Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Professor: Maktspel och strukturförändring bakom Akavas kassaskåpsavtal

Från 2022
Uppdaterad 20.06.2022 15:49.
Sture Fjäder har hållit ett tal och är på väg bort från ett podium.
Bildtext Akavas ordförande Sture Fjäder avgår efter hälften av den sista mandatperioden, bakom ligger ett hemligt avtal.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Akava kan få sin första kvinnliga ordförande under förbundskongressen i november. Nuvarande ordförande avgår mitt i perioden, ett hemligt avtal gjordes före hans sista ordförandeperiod.

Sture Fjäder, som är långvarig ordförande för Centralorganisationen för högutbildade i Finland, Akava, meddelade på söndagen att han kommer att avgå som ordförande. Enligt ett pressmeddelande som organisationen skickade ut på söndagen är beslutet hans eget.

“Jag har redan tidigare beslutat mig för att hösten 2022 är en lämplig tid att ge över till en ny ordförande. Jag sitter kvar som Akavas ordförande ända till förbundskongressen i november”, säger Fjäder i pressmeddelandet.

Rykten om Fjäders avgång började redan i fredags när Helsingin Sanomat skrev att de fått tag på ett så kallat kassaskåpsavtal som Fjäder undertecknat tillsammans med Olli Luukkainen som vid tillfället var ordförande för lärarfacket OAJ, Jari Jokinen som är verksamhetsledare för Teknikens akademiker TEK och Finlands ekonomers ordförande Timo Saranpää.

Orsaken till att man slöt avtalet ska vara att Fjäder eventuellt inte hade fått tillräckligt med stöd från Akavas medlemsorganisationer i det förra ordförandevalet.

"Alltid något smutsigt med kassaskåpsavtal"

Harri Melin som är professor i sociologi med kunnande i arbetsmarknadsfrågor, säger att kassaskåpsavtal är ett historiskt fenomen. Nuförtiden ser man det knappt alls, men för femtio år sedan var det inte ovanligt.

– Tiderna var helt annorlunda och man pratade inte så mycket om sådana här saker. Det var ganska vanligt att man ingick olika slags avtal som man idag skulle prata om som kassaskåpsavtal, säger Melin.

Han säger att öppenheten i Finland har ökat och sättet man gör politik har förändrats.

Men det är inte omöjligt att ett sådant här kassaskåpsavtal, som Akavaavtalet som det nu pratas om, ingåtts?

– Nej nej, det är inte alls omöjligt. Vi är likadana människor som vi var för 50 år sedan. Vi har olika politiska och organisatoriska intressen och dessa försöker vi anpassa. Kassaskåpsavtal är en slags möjlighet att lösa problem.

Melin betonar att kassaskåpsavtal alltid har en smutsig baktanke, det finns alltid något hemligt när man ingår dylika avtal.

– Det har varit ganska vanligt inom den fackliga världen men jag trodde att det här spelsättet var över eftersom tiderna har förändrats. Nu verkar det som att facken fortfarande reproducerar dessa mönster. Det överraskade mig att man fortfarande kan läsa om sådana här avtal, säger Melin.

Endast manliga ordföranden – hittills

Juristförbundets Maria Löfgren har ställt sig till förfogande för att bli nästa Akavaordförande. I ett meddelande till Svenska Yle skriver hon att det är en stor ära att bli tillfrågad av det egna förbundet till att kandidera för posten.

“Idag tog Fjäder bort osäkerheten kring ordförandeskapets längd i Akava, vilket förstås är bra, klart och korrekt. Jag tror att ordförandevalet blir en transparent process som ska organiseras av Akavas styrelse. Det ska också bli intressant att definiera Akavas framtid utifrån medlemsförbundens och medlemsgruppernas behov. Ordförandes linje ska alltid definieras av dem”, skriver Löfgren.

Maria Löfgren är för tillfället verksamhetsledare för Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU och har en omfattande erfarenhet av olika medlemsgrupper inom Akava. Hon skriver att hon gärna skulle hitta en ny balans mellan privat och offentlig sektor.

Om Löfgren blir vald blir hon den första kvinnliga Akavaordföranden. Professor Harri Melin säger att Akava och FFC är de enda organisationerna inom fackvärlden som inte haft en kvinnlig ordförande.

– Nu har de en möjlighet, men jag är själv lite skeptisk till att det händer.

Melin säger att det redan nu finns ett maktspel inom Akava. Lärarfacket OAJ har varit det största facket inom Akava, och också det medlemsförbund med mest makt. De senaste åren har fackförbundet för Teknikens akademiker vuxit och deras makt inom centralorganisationen har ökat.

– I väntan på nya tider tror jag det sker en slags förändring inom Akavas förvaltning. Även om lärarfacket fortfarande är det mäktigaste har andra aktörers makt ökat. Jag anser att avtalet har något att göra med en slags maktförändring inom Akava.

Hur mycket skadas ryktet för dem som undertecknat kassaskåpsavtalet?

– De har alla försökt förklara det på bästa möjliga sätt men det politiska minnet i Finland är ganska kort. Jag tror hela grejen kommer att vara över i höst. De här karlarna är ganska bra på vittvättning.

Sture Fjäder meddelar att han inte kommenterar ärendet före måndag förmiddag. Svenska Yle har försökt nå flera personer ur Akavas led, utan framgång.

Korrigering: Luukkainen är OAJ:s tidigare ordförande och inte sittande, som tidigare nämndes. Jokinen är inte TEK:s ordförande utan verksamhetsledare.