Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tävlar för förening som uppmärksammar tarmsjukdomar – nu är Anders Bäckman FM-vinnare för andra gången

Från 2022
Anders Bäckman höjer näven i luften.
Bild: Lehtikuva

Efter 17 varv runt centrala Borgå avgjordes herrarnas FM i landsvägscykling i en spurt mellan fyra cyklister. Anders Bäckman från IBD Cycling pressade sig över mållinjen först och tog karriärens andra FM-guld.

Borgå var skådeplatsen för helgens FM i landsvägscykling. I går vann Anniina Ahtosalo guldet på damsidan och i dag korades Anders Bäckman till finländsk mästare i herrarnas lopp.

– Det här känns jättebra. Jag visste att jag är i bra form och att jag i bästa fall kunde vinna, säger Bäckman till Yle Sporten.

Bäckman ingick i en grupp som gjorde en tidig utbrytning. Den höll hela vägen och när det hela skulle avgöras var fyra cyklister med i segerkampen.

36-årige Bäckman hade den bästa spurten och besegrade Riku Övermark, Antti-Jussi Juntunen och Markus Knaapi. Guldet var hans andra i karriären efter segern 2018.

– Det var inte planerat att gå loss så tidigt men gruppen var så pass stor så jag tänkte att i den kan jag ta mig ända till mål. Jag kom med i gruppen ganska så lätt och då kände jag att det bara var att köra på, säger Bäckman.

Anders Bäckman på prispallen efter FM.
Bildtext Bäckman vann FM-guldet före Övermark och Juntunen.
Bild: Suomen Pyöräily ry

Vill sprida kunskap om inflammatoriska tarmsjukdomar

Anders Bäckman tävlar för IBD Cycling – en förening som jobbar för att sprida kunskap kring inflammatoriska tarmsjukdomar. Bäckman lider själv av ulcerös kolit, en inflammation i tjocktarmen.

– Det är en passande förening för mig, säger han.

Gick det bra hela vägen eller var det tungt i något skede?

– Det var nog tungt flera gånger men jag kände ändå att jag hade ganska bra kontroll. Det fanns vissa svaga tillfällen men jag litade på att jag skulle ha en bra spurt på slutet och trodde att jag hade en chans, säger han.

Anders Bäckman med en krans på sig.
Bildtext Guldet i Borgå var det andra i karriären för Anders Bäckman.
Bild: Lehtikuva

Ex-proffset Carlström: Bäckman är skarp i spurten

I den tidigare proffscyklisten Kjell Carlströms papper var Anders Bäckman en segerkandidat. Speciellt då gruppen i täten höll undan för resten av fältet.

– I den gruppen så trodde jag att han var en som kunde vinna. Antti-Jussi Juntunen hade också en bra möjlighet men Anders Bäckman är skarp i spurten och man behöver vara på sin vakt med honom.

– Det var en hård och teknisk bana och det gjorde att fältet sprack tidigt. Jag hade kanske förväntat mig att proffsen i andra och tredje gruppen skulle ta i kapp tätåkarna men de klarade inte av det i dag, säger Carlström.

Enligt Carlström mår cyklingen på arrangörsorten Borgå relativt bra men i resten av landet finns problem.

– Akilles har gjort ett bra jobb med juniorer och seniorer men det skulle vara bättre om det var lika i resten av landet. Det skulle behövas ett större intresse.

– Det blir färre och färre tävlingar. Man behöver tävlingar för att behålla motivationen och intresset, säger han.

Diskussion om artikeln