Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wille Rydman: I sociala sammanhang har mitt omdöme svikit mig många gånger

Från 2022
Uppdaterad 20.06.2022 09:28.
wille rydman
Bildtext Wille Rydman är i hetluften efter artikel i HS.
Bild: Lehtikuva

Samlingspartiets riksdagsledamot Wille Rydman, som i en brett uppslagen artikel i Helsingin Sanomat beskylls för olämpligt beteende mot unga kvinnor, medger att hans omdöme har svikit honom många gånger.

Det var i söndags som Helsingin Sanomat publicerade en artikel i vilken flera unga kvinnor berättar att Rydman betett sig obehagligt mot dem. Saken ska ha varit känd inom Samlingspartiet men ska ha förtigits utåt.

Samlingspartiets ledning har redan hunnit ta avstånd från Rydmans agerande. Partiordförande Petteri Orpo sade till Yle i går att det var upprörande att läsa artikeln i HS – särskilt eftersom han själv har en dotter.

"Jag har gjort många felbedömningar"

I går kväll publicerade Wille Rydman ett långt inlägg på Facebook där han medger att han under sitt liv gjort många misstag och felbedömningar, och att han försökt lära sig av dem.

"I sociala sammanhang har mitt omdöme svikit mig flera gånger, och mina relationer har varit trasiga."

"Jag har öppnat mina dörrar för alla slags människor, men nu måste jag betala ett högt pris för mina felbedömningar", skriver Rydman. Han betonar att han inte har behandlat någon illa, och att det nu målas upp en felaktig bild av honom i medierna.

"Jag har försökt rätta till den här bilden men mina argument väger inte mycket i den här cirkusen".

Grym mobbning

Wille Rydman skriver att han utsatts för regelrätt och grym mobbning. Man har utnyttjat alla de felbedömningar och misstag jag gjort under livets gång.

"Hittills har man inte lyckats men nu gjorde man det, och det rejält. Den här dagen har varit den värsta i mitt liv."

Sexuella trakasserier är en allvarlig sak, som ingen ska behöva utsättas för. Men det ska också vara möjligt att leva sitt liv utan ogrundade avslöjanden och beskyllningar, skriver Rydman.

Han säger att han år 2020 anmäldes för osakligt beteende men bakom anmälan stod en brokig skara kvinnor som baserade sina utsagor på allehanda rykten. Polisens slutsats var att det inte fanns skäl för några misstankar och ingen förundersökning inleddes.