Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Totalt 16 nordamerikanska städer delar på värdskapet i fotbolls-VM 2026 – blir första turneringen med ett 48 lags startfält

Från 2022
Uppdaterad 17.06.2022 21:16.
VM-pokalen.
Bildtext Om fyra år spelas det om VM-pokalen i fotboll på nordamerikansk mark.
Bild: All Over Press

Elva orter i USA, tre i Mexiko och yvå i Kanada står värdar för matcherna i fotbolls-VM för herrar år 2026. Det blir första gången som 3 länder delar på turneringen och första gången då hela 48 lag deltar.

Spelorterna för herrarnas fotbolls-VM år 2026 är spikade. Det internationella fotbollsförbundet FIFA annonseradestäderna på fredag.

Matcher kommer att spelas på 16 olika orter; elva i USA, tre i Mexico och två i Kanada. De möjliga matchorterna har stegvis bantats ner från ursprungliga 44, som ingick i listan som utgavs i augusti 2017 då man ännu kandiderade för att få ordna turneringen. De tre länderna tilldelades värdskapet i samband med FIFA:s kongress i juni 2018.

60 av turneringens 80 matcher kommer att spelas i USA, bland annat alla matcher från och med kvartsfinalskedet. Enligt Iltalehti kommer finalen sannolikt att spelas i Dallas på amerikanska fotbollens NFL-klubb Cowboys hemmaarena som rymmer knappa 93 000 åskådare.

Utöver Dallas går matcher av stapeln på de amerikanska orterna Atlanta, Boston, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco och Seattle.

För Mexikos del är värdsorterna Mexico City, Guadalajara och Monterrey. I Kanada spelas matcher i Toronto och Vancouver.

Mexico blir första land att stå värd för ett tredje VM. Landet har stått värd för turneringarna åren 1970 och 1986. I USA har det spelats år 1994.

Utvidgad turnering

VM år 2026 kommer att bli den största turneringen hittills. Lagantalet växer till 48. Ännu i årets upplaga i Qatar spelas det med 32, likt har varit kutym från år 1998.

Samtidigt kommer gruppspelet att bestå av grupper på tre lag i stället för klassiska fyra. Det innebär att de sist placerade lagen i varsin av de 16 grupperna blir utslagna efter bara två spelade matcher.

Sista gruppspelomgångarnas parallella matcher kommer därmed också att utebli.

Diskussion om artikeln