Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fernando Alonso uttrycker skepsis mot FIA:s eventuella regelförändringar: "Problemen varierar på banorna"

Fernando Alonso.
Bildtext Fernando Alonso är skeptisk mot de eventuella regelförändringarna.
Bild: All Over Press

Studsningar som orsakar chaufförer ryggsmärtor har varit på tapeten sedan Lewis Hamiltons klagomål efter Azerbajdzjans GP förra helgen.

Formel 1-säsongen är i full gång med Kanadas GP som går av stapeln på söndag. Eftersnacket från förra loppet i Azerbajdzjan färgades av Mercedes föraren Lewis Hamilton som klagade på ryggsmärtor under racet och hade stora problem att kliva ur bilen.

– Jag bet bara ihop på grund av smärtan. Jag kan inte beskriva smärtan på framför allt raksträckorna. Till slut ber man bara för att loppet ska ta slut, sade Hamilton till Sky Sports.

Nu har det Internationella bilsportförbundet FIA gått ut med eventuella förändringar i regelverket för att minska bilarnas studsande vilket orsakar förarna smärtor, speciellt på raksträckorna. FIA anser regelförändringen som rättfärdig med tanke på hälsorisken och koncentrationsförmågan hos förarna.

Utöver Hamilton har också Alpha Tauri chauffören Pierre Gasly uttryckt klagomål mot bilarnas studsningar. Gasly bekymrade sig för att snart vara i behov av en gångstav om körningarna fortsätter vara lika smärtsamma.

Lewis Hamilton håller sig för huvudet.
Bildtext Lewis Hamilton upplevde ryggsmärtor
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Fernando Alonso skeptisk mot regelförändring

Alla förare har dock inte känt av problemen med studsningarna. En av dem är den erfarne chauffören Fernando Alonso, som kör för stallet Alpine.

– Vår bil är inte så utsatt för studsningar, det påverkade inte oss i Baku. Vi tvingades avbryta närmast på grund av bakhjulet, sade Alonso.

Spanjoren förstår hans motståndares problem, men är skeptisk emot regelförändringarna.

– Stallen kommer ha svårt att komma överens om regelförändringen, eftersom problemen med studsningarna varierar på banorna.

Vissa av stallens bilar, som Mercedes, har större problem med att bilen studsar än andra bilar.

FIA har planerat att gå ut med de eventuella regelförändringarna i samband med Kanadas GP på söndagen, men flera stall förhåller sig kritiska till idén.

– FIA har beslutat att ta till åtgärder för att minska på bilarnas studsningar under loppen, efter att ha diskuterat saken med läkare som är bekymrade över förarnas hälsa, kommenterade FIA på torsdag.