Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Fortsätter Colorados segertåg eller kan Tampa Bay resa sig på hemmais? Ödesmatch i Stanley Cup-finalserien

Uppdaterad 21.06.2022 02:25.
NHL, final 3: Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finalserien har landat i Tampa – och de regerande mästarna har kniven mot strupen. Seriens första hemmamatch är så gott som en måsteseger för Lightning.

Tampa Bay–Colorado, match tre i finalserien

  • Colorado leder med 20 i matcher

  • Direkt i TV2 och på Arenan kl. 3

  • Kommentator: Mattias Simonsen

Det lag som inleder borta har egentligen allt att vinna i en finalseries två första matcher. Men med två förluster i bagaget har Tampa Bay inte råd med en till.

Det är inte första gången "Bolts" befinner sig i det här prekära läget. Senast i konferensfinalerna låg de regerande mästarna under med 0–2 efter de två inledande bortamatcherna och vann sedan fyra på raken.

Men Colorado Avalanche är ett lag av en helt annan kaliber än resten av de som Lightning mött så här långt. "Avs" har lyckats med sitt mål – att tvinga Tampa Bay spela deras högtempohockey.

Den ursinniga forechecken banade väg för den förnedrande 7–0-segern natten till söndag, men nu har Lightning fått lämna höghöjdslägret i Denver och har dessutom en högljudd publik på sin sida för första gången.

Hur långt räcker det?

Finländarna: Historisk Rantanen och magsjuk Lehkonen

Mikko Rantanen skrev in sig i historieböckerna i sjumålskrossen då han passade fram tre mål. Samtidigt gick han upp i sammanlagt 50 målgivande passningar i NHL-slutspelsmatcher.

Han behövde bara 59 matcher för att göra det – endast Sidney Crosby har av de nu aktiva NHL-spelarna nått milstolpen snabbare. Bobby Orr gjorde det för övrigt också på precis 59 duster.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se när Colorado tvålade till Tampa Bay i den andra Stanley Cup-finalen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Rantanen medgav i Yles intervju efter match två att han – som finländare – gillar att inte vara det största affischnamnet i Colorado just nu. Men frågan är om inte just Rantanen ändå varit viktigast för Avalanche så här långt i finalserien?

Pappa Ismo avslöjade i sin tur att Artturi Lehkonen dras med någon form av magsjuka. På grund av den var insatsen i den senaste matchen rätt blygsam, frågan är om den fortfarande stör honom.

Håll ögonen på: Tampas stjärnor

Inför finalserien hette det att mycket skulle handla om matchningen – huruvida Colorado skulle kunna ta vara på fördelen av att få lägga ut precis rätt kedja mot rätt motstånd på hemmais.

Men i ärlighetens namn var Avalanche starkare hur kedjorna än matchades. Den bredd på centerfilen som skulle tala för Lightning med Brayden Point mot Colorado utan Nazem Kadri har inte synts till alls.

I något skede måste ändå rostigheten släppa. Och då kommer Tampa Bay att vara skrämmande. Dessutom är Steven Stamkos, Nikita Kutjerov och Victor Hedman alldeles garanterat förbannade efter utskåpningen för två dagar sedan.

Och då de är det brukar det synas på resultattavlan.

Tippningen: Tampa fixar segern

Rantanen bedyrade före laget steg på flyget till Florida att de minsann inte är övermodiga. De har ju inte vunnit något ännu, sa han för den samlade presskåren på flygplatsen.

Men väntevärdet är att det är ett helt annat Tampa Bay som flyger ur startställningarna i natt. Är Colorado redo för det? Den här kommentatorn lägger pengarna på att de inte klarar av att matcha intensiteten direkt.

Lightning vinner, men gör det bara med uddamålet.