Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiets ledning kommenterar påståendena om Wille Rydmans beteende mot kvinnor: "Som pappa till en ung flicka känns det verkligen illa"

Från 2022
Uppdaterad 19.06.2022 20:59.
Riksdagsledamoten Wille Rydman i riksdagen den 24 oktober 2019.
Bildtext Riksdagsledamot Wille Rydman i riksdagen den 24 oktober 2019.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Helsingin Sanomat rapporterar att flera unga kvinnor har berättat att politikern och riksdagsledamoten Wille Rydman (Saml) har betett sig på ett obehagligt sätt mot dem.

Samlingspartiets ledning kommenterar Helsingin Sanomats uppgifter om att partiets riksdagsledamot Wille Rydman ska ha betett sig olämpligt mot unga kvinnor.

Partiordförande Petteri Orpo säger till Yle Uutiset att det var upprörande att läsa artikeln i Helsingin Sanomat.

– Jag är själv pappa till en ung flicka så det känns verkligen illa med de här misstankarna som framförs. Det är klart att det inte går att acceptera sådant och att det bör utredas.

Wille Rydman tillbakavisar uppgifterna och anklagar tidningen för att ha skadat hans rykte.

Rydman säger till Yle att han med sin advokat ska se på hur han kommer att gå vidare i frågan.

HS: Unga kvinnor och alkohol

Enligt Helsingin Sanomats reportage har man inom Samlingspartiet talat om Rydmans intresse för unga kvinnor, men frågan har förtigits utåt.

I flera av fallen som HS rapporterar om har Rydman serverat rikligt med alkohol och uppmanat kvinnor, en del av dem minderåriga, att dricka alkohol.

Polisen utredde preliminärt Rydmans agerande 2020 efter att en 17-årig flicka på en chatt-tjänst uppgett att en medlem i hennes parti i tio års tid antastat 14–17-åringar.

En anställd vid tjänsten kontaktade polisen som tog reda på 17-åringens identitet. Polisen intervjuade nio kvinnor under en veckas tid. Sex av dem sa att de hade haft en otrevlig upplevelse med Rydman. Alla utom en var då minderåriga.

Ingen förundersökning av polisen

I samtliga fall där man talat om ett besvärande beteende har kvinnorna eller flickorna varit 8–10 år yngre än Rydman.

Två av de intervjuade hade haft en relation med Rydman, men de beskrev inte erfarenheten som obehaglig. En av dem var då 16 år gammal och Rydman var 25 och ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund.

Polisen intervjuade aldrig Rydman och inget polisen fick reda på nådde över tröskeln för att polisen skulle inleda en regelrätt utredning.

Rydman beskriver på sin blogg Helsingin Sanomats artikel som full av fel. Artikeln har enligt Rydman stämplat honom och skadat hans rykte på ett irreparabelt sätt.

Till HS säger Rydman att han utsatts för grov misskreditering från en eller två kvinnors sida. Han skriver på sin blogg att det är mycket sannolikt att han kommer att göra en brottsanmälan om grov ärekränkning, efter att ha diskuterat saken med sin advokat.

Ett kollage med Wille Rydman till vänster och Petteri Orpo till höger.
Bildtext Samlingspartiets riksdagsledamot Wille Rydman (t.v.) och partiledare Petteri Orpo.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva & Silja Viitala / Yle

Orpo: "Kände inte till allvaret"

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger till Yle att partiet inte är någon myndighet, men att det gäller att jobba för att förhindra trakasserier. Partiet är redo att samarbeta med myndigheterna för att utreda vad som har hänt om det är det som krävs.

– Jag kan säga att inom Samlingsaprtiet accepterar vi inte trakasserier av något slag, inte maktmissbruk eller utnyttjande. Vi kommer att gå till botten med det här.

Orpo konstaterade tidigare på dagen i en Twittertråd att det alltid är all anledning att kontakta även polisen när det handlar om trakasserier.

Orpo uppger att han och partiledningen under en tid sedan i vintras har hört rykten om att journalister utreder "oklarheter" i samband med Rydman. Vad oklarheterna specifikt handlade om klarnade för honom först när Helsingin Sanomat publicerade sin artikel.

– Jag vill betona att varken jag eller partiledningen hade någon information om hur allvarligt eller hur omfattande det här var, säger Orpo.

Tas upp i riksdagsgruppen

Kai Mykkänen, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, är inne på samma linje.

– Jag har inte känt till innehållet i de anklagelser som har riktats mot Rydman, säger han till STT.

Mykkänen uppger att riksdagsgruppen kommer att ta upp frågan, eftersom det gäller allvarliga misstankar mot en medlem i gruppen, men det är tillsvidare inte klart "när och hur" gruppen behandlar frågan.

Mykkänen konstaterade tidigare på söndagen på Twitter att trakasserier "alltid är allvarligt" och sådant "som vi inte kan acceptera". Mykkänen försäkrade också att man är redo att bistå myndigheterna i en utredning av de misstankar om trakasserier som har riktats mot riksdagsledamot Rydman.

Sanna Marin: Chockad

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger i samband med statsministerns frågetimme att hon har läst artikeln och är chockad över det hon har läst.

– Det som kom fram i artikeln ger inte en värst bra bild av hur det har gått till, men jag kan inte bedöma bakgrunden. Jag tror att redaktionen har gjort ett omsorgsfullt jobb, men Wille Rydman har å sin sida sagt att han tar avstånd från de tolkningar som görs i artikeln.

Intervju med statsminister Sanna Marin i Villa Bjälbo 19.6.2022.

Sanna Marin talade om sexuella trakasserier under statsministerns frågetimme

Statsministern svarade på frågor i Yle Radio Suomi.

Källor: HS, STT, Yle Uutiset