Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macrons mittenkoalition förlorade sin majoritet i det franska parlamentet – Le Pens högernationalister gjorde rekordval

Uppdaterad 20.06.2022 05:19.
Marine Le Pen kommer ut ur ett valbås.
Bildtext Marine Le Pens högernationalistiska parti mer än tiodubblade sina platser i det franska parlamentet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De första prognoserna efter parlamentsvalets andra, avgörande omgång på söndagen var lika klara som i presidentvalet i april. Då vann Macron, nu förlorade han.

De första prognoserna när vallokalerna stängde i Frankrike klockan 21 finsk tid på söndagskvällen förutspådde att president Emmanuel Macrons mittenkoalition Ensemble (Tillsammans) förlorar sin majoritet i parlamentet.

Så blev det också. Macrons allians får 245 av de tillgängliga 577 platserna i parlamentet, långt ifrån de 289 som krävs för enkel majoritet i parlamentet.

Vänsteralliansen Nupes (Folkets nya ekologiska och sociala union) knep 131 av platserna i parlamentet. Nupes blir därmed det största oppositionspartiet i Frankrikes nationalförsamling.

Valets segrare är ändå Marine Le Pens högernationalistiska Rassemblement national, RN (Nationell Samling), som vann hela 89 av platserna.

"En tsunami"

Marine Le Pen förlorade presidentvalet mot Macron i april, men på söndagen blev hon omvald i sin valkrets i Henin-Beaumont i norra Frankrike.

– Macron-äventyret är över, sa hon, och konstaterade att RN nu får sin största representation i parlamentet någonsin.

Det är en historisk seger för FN. Partiets platser i parlamentet mer än tiodubblades – i det senaste valet fick partiet åtta platser i parlamentet.

I det franska parlamentet är 56 mandat spärren för misstroendevotum och att komma över den gränsen ger Le Pens parti klart mer makt än tidigare.

RN:s vice ordförande Jordan Bardella beskrev partiets valframgång som en tsunami.

C’est un tsunami

― Jordan Bardella om RN:s framsteg

Bland annat hälsovårdminister Brigitte Bourguignon förlorade kampen i sin enmansvalkrets. Segern gick till RN-kandidaten Christine Engrand.

"En förlust för Macron"

– Det här resultatet är långt ifrån det vi hoppades på, konstaterade budgetminister Gabriel Attal.

Justitieminister Eric Dupond-Moretti kommenterade Ensembles förlust så här:

– Vi är etta, men det är en första plats som helt klart är en besvikelse.

Jean-Luc Mélenchon, ledaren för vänsteralliansen NUPES, konstaterade att resultatet i parlamentsvalet resulterar i en "helt oväntad och oförutsedd situation" – en hänvisning till att det är några decennier sedan Frankrike senast hade ett så splittrat politiskt fält.

Enligt Mélenchon är resultatet ändå först och främst en förlust för Macron.

Källa: AFP, Reuters, Le Monde

Artikeln uppdaterades under morgonen 20.6 med de slutliga resultaten.