Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lagmans strand i Snappertuna får bättre service men blir också dyrare

Från 2022
Uppdaterad 17.06.2022 23:43.
Sandstrand med röda badhytter. Sol, sommar.
Bildtext Campare måste i framtiden betala dygns- eller säsongsavgift. Lagmans badstrand i juni 2022. Det lilla campingområdet skymtar i bakgrunden.
Bild: Pia Santonen / Yle

Lagmans strand i Snappertuna har varit en nästan gratis campingplats med låg servicenivå men nu vill staden få bättre ordning på platsen. Samtidigt förses den med el och priserna höjs.

Badstranden och campingen ligger vid havet vid Våruddsvägen 217.

Veckoavgiften för husvagnar har hittills varit 60 euro och den har man betalat om och när man meddelat till staden att man besökt området. Att tälta har varit gratis.

Platsen har ingen personal. Det finns plats för 15 husvagnar eller husbilar och tältplats för 30 tält. Lagmans har brunn med dricksvatten och en bajamaja och septiktank samt ett grilltak. Däremot saknas elektricitet.

Nu ska Lagmans få elektricitet

På området finns en mindre byggnad som kräver fasadrenovering. När byggnaden renoveras, förses den med el som också besökarna kan använda. Renoveringen och elen beräknas kosta staden 35 000 euro.

För att täcka kostnaderna ändras prissättningen. Framöver kan man betala dygnsavgift eller säsongsavgift, 20 euro respektive 300 euro.

För en tältplats uppbärs 10 euro per dygn.

En campingskylt vid en gräsplan, i bakgrunden skog. Solsken. Sommar.
Bildtext Det var ingen trängsel på Lagmans camping i mitten av juni 2022.
Bild: Pia Santonen / Yle
En sandstrand med gräs, en blå bajamaja och ett grilltak i förgrunden.
Bildtext På Lagmans finns en bland annat bajamaja och ett grilltak.
Bild: Pia Santonen / Yle

Bokningen måste ske senast dagen innan före klockan 14 och veckoslutsbokningar senast torsdagen innan klockan 14. Bokningarna sköts av utrymmesförvaltningens bostadssekreterare.

Vägen till området är försedd med bom men den har hittills sommartid stått öppen.

Nu förses bommen med nyckelläsare så att man inte kan campa gratis. Som nyckelpant uppbärs 50 euro. Badgäster till området kan parkera före bommen och gå 150 meter till stranden.

Artikeln uppdaterades fredag 17.6.2022 vid 23.40 med bilder från Lagmans strand.

Diskussion om artikeln