Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kinesiskt statsfinansierat institut vid Helsingfors universitet läggs ned – inga förhandlingar om fortsättning

Uppdaterad 18.06.2022 22:28.
konfutse-instituutti
Bildtext Konfusiusinstitutet har verkat vid Helsingfors universitet i 15 år. Verksamheten skadar numera universitetets anseende.
Bild: Harri Fagerholm / Yle

Tiotals kinesiska Konfuciusinstitut vid västerländska universitet läggs ned eftersom de misstänks vara en del av Kinas statliga propagandamaskineri.

Helsingfors universitet skickade tidigare i veckan en officiell anmälan om uppsägning till Konfuciusinstititutet vid universitetet. Institutet misstänks betjäna kinesiska intressen.

Universitetets vice rektor Hanna Snellman säger att kineserna i början av året för första gången informerades om saken på ett informellt möte.

Kina hade velat fortsätta samarbetet.

– De frågade om det går att förhandla om en fortsättning. Nej, det går inte, svarade vi, säger Snellman.

Avtalet med samarbetspartnern, det vill säga Renminuniversitetet, löper ut den 10 januari 2023. Administrativt handlar det om att man låter bli att förnya avtalet.

Kinas ambassad ingrep

De senaste åren har tiotals institut vid västerländska universitet stängts eftersom de har misstänkts för att vara en del av Kinas propagandamaskineri.

Till exempel samtliga institut i Sverige har stängts. Även i Danmark har Konfuciusinstituten upphört med sin verksamhet.

Utvecklingen har inte uppskattats i Kina.

Hanna Snellman medger att Kinas ambassad har varit i kontakt med universitetet.

– Ambassaden skulle ha önskat en fortsättning för institutet.

På frågan om Kina reagerat genom att begränsa övrigt samarbete, svarar Snellman nej.

– Hittills har Helsingfors universitets övriga samarbete med Kina fungerat normalt, säger hon.

Språkinlärningen i egna händer

I praktiken tar Helsingfors universitet över undervisningen av kinesiska. Hanna Snellman säger att två lärare redan har anställts.

– Vi vill förbättra kunskaperna i kinesiska. Det behövs mer än någonsin.

Det finns enligt Snellman två orsaker till att lägga ned det institut som finansieras av Kina.

– Vi vill välja våra lärare själv. Vidare vill vi att undervisningen i kinesiska ska bygga på forskning, säger vice rektor Hanna Snellman.

Mjuk påverkan

Konfuciusinstituten är en del av Kinas så kallade mjuka inflytande.

Konfuciusinstituten är inrättningar som är specialiserade på kinesiskt språk och kinesisk kultur. Det finns närmare 500 sådana runtom i världen, främst vid universitet.

Personalen som har anställts av Kina har misstänkts för att sprida statlig kinesisk propaganda.

Yleprogrammet Spotlight rapporterade för två år sedan att man vid Konfuciusinstitutet i Helsingfors har försökt begränsa debatten om för Kina känsliga ämnen som Tibet. Institutet grundades 2007.

Enligt samarbetsavtalet valde Helsingfors universitet institutets chef och stod för lönekostnaderna, medan den kinesiska parten utsåg och stod för kostnaderna för den biträdande chefen samt tre språklärare.

Enligt Yle uppgifter har man vid universitetet ansett att speciellt den biträdande chefens är oakademisk och alltför nära kopplad till ambassaden.

Kinas ambassad har inte svarat på MOT-redaktionens begäran om en kommentar.

Artikeln är en översättning av Kirsi Sköns artikel Kiinan valtion rahoittama instituutti sai lähtöpassit Helsingin yliopistolta – jatko ei ole neuvoteltavissa för Yle Uutiset. Översättningen är gjord av Lars Gustafsson.

Kl. 22.28 rättades tempus i rubriken: institutet läggs ner, det har inte redan lagts ner.