Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Feststämning då TPS firade 100 år – tabellettan bjöd på målkalas i jubileumsmatchen: "Allt handlade om klubben"

Uppdaterad 18.06.2022 21:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

Fotbollskultur på hög nivå på läktarna och på planen visade TPS varför man toppar division 1. Åboklubbens 100-års jubileum blev festligt på alla tänkbara sätt.

TPS grundades 1922 och i år firar föreningen alltså 100 år. Fotbollssektionen jubilerade i dag då man mötte KPV i division 1.

Inramningen var det inget fel på Kuppis fotbollsstadion – fansen bjöd på sång, dans och en del bengaler och på planen dominerade Åbolaget.

TPS avgjorde matchen på tre minuter i mitten av den första halvleken. Först dunkade Daniel Rantanen in en frispark till 1–0 och sedan dribblade Linus Rönnberg genom gästernas försvar och sköt in 2–0.

Kasper Hämäläinen fullbordade sedan utklassningen med ett mål strax före paus och ett i början av den andra halvleken, och Olli Jakonen fastställde slutresultatet 5–0 på stopptid.

– Det är ett fantastiskt resultat och jag tycker att vi spelar väldigt bra. Vi är effektiva och höll i bollen. KPV kom hit för att spela och pressa så det blev en öppen och rolig match för publiken. Det passade också oss perfekt för jubileumsmatchen.

– Vi sade till killarna före matchen att vi ska njuta och fira klubben. Allt handlade om klubben i dag och de personer som byggt den och skapat traditionerna i hundra år. Vi ville ge dem och oss en match att minnas, säger tränaren Jonatan Johansson till Yle Sporten.

Vad betyder TPS för dig?

– Klubben var dörren ut till proffslivet och att få uppfylla mina drömmar och spela i Premier League. TPS trodde på mig då jag var en ung kille från Pargas och sen fick jag chansen att avsluta karriären här och även bli tränare.

– I Finland finns det vissa klubbar som har fina traditioner och TPS är en av dessa. Det har varit mycket upp och ner i historien och det hör till. Jag är stolt över att ha fått vara med på ett hörn, säger Johansson.

Jonatan Johansson leder TPS 2020.
Bildtext Jonatan Johansson.
Bild: TPS/Tiina Pirilä

Hämäläinen uppskattade inramningen

Före matchen brände fansen av lite pyroteknik – något som fick spelarna att tända till anser Kasper Hämäläinen.

– Det kändes lite som då man spelar utomlands. Det skapar stämning och jag tror att alla spelare fick en boost. Inramningen var väldigt fin, säger Hämäläinen.

Efter förlusten mot Pargas IF i maj har TPS spelat sex raka matcher utan att förlora. Dagens 5–0 är lagets största segermarginal den här säsongen och kan vara ett tecken på att laget nu hittat rätt.

– Vi har haft problem i matcherna efter förlusten mot Pargas men kunnat hantera dem. Den matchen var bottennappet och nu har vi tagit oss upp.

– Vi spelar bättre, den här sommaren och hösten förväntar jag mig att vi kommer att flyga högt. Jag tror att den här matchen kommer att hjälpa oss mycket, säger Hämäläinen.

I samband med jubileumsmatchen hyllades flera gamla spelare och viktiga bakgrundskrafter. Klubbens Hall of Fame utökades med elva personer, bland dessa: Göran Enckelman, Timo Nummelin och Kim Suominen.

– Föreningen har gjort ett fantastiskt jobb med att ordna det här. Nu ska vi gå på en konsert för att minnas Kim Suominen som tragiskt avled förra året, säger en rörd Jonatan Johansson.

– Det är viktigt för fotbollskulturen att man minns de som tjänat klubben och Kim är en av dem. Han älskade musik så det är passande med en konsert.

Resultat:

Division 1:

TPS–KPV 5–0 (3–0)
23´ 1–0 Daniel Rantanen
26´ 2–0 Linus Rönnberg
44´ 3–0 Kasper Hämäläinen
58´ 4–0 Kasper Hämäläinen
90+3´ 5–0 Olli Jakonen

Jaro–KTP 2–2 (1–0)
42´ 1–0 Severi Kähkönen
79´ 1–1 Joni Mäkelä
83´ 2–1 Albin Björkskog
90´ 2–2 Mika

Pepo–Pargas IF 2–1 (2–1)
13´ 0–1 Frans Grönlund
15´ 1–1 Juho Heikkinen
34´ 2–1 Irfan Sadik

MP–Gnistan 1–1 (0–0)
70´ 1–0 Topi Keskinen
90´ 1–1 Fabian de Abreu

Ekenäs IF–SJK Akatemia 5–0 (2–0)
22´ 1–0 Adam Larsson
32´ 2–0 Adam Larsson
54´ 3–0 Xhevdet Gela
76´ 4–0 Alexander Forsström
90´ 5–0 Alexander Forsström

PK-35–JäPS 2–2 (2–0)
16´ 1–0 Miguel Medina
37´ 2–0 Yassim Adam
70´ 2–1 Tino Palmasto
85´ 2–2 Hedi Khayat

Diskussion om artikeln