Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Kuortane bjuder på världsstjärnor, finländsk rekordjakt och viktiga rankningspoäng

Uppdaterad 18.06.2022 19:00.
Friidrott: Kuortanes GP-tävling (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Kan Oliver Helander nosa på 90 meter på en av världens främsta spjutarenor? Når Daniel Ståhl igen upp till 70 meter? Och blir det några finländska rekord? Där tre frågor inför lördagens friidrotts-GP i Kuortane.

Det ska sägas direkt. Det utlovas riktigt risigt väder till Kuortane med regn och 13 grader. Klassiskt finländskt sommarväder, men inte optimala förhållanden för friidrottstävlingar.

Höjdpunkter finns det i vilket fall som helst gott om, även om rekordförhoppningarna kan grusas av vädergudarna.

Helander vs världseliten vol. 2

Oliver Helander slängde i tisdags på en gång in sig som Finlands främsta friidrottare och i detta nu enda realistiska VM-medaljhopp. Resultatet 89,83 i Paavo Nurmi Games för honom upp som världstrea och Finlands alla tiders fyra.

Fyra av världens sex bästa spjutkastare i år är på plats i Kuortane, som är enda arena på planeten där fem män kastat över 91 meter med nuvarande spjutmodell. Bland dem Helanders tränare Tero Pitkämäki, vars 91,53 i Kuortane i tiderna fick 8-åriga Helander att be sina föräldrar om ett spjut att slänga med på bakgården.

Oliver Helander kastar spjut.
Bildtext Oliver Helander utmanar världsstjärnorna.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Helanders teknik är fortfarande bräcklig och prestationerna ojämna, men högstanivån är enastående. Om allt lyckas är 90 meter fullt realistiskt i kamp mot världsmästaren Anderson Peters (årsbästa 93,07) samt de olympiska guldmedaljörerna Neeraj Chopra (89,30) och Keshorn Walcott (89,07).

– Om det regnar är resultatnivån säkert lite sämre än i Åbo, men det är samma för alla. Man måste bara försöka kasta så bra man kan, sa Helander under pressträffen inför tävlingen.

Ståhl vs måttbandet

Förra året tände Daniel Ståhl till när Frederiks Tsingis Khan började ljuda ur högtalarna och passerade uppstickaren Kristjan Čeh som i samma tävling för första gången överskred 70 meter.

Nu är slovenen världsetta och hade besegrat Ståhl i fyra raka tävlingar – fram till tisdagen. I sin andra hemstad Åbo klämde OS-mästaren till med 70,62, besegrade Čeh och klättrade upp som tvåa i världsstatistiken.

I år saknas Čeh från Kuortane, men som sällskap har Ståhl bland annat träningskompisen och OS-silvermannen Simon Pettersson.

– Nu när jag vunnit VM- och OS-guld så njuter jag mer. Förra året vann jag hela tiden, men jag hade också mycket press. Om jag varit tvåa i Tokyo hade det varit en miss, sa Ståhl och var inne på samma tankegångar som i Sportlivs minidokumentär i våras.

Murto, Lehikoinen, Salminen Richardsson …

Förutom herrspjutet är damernas tresteg den på förhand sett högklassigaste grenen. Hälften ur säsongens topp-6 deltar: världstrean Thea LaFond, -femman Shanieka Ricketts och -sexan Neja Filipič.

Senni Salminen hoppade förra året längre än vad LaFond och Filipič någonsin gjort, men har ännu inte träffat rätt i sommar. Den finländska rekorddamen (14,63) har inte kommit över 14 meter i sina två första tävlingar. Nytt försök i dag.

Av Finlands kvinnliga stjärnhoppare har Wilma Murto uppvisat den allra vassaste formen hittills. OS-femman har inte visat prov på ringrostighet efter vinterns fotskada och ska kunna ge årsbästat 450 en skjuts uppåt.

Wilma Murto hymyilee onnistuneen hypyn jälkeen.
Bildtext Stavhopparen Wilma Murto har inlett säsongen piggt.
Bild: Lehtikuva

De lägsta oddsen för ett finländskt rekord får ändå Viivi Lehikoinen. HIFK-löparen har redan sprungit in sig som Finlands alla tiders tvåa på 400 meter häck och har några tiondelar kvar till Tuija Helanders snart 35 år gamla nationsrekord. Det kan ryka när som helst.

Av andra sannolika finländska VM-resenärer medverkar bland annat Reetta Hurske (100 meter häck), Kristian Pulli (längd) och Topi Raitanen (sidodistansen 1500 meter), medan Camilla Richardsson hör till dem som jagar rankningspoäng för sommarens mästerskap.

Richardsson siktar på att dubblera med 5 000 och 10 000 meter i EM i augusti, men behöver fler lyckade lopp för att vika sig en plats. 3 000-metersloppet i Kuortane räknas in i rankningen för 5 000 meter och det finns ytterst värdefulla poäng i potten för Esbo IF-löparen.

Kuortanes GP-tävlingar visas direkt på Yle Arenan klockan 15.30–20.00. I TV2 startar sändningen klockan 17.20. Tävlingarna kommenteras på svenska av Janne Isaksson. Se hela tävlingsschemat här.

Diskussion om artikeln