Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Drömmer du om en svettfri sommar? Kasper Strömman listar fem alternativ till traditionellt bastubad

Kasper Strömman.
Bildtext Kasper Strömman kallar sig för en bastuagnostiker.
Bild: Mikko Kelloniemi / Parad Media

Kasper Strömman är aktuell med serien Basta med Kasper Strömman. Och nu efteråt, efter alla svettporsöppnande upplevelser, har han kommit till insikt om hur den finländska bastukulturen kunde utvecklas vidare.

I serien Basta med Kasper Srömman upplever programledaren Kasper Strömman ett fokuserat men mångsidigt urval av de dryga tre miljoner badstugorna som finns i Finland. Till saken hör att han är något av en syndare: Han badar nämligen bastu ungefär två gånger per år.

Men visst har han uppskattat sin resa, med besök i bland annat allmänna bastun, träffar med bastuinnovatörer, bastuäventyr på holmar men också bekantskap med nedtystade aspekter som berör bastubadandets utsläpp. Efter alla dessa upplevelser kvarstår den viktiga frågan: Har det blivit en riktig bastubadare av Kasper Strömman? Svaret är både ja och nej.

Bastuagnosticism

Den största insikten var att bastubadandet ska vara något speciellt och festligt för att han ska bemöda sig att ta av kläderna. Någon daglig bastubadare har det inte blivit av honom, och han skulle närmast beskriva sig som en bastuagnostiker.

– Jag tar en kula för alla där ute som inte älskar bastu. Jag är beredd på att vara ansiktet utåt för oss som inte trivs i bastun. Vi är en utsatt grupp. Vi lever i ett skuggsamhälle. Det är inte okej att prata högt i det här landet om att vi inte gillar bastu.

Men istället för offerkofta klär Kasper Strömman på sig sin lösningsinriktade badrock. Här kommer hans alternativ på hur bastukulturen kunde göras mera mångsidig och inkluderande.

1. Ordna duschkväll istället för bastukväll

– Istället för bastukväll kan du bjuda hem folk för att duscha med dig. Jag menar, vad är bastu egentligen förutom ett glorifierat sätt att tvätta sig?

Han menar att det inte behöver bli äckligt. Man kan dela upp det så att kvinnor och män duschar separat och man kan fortfarande ta en öl efteråt.

Nu säger någon kanske ”Kasper, alla människor har faktiskt inte en dusch. Vissa människor är faktiskt hemlösa”. Det respekterar han naturligtvfis och kommer med tilläggslösning:

Ett tomt duschutrymme.
Bildtext Varför inte bjuda in vännerna till en duschkväll?
Bild: YLE/Josefine Klemets

2. Ordna en våtservettkväll

– Torka varandra med våtservetter istället för bastu. Det behöver inte bli konstigt. Man behöver inte titta varandra i ögonen samtidigt. Men det går ändå att njuta av processen och se till att man blir ordentligt ren på köpet – och på djupet.

Rengöringsidén kan också utvecklas vidare. Man kunde också borsta varandras tänder eller applicera deodorant. Eller varför inte göra en basturuska av våtservetter.

Kasper Strömman i bastun
Bildtext Kasper Strömmans erfarenheter av bastubad ledde till nytänk.
Bild: Mikko Kelloniemi

3. Naken-party

Enligt Kasper Strömman finns det ett äldre garde som absolut inte står ut med kläder i bastun.

– Jag kommer ihåg när jag var barn och gick in med badbyxor i bastun. Där satt alltid någon gubbe som var helt rasande om man inte tog dem av sig. Det är konstigt att nåt så avkopplande som bastu kan göra gubbar så rasande.

Nu är det andra tider, menar han. Det finns människor från andra kulturer i vårt land och seder förändras. I den allmänna bastun Löyly i Helsingfors badar man till exempel med simdräkt på.

– Jag tänker att här står vi vid ett vägskäl. Det finns två vägar att gå. Antingen måste vi börja hålla fester där folk är helt nakna, men där man inte behöver blanda in bastun. Jag menar, folk ska inte behöva gå omkring med uppsvällda, röda, puffiga ansikten och förstörda frisyrer. Eller så har vi ordentligt med kläder på i bastun. Jag tänker våtdräkt. Då behöver inte ens bastun vara så varm.

Jani Wallace och Kasper Strömman i infrarödbastu.
Bildtext I serien Basta med Kasper Strömman fick Kasper prova på Jani Wallace (till vänster) infraröda bastu. Det bidrog till Kaspers idé om snabbastun.
Bild: Mikko Kelloniemi

4. Snabbastu

Kasper Strömman menar att bastandet i allmänhet tar för länge. Om det är vedeldat så ska man först elda halva kvällen, och så kan bastandet ta allt från en till fyra timmar. Han undrar vem som har tid med det?

– Jag tänker snabba lösningar. Lite som en mikrovågsugn. Man stiger in på en stor roterande glasplatta, ställer in bastun på 800 watt och kanske 30 sekunder. Pling, så är man färdig. Nybastad och fin. Om man vill ha mera luftfuktighet kan man ha på en stor plastkåpa, som ofta är lite orange för att någon har värmt en bolognese i den för många år sedan.

En kvinna håller i en enorm popcornkartong i en biosalong.
Bildtext Popcorn får en härlig konsistens när man avnjuter dem i ett bastumultiplex.

5. Bastumultiplex

Allmänna bastun har enligt Kasper Strömman i grund och botten gått genom samma utveckling som biograferna: Förr fanns de i varje gatuhörn, men så började man bygga badrum hemma och den allmänna bastun dog nästan ut. Idag finns det några kvar, men mera som en hobby och inte ett ställe man går till för att man måste.

Biograferna var nära att gå samma öde till mötes, men så började man bygga multiplexbiografer med flera dukar – en upplevelse strömningstjänsterna inte kan erbjuda.

– Därför tänker jag följande: bastumultiplex. Precis som biograferna ska de vara för stora, ljudet när man kastar bad ska vara för högt. Det ska också vara dyrt. Även om man betalat 16 euro för en biljett ska man ändå tvingas titta 20 minuter på reklam. Därtill kan man också köpa popcorn att ta med i bastun.

Trailer: Basta med Kasper Strömman - Spela upp på Arenan

Basta med Kasper Strömman publiceras på Yle Arenan torsdagen den 23 juni 2022 och sänds fr.o.m. söndagen den 26 juni kl. 17:25 i Yle Fem och torsdagen den 30 juni kl. 20.00 i Yle Tv1.

Basta med Kasper Strömman - Spela upp på Arenan