Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike väljer mellan Macron och vänstern – Macron riskerar bli vingklippt i parlamentsvalets avgörande omgång

Från 2022
Uppdaterad 19.06.2022 13:49.
Efter söndagens val kan president Emmanuel Macron bli tvungen att koncentrera sig mer på inrikespolitiken än hittills.
Bildtext Efter söndagens val kan president Emmanuel Macron bli tvungen att koncentrera sig mer på inrikespolitik än hittills.
Bild: Michel Euler / EPA

I dag avgör väljarna i Frankrike hur mycket rörelseutrymme de vill ge president Macron och hans mittenkoalition under de kommande fem åren. Macrons mittenkoalition riskerar att förlora sin majoritet i parlamentet.

– I dessa oroliga tider är ert val på söndagen viktigare än någonsin. Ingenting skulle vara värre än att lägga till fransk oreda till den oreda som råder i världen, sa president Emmanuel Macron i tisdags.

I parlamentsvalets första omgång för en vecka sedan fick Macrons mittenkoalition Ensemble (Tillsammans) och Jean-Luc Mélenchons vänsterallians Nupes (Folkets nya ekologiska och sociala union) båda kring 26 procent av rösterna.

I en handfull av Frankrikes 577 enmansvalkretsar blev resultatet klart redan i den första omgången. I de flesta vaskades det fram två kandidater som nu står emot varandra i dagens val.

Också den pågående värmeböljan i Frankrike kan påverka valresultatet. Många tycker att Macron inte gjort tillräckligt för att stoppa klimatförändringen.
Bildtext Också den pågående värmeböljan i Frankrike kan påverka valresultatet. Många tycker att Macron inte gjort tillräckligt för att stoppa klimatförändringen.
Bild: Stefano Rellandini / AFP

Också andra partier än de stora blocken Ensemble och Nupes är representerade förstås. Bland dem Frankrikes traditionella borgerliga parti Republikanerna, Marine Le Pens högernationalistiska Rassemblement national, RN (Nationell Samling) och Le Pens ytterhögerrival Éric Zemmours rörelse Reconquête (Återerövring).

Den magiska siffran är 289

Macrons Ensemble förutspås förbli det största blocket i nationalförsamlingen, men behöver 289 mandat för att säkra en direkt majoritet. Enligt opinionsmätningarna kan det lyckas, men det är långt ifrån säkert.

Ensemble utlovas allt mellan 255 och 310 platser. Nupes förväntas få mellan 150 och 200 mandat, men kan också överraska med en ännu större framgång.

Opinionsmätningarna förutspår ett gott val också för Le Pens Nationell Samling. Hennes parti har nu åtta platser i parlamentet men kan få 20–45 platser enligt opinionsmätningarna.

Macrons koalition kan stå inför svåra kompromisser

Om Macrons Ensemble blir parlamentets största block, men förlorar sin egen majoritet så tvingas det söka stöd hos andra partier. Ett alternativ kunde vara att försöka bilda koalition med Republikanerna.

Andra alternativ skulle vara att locka till sig löften om stöd från enskilda parlamentariker eller så tvingas mittenkoalitionen förhandla om stödet från andra partier lagförslag för lagförslag.

Det finns risk för att Macron blir tvungen att koncentrera sig mera på inrikespolitik än utrikespolitik i fortsättningen. Det kan påverka hela Europa.

Om det vill sig riktigt illa för Macron så får Nupes majoritet. Det är osannolikt, men då kan vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon bli utsedd till premiärminister.

Många tycker att Mélenchon är en karismatisk politiker och en skicklig talare.
Bildtext Många tycker att Mélenchon är en karismatisk politiker och en skicklig talare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Frankrike kallas det för "cohabitation" (samboende) då landets premiärminister tillhör ett annat parti än parlamentet. Det hände senaste 1997–2002 när president Jacques Chirac fick leva med socialisten Lionel Jospin som premiärminister.

Macron och Mélenchon är varandras motsatser

"Cohabitation" mellan Macron och Mélenchon skulle knappast bli någon söndagspromenad. Mélenchons vallöften står i bjärt kontrast till de visioner som Macron målat upp.

Macron har bland annat lovat skattesänkningar och han vill höja pensionsåldern från 62 till 65. Han driver en högerliberal inrikespolitik och en aktiv utrikespolitik med EU i centrum.

Vänsterradikala Mélenchon har utlovat ett "systemskifte". Han är en EU-skeptiker som helst vill ta Frankrike ur Nato. Han har inte velat skicka vapen till Ukraina. Hans främsta, konkreta vallöften är att sänka pensionsåldern till 60, höja minimilönen ordentligt och att införa priskontroller på basvaror.

Den här kvinnan kom tidigt till sin vallokal i Le Touquet, norra Frankrike, men valdeltagandet förutspås bli lågt.
Bildtext Den här kvinnan kom tidigt till sin vallokal i Le Touquet, norra Frankrike, men valdeltagandet förutspås bli lågt.
Bild: Lehtikuva

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC, TT, DN