Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Planerna för Kräkelsundet har inte förverkligats som det var tänkt: "Det får vänta lite men vi är redo att jobba vidare"

I bakgrunden skymtar en brygga med flera förtöjda båtar, i förgrunden bojar som guppar i vattnet och en förtöjd segelbåt
Bildtext Kräkelsundet ligger vid yttersta änden av udden mellan Dansholmen och Emsalö bro.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Borgå stad har haft utveckling av Kräkelsundet på tapeten sedan 2019. Enligt idéplanen ska Kräkelsundet få till exempel ny industri och en småbåtshamn som kan fungera som långtidsparkering och vinterförvaring för båtar.

I mars 2021 berättade Borgås stadsplaneringschef Dan Mollgren att arbetsgruppen hade fått klart idéplanen gällande utveckling av Kräkelsundet i Tolkis. Nästa steg var då att få planen ut för diskussion och samla feedback på den.

Mollgren berättar nu att arbetsgruppen har en bra uppfattning om det som både företag och regionen samt också invånare på området önskar från småbåtshamnen.

Han säger att idéplanen fortfarande är aktuell, men berättar också att den inte har framskridit enligt den planerade tidtabellen efter att planen blev klar. Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle de redan ha en detaljplan klar.

– Vi har ännu inte gått vidare på det sättet att vi skulle ha kunnat presentera ett förslag till detaljplan. Det är under arbete men det finns ännu en del konflikter som måste lösas.

En vy över en vik vid stranden, solen skiner
Bildtext Oavsett utvecklingen ska naturen i Kräkelsundet bevaras, berättar Dan Mollgren.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Mollgren berättar att viktiga frågor som de ännu måste lösa är exempelvis trafiken, parkeringen och logistiken kring småbåtshamnen. Det finns också saker att lösa vad gäller skalan på projektet.

– Det finns ännu frågor kring om vi möjligtvis borde ändra på skalan. I det stora hela ser det i alla fall ut som om platsen är lämplig för en småbåtshamn och vinterförvaring, säger Mollgren.

Mollgren hoppas att de kan föra detaljplanen vidare 2023 eller senast under nuvarande fullmäktigeperiod.

– Vi är på gång och vi hoppas att vi kan stödja oss på det material som vi redan har.

Dan Mollgren på gångbron i Borgå.
Bildtext Borgås stadsplaneringschef Dan Mollgren tycker att den nya småbåtshamnen är värd att vänta på. Arkivbild.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Staden har för tillfället inte haft möjlighet att investera i Kräkelsundet. Mollgren berättar att budgeten rör sig i tiomiljonerklassen. Även om det konkreta ännu får vänta, betonar Mollgren områdets betydelse för staden.

– Kräkelsundet är en fantastisk möjlighet att utveckla staden, säger han.