Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Macron förlorade och både yttervänstern och ytterhögern hurrade

I bakgrunden Emmanuel Macron som tittar åt sidan, i förgrunden en inklippt bild av Mette Nordström.
Bildtext Macrons koaliton förlorade sin majoritetsställning i nationalförsamlingen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press, Yle

Macron må ha blivit omvald till president, men han kan inte längre styra med fri hand. Nu tvingas han söka nya allianser i nationalförsamlingen om han ska lyckas genomföra sin agenda.

PARIS Det är svårt att tro att det är ett val på gång när Parisborna och turisterna breder ut sig på gräsmattorna kring Eiffeltornet. Eller flanerar längs Seine under söndagseftermiddagen då den värsta hettan verkar ha dragit förbi den franska huvudstaden.

Kanske det är så här det ser ut när valdeltagandet underskrider 50 procent. Fast de som trotsade valapatin och hettan levererade en sträng dom.

Macrons gruppering Ensemble (Tillsammans) gick på en brakförlust. Även om majoritetsställningen var hotad, så var det inte väntat att de med 245 invalda skulle stanna så långt ifrån de 289 ledamöter som behövs för absolut majoritet.

Tre huvudgrupperingar i fransk politik

Valet bekräftade samtidigt tesen att Macron hotas från politikens ytterkanter.

Yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon lyckades förena de splittrade vänsterkrafterna, och tillsammans med de gröna blir Nupes (Folkets nya ekologiska och sociala union) den största oppositionsgrupperingen i den lagstiftande församlingen med 131 ledamöter.

Själv hade han siktat på majoritet för sitt vänsterblock och premiärministerposten till sig själv. Det var aldrig en realistisk plan, men hade paralyserat den franska politiken ännu mera än vad det nu aktuella valresultatet kommer att göra.

De högsta hurraropen och bredaste leendena fanns ändå i Hénin-Beaumont, i det fattiga norra Frankrike.

Slutet för kampen mot Le Pen?

Nationell Samlings valvaka hölls i partiledaren Marine Le Pens valkrets, och valresultatet visade att den så kallade republikanska fronten hade krackelerat.

Det är benämningen på en fransk tradition där de övriga partierna går ihop för att motverka ytterhögern.

Nu gjorde Le Pens parti ett historiskt bra val som överträffade alla förväntningar. Antalet ledamöter mera än tiofaldigades från de åtta man hade sedan förr.

Det öppnar helt nya möjligheter för ytterhögern att agera som en politisk kraft i parlamentets andra kammare, nationalförsamlingen.

Valresultatet innebär att President Macron är försvagad inrikespolitiskt, och till en del också utrikespolitiskt. Han tvingas nu samarbeta med ett parlament som inte omfattar alla hans inrikespolitiska reformer eller EU-visioner.

En del av kvällens segrare kallade det parlamentarism.