Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Affischnamnet uteblev i Kuortane – Oliver Helander lyssnade på axeln i regnet: "Inget nytt för mig"

Uppdaterad 18.06.2022 20:25.
Oliver Helander.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Kort före herrarnas spjuttävling i Kuortane skulle börja kom beskedet att Oliver Helander inte ställer upp. Helanders axel hade inte återhämtat sig från tisdagens tävling i Åbo. De viktigaste tävlingarna kommer senare, säger han till Yle.

Efter den fantastiska insatsen i Åbo tidigare i veckan var Oliver Helander ett stort affischnamn för dagens tävlingar i Kuortane. Men det blev inga kast för Helander i regnet.

En kort stund före spjuttävlingen skulle börja kom beskedet att Helander inte tänker kasta i regnet.

– Axeln har inte återhämtat sig från tävlingen i Åbo, det fanns mer att förlora än att vinna nu. De viktigaste tävlingarna kommer senare. Det var ett halvsvårt beslut att ta men det känns bättre så här, säger Helander till Yle.

Han intygade ändå att det inte är någon ny skada i axeln som spökar.

– Axeln är i helt okej skick, det här är inget nytt för mig. Jag tror nog att det blir bra igen. Axeln kommer nu att avgöra hur det blir med kommande tävlingar och in mot VM, säger han.

Keränen slog till i första omgången

I Helanders frånvaro gjorde Toni Keränen en bra insats. Han förbättrade sitt personliga rekord men drygt en och en halv meter till 82,10.

Det kastet kom redan i första omgången och sedan hade Keränen ett underkänt kast innan han valde att avsluta tävlingen.

Keränen blev fyra i tävlingen som vanns av OS-mästaren Neeraj Chopra. Han kastade 86,69 första omgången och besegrade Keshorn Walcott med fem centimeter. Världsettan Anderson Peters slutade trea med 84,75.

Salminen stördes inte av vädret och imponerade

Trestegshopparen Senni Salminen visade att hon är tillbaka på toppnivå och stördes inte alls av vädret. Salminen slutade tvåa bakom Shanieka Ricketts med säsongsbästat 14,32 som är över EM-gränsen.

– Jag bestämde mig för att njuta oavsett vädret. Och jag njöt för första gången på länge. Jag är ivrig på vad den här sommaren kommer att föra med sig, säger hon.

Salminen hade tre godkända hopp i tävlingen och samtliga bar över 14 meter. Dagens insats för in Salminen som trea i Europa den här säsongen och hon är världstia.

Senni Salminen spräckte EM-gränsen - Spela upp på Arenan

Personbästa och rankningspoäng för Richardsson

Camilla Richardsson jagade viktiga rankningspoäng inför sommarens mästerskap då hon löpte 3000 meter i regnet och Vasalöparen lyckades.

Hon slutade tvåa med det nya personliga rekordet 9.00,04 som är nästa fyra sekunder bättre än hennes tidigare notering. Insatsen gav bra med poäng för de längre distanserna 5000 och 10 000 meter.

– Det blev en bra kamp och tävling. Det är en bra tid och jag får en bra dos poäng. Jag försöker att inte fokusera så mycket på vad andra gör utan bara på min egen prestation så får vi se hur långt det räcker.

– Det finns mycket tid kvar att klara gränsen på 10 000 meter. Jag ska springa den distansen i Uleåborg nästa vecka, säger Richardsson till Yle efter loppet.

Ilona Mononen gladde också med sin tredjeplats och nya rekordtiden 9.02,00.

Programmet är inte längre tillgängligt

Samtliga resultat från tävlingarna i Kuortane finns här.

Diskussion om artikeln