerar de utländska turisterna med de inhemska ser jag mycket positivt på sommaren, säger Luukkonen.

Glad man med en husvagn i bakgrunden.
Bildtext Parkchef Tuomas Luukkonen ser positivt på hur säsongen har börjat.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Tyska Matias cyklar genom Finland

En av de som hittat till campingen är tyska Matias. Han startade i Berlin och har sedan tagit färjan från Travemünde till Helsingfors för att sedan trampa hela vägen upp till Vasa.

– Det var mycket svårt att cykla, jag hade motvind under hela resan hit, säger Matias.

Man med en fullastad cykel.
Bildtext Matias från Berlin ska nu cykla vidare mot Sverige.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Siktet är nu inställt på slutdestinationen Jokkmokk, som Matias länge drömt om att cykla till. Han kommer fortsätta resan med färja från Vasa över till Umeå och därifrån cykla ända till Jokkmokk i norrbottens län.

– Jag ser fram emot att åka vidare till Sverige eftersom jag tycker att det finska språket är mycket svårt att förstå. Jag har helst slut på fantasi för att tolka vad det står på skyltarna jag ser då jag cyklar, säger Matias.

Matias har inte någon direkt budget för sin resa men konstaterar att det inte är dyrt att cykla.

Ser över resekostnaderna

På grund av allt högra bränslepriser är det ändå just nu rätt dyrt att färdas med bil, och många ser kanske över sina kilometer i mån av möjlighet.

Enligt parkchef Tuomas Luukkonen är det svårt att så här tidigt på sommaren säga hur det kommer att påverka årets säsong.

– Jag tror det kommer att bli så att folk stannar längre innan de reser vidare, säger parkchef Luukkonen.

Incheckningshuset vid en camping.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Vid en vit husbil står Juha Jokinen från Helsingfors och håller på att packa ihop. Han ska vidare till Seinäjoki och konstaterar att bränslepriserna nog påverkar resandet.

– Det påverkar på det sättet att vi väljer att stanna flera nätter på samma ställe än vad vi annars skulle göra, säger Jokinen.

I Vasa stannar Jokinen gärna flera nätter. Han har ingen koppling till Vasa men har varit i staden förut och stannade den här gången tre nätter.

– Jag uppskattar gångavståndet till centrum, havet och att solen ofta skiner här, säger Jokinen.

Lekplats på stranden.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

För parkchef Tuomas Luukkonen är det nu vädret, inte bränslepriserna, som är det största orosmolnet för årets säsong.

– Vi hoppas givetvis på värme. Om det regnar hela juli blir folk passiva och det är dåligt för vattenparken.