Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

De här är Lasses egna favoritavsnitt av Grönroos garage!

Kollage med bilder från Grönroos garage våren 2022.
Bild: Lars Grönroos / Yle

Lasse plockade ut sina egna favoritavsnitt från vårens program.

Grönroos garage bjöd denna vår både på musik med hög kreddfaktor och förstås litet nördigare toner också. Lasse Grönroos drar ner garagedörren medan han är på semester fram till augusti, men under tiden kan du lyssna på de här favoritavsnitten av Grönroos garage.

Helsingfors gothscen 1984 med Mari Koli och Charlotta Boucht

Helsingfors var en dyster och tråkig plats på sjuttiotalet. Ett gäng ungdomar som ville skilja sig från mängden startade i början av 80-talet upp en helt egen scen och klubbkultur. Du kan kalla dem gother, futurister eller punkare — alla var de nattens barn som diggade svart, natt, filosofi, sprit, kultur, Bowie, Iggy, droger, Bators, Idol m.m. De finska gothbanden som Musta Paraati huserade i Lepakko och Schildt & Söderströms nuvarande förlagschef Mari Koli jobbade på paradplats i Lepakkos garderob tillsammans med bästiden Charlotta Boucht. Tillsammans för de oss tillbaka till en fascinerande scen som lyste upp livet och tillvaron för att mot 90-talnet flagna och avta.

Helsingfors klubbscen 1984: Nattens barn Mari och Charlotta var futurister och punkare bland gother och synthpoppare

57:00

The Hellacopters om motgångar, framgångar — och varför vinyl är Kung

Lasse intervjuade The Hellacopters på Tavastia när de gett ut sin debutskiva på 90-talet. Nu möter han dem igen och snackar vinylskivans överlägsenhet, om hur svårt det är att passa ihop en massa folks tidtabeller och om hur frustrerande det är att lägga ner en massa tid på att spela in en skiva. Boba Fett och Robban Eriksson berättar också hur en viss känd prog-rockare i Sverige dissade deras tolkning av hans klassiska rocklåt från 70-talet.

The Hellacopters: "Det är klart att det är ett jävla pusslande för många i bandet"

56:57

Lasten Hautausmaa är Finlands kanske bästa band och rikssvenska Oscar Wigren gjorde ett helt album med deras låtar — på svenska

Bandet Lasten hautausmaa gör oändligt vackra låtar med ofta gastkramande teman. Mycket av mörkret kommer från sångerskan Kristiina Vaaras tunga bakgrund med depression och allvarliga panikattacker. Den svenska musikern Oscar Wigren gjorde i smyg ett helt album med svenskspråkiga tolkningar av deras låtar och han släppte den samma dag som Lasten hautausmaa gav ut ett nytt album i år.

Oskar Wigren sjunger Lasten hautausmaa på svenska

56:15

Lasse träffar Nasse — Hanoi Rocks vilda gitarrist Nasty Suicide

Nasty Suicide var Hanoi Rocks legendariska bad boy. Nu berättar Jan Stenfors om cancern han drabbades av under inspelningen av nya familjealbumet "The Family Album". Nasse minns också skoltiden i Botby och Lasse som gått i samma högstadium passar på att fråga om Andy McCoys kostcirkel och om det stämmer att Nasse och Andy rökte gräs på tjejernas toalett?

Hanoi Rocks Nasty Suicide är nu Jan Stenfors - fick cancerbesked under inspelningen av nya familjeskivan

56:57

Sjungande skådespelare och skådespelande musiker

Taylor Momsen övergav en lovande skådespelarkarriär för att bli rockstjärna med bandet Pretty Reckless. Lasse och Milli Lindberg snackar rockande skådisar, från David Hasselhodff och Johnny Depp till René Zellweger och Anya Taylor-Joy.

Skådespelare som blir musiker — najs eller bajs?

56:56

Marco Luponero berättar om nära döden-upplevelsen

Marco Luponero bjuder Lasse på bastukväll och då fula gubbar öppnar en kall öl i bastun börjar de förstås tala om krämpor och rock n' roll.

Marco Luponero: Den egna nära döden-upplevelsen och sjuka artister

57:00

Karstein Volle & The Telomeres får du bara inte missa!

Karstein Volle är en norrman som flyttade till Österbotten som ung kille. Efter en bakgrund inom punk och postrock har han landat i galet cool Quentin Trantino/Kaurismäki-doftande filmatisk hipstermusik som bryter alla genrer. Det går inte att förklara, du måste lyssna på det här avsnittet. Seså, tryck på Play-knappen.

Sammetsrösten Karstein Volle älskar både hardcore och Roy Orbison

Programmet är inte längre tillgängligt

Walt Miguels raprock-singel We´re all here handlar om hur han kände sig annorlunda i Jakobstad

Walt Miguel har du hört i X3M:s program Supernova men han har också en egen karriär på gång inom hiphop. Singeln We´re all here har starka element av rock och Walt berättar för Lasse varför han inte gillar Pierce Brosnans Bond-filmer. lasse får kontra med sin avsmak för Ed Sheeran.

“Jag kände alltid att jag såg annorlunda ut i Jakobstad” - Walt Miguels nya raprock-låt handlar om glåporden och småstadsverklig

56:57