Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sanna Marin ställer inte upp i presidentvalet – under statsministerns frågetimme talade hon också om Nato, inflation och sexuella trakasserier

Uppdaterad 19.06.2022 18:47.
Intervju med statsminister Sanna Marin i Villa Bjälbo 19.6.2022.
Bildtext Statsminister Sanna Marin intervjuas i Villa Bjälbo 19.6.2022.
Bild: Fanni Uusitalo / Valtioneuvoston kanslia

Statsminister Sanna Marin har utsatts för trakasserier i politiken och tänker inte ställa upp i presidentvalet. Det framkom av hennes svar på journalisters frågor under statsministerns frågetimme.

Statsminister Sanna Marin (SDP) svarade på söndagen på frågor som ställdes av ledarskribent Kreeta Karvala från Iltalehti, ledarskribent Anna-Liina Kauhanen från Helsingin Sanomat och chefredaktör Jussi Virkkunen från Kansan Uutiset i Yle Radio Suomi. Du kan lyssna på de finska frågorna och svaren i statsministerns frågetimme på Yle Arenan.

Statsministern överväger inte att ställa upp i nästa presidentval.

– Jag kan direkt säga att jag inte står till förfogande, säger Marin mot slutet av intervjutimmen.

Tidigare under samtalet konstaterar Sanna Marin att Finlands ekonomi återspeglar den ekonomiska situationen i Europa.

– Vi är väldigt beroende av den allmänna ekonomiska utvecklingen.

Någon snabb förbättring på situationen utlovar Sanna Marin inte. Eventuella skattelättnader kommer att riktas in på låg- och medelinkomsttagare, säger hon.

Men det krävs också andra åtgärder för att få bukt med de höga bränslepriserna.

Inflationen ett gemensamt problem

Inflationen är ett gemensamt problem i Europa, säger Marin, men tillsvidare klarar sig Finland någorlunda.

På en fråga om hurdan ekonomisk politik EU borde idka svarar Marin att det första är att få slut på kriget i Ukraina. Följande åtgärd är att samarbeta för att få ner energipriserna.

Global livsmedelstrygghet är också ett viktigt samtalsämne, säger statsministern.

– Vi har en global livsmedelskris runt hörnet och i nuläget är jag inte villig att minska odlingsarealen alls.

Inte smickrande för Nato

En av frågorna gäller Finlands och Sveriges Natoansökningar. De verkar stampa på stället på grund av Turkiets krav.

Sanna Marin säger att situationen är beklaglig. Innan Finland tillkännagav sin ansökan meddelade Turkiet att landet inte kommer att utgöra ett hinder, säger Marin.

Statsministern konstaterar att så gott som alla Natoländer hoppas att konflikten kan lösas före militäralliansens toppmöte i Madrid i slutet av juni.

Enligt Marin är det inte smickrande för Nato att Finlands och Sveriges ansökningar inte går vidare. Hon säger att det också är en trovärdighetsfråga för Nato.

Chockad som tidningsläsare

Sanna Marin får också en fråga om Helsingin Sanomats artikel om riksdagsledamot Wille Rydmans (Saml) beteende mot unga kvinnor.

Statsministern konstaterar att hon har läst artikeln och är chockad över det hon har läst.

– Det som kom fram i artikeln ger inte en värst bra bild av hur det har gått till, men jag kan inte bedöma bakgrunden. Jag tror att redaktionen har gjort ett omsorgsfullt jobb, men Wille Rydman har å sin sida sagt att han tar avstånd från de tolkningar som görs i artikeln.

Hon konstaterar att hon inte känner till fallet eller bakgrunden mer än så.

– Jag läste artikeln som tidningsläsare och den har inget att göra med den sittande regeringens arbete, säger Marin.

På en följdfråga konstaterar statsministern att det är viktigt att frågor av det här slaget reds ut, i synnerhet när det gäller en riksdagsledamot.

– Som ung kvinna har jag – också inom det politiska – upplevt trakasserier och osakligt beteende. Jag tror dessvärre att sådana upplevelser är vanliga för många kvinnor, säger Marin.

Det finns människor som beter sig olämpligt. Under sin statsministertid har Sanna Marin inte upplevt fysiska trakasserier, säger hon, eftersom den position hon har innebär ett skydd, men i yngre år har hon utsatts för såväl verbala som fysiska trakasserier.

Barn har rätt till privatliv

I intervjun tar man också upp frågan om det paparazzifoto som fokuserade på statsministerns bak.

– Det skulle ju vara trevligt om jag kunde vara ledig som privatperson, men jag förstår att jag är en offentlig person och att man kan ta foton på mig och sprida de bilderna, även om de är smaklösa.

Hennes fyraåriga dotter har däremot full rätt att vara privat.

– Hon har rätt till sitt privatliv och att vara ett vanligt barn, utan att bli fotograferad. Det har inget som helst samhälleligt värde eller betydelse att publicera bilder av henne som visar hennes ansikte. Det är också en säkerhetsfråga, säger Sanna Marin.