Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rasmus Svahn slutar laga mat till Borgå simhalls kunder: "Det har varit en samlingsplats för familjen”

Från 2022
Rasmus Svahn sitter vid ett bord och läser tidningen.
Bildtext Det har blivit många tidiga morgnar för Rasmus Svahn, som caféägare.
Bild: Lone Widestam / Yle

Vill du börja med kaféverksamhet? Nu har du chansen då Rasmus och Minna Svahn slutar efter 18 år. Borgå letar nu efter en ny företagare som vill bjuda på morgonmål i simhallen.

Det är en glad och belåten Rasmus Svahn som sitter vid ett av kaféborden i Borgå simhall och äter sin morgongröt. Han har endast tre dagar kvar på jobbet som ägare av simhallens kafé- och lunchrestaurang.

– Jag känner mig inte så vemodig.

I 18 år har han tillsammans med sin fru Minna Svahn dukat fram morgonmål, kokat kaffe och tillrett lunch för simhallens kunder.

– Allt har sin tid. Och Minna och jag kom fram till att det är dags att sluta här. Det var också ett ekonomiskt beslut.

De försökte förhandla sig till ett billigare hyresavtal med Borgå stad men det kunde inte göras under det pågående kontraktet. Därför sa Svahn upp kontraktet och tanken var att söka det på nytt men efter noggranna kalkyleringar kom de fram till att det ändå inte lönar sig.

Det har varit några tunga perioder för företagarna. Först gjorde coronapandemin sitt men med de skenande matpriserna och kriget i Ukraina har det varit svårt att få ihop det ekonomiskt.

– Det har varit en knutpunkt för familjen. Barnen har gått i skola här runt omkring, daghemmet är här bredvid så det har varit behändigt också.

Det krävs tålamod

Borgå simhall håller som vanligt stängt under hela juli månad. Men då det öppnar igen den första augusti hoppas både staden och Rasmus Svahn att det finns en ny företagare som vill ta sig an kaféverksamheten.

– Två personer har ringt mig. Vi har investerat i all utrustning och jag är beredd att sälja den. Jag hoppas att någon annan vill ta över så kunderna får sitt morgonkaffe.

Borgå simhall söker ny caféföretagare - Rasmus Svahn slutar efter 18 år

4:50

Svahn säger att de som förhoppningsvis kommer att göra hans jobb i framtiden behöver tålamod och att helt enkelt göra sitt bästa.

Simmare i simhall.
Bildtext - Jag lämnar inte simhallen för gott utan fortsätter komma hit som vanlig kund för att simma, säger Rasmus Svahn.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Tidigare har Svahn jobbat som kock i restaurangen Hölmöpulu i Kokon och så hade han kiosken i Tarkis. Fast paret lämnar simhallen kommer de ändå att fortsätta laga mat och satsa på lunch och catering vid golfbanan i Rönnäs.

Simhallen kommer han ändå fortsätta besöka men då som vanlig kund.

Han kommer främst att sakna kunderna.

– Jag har lärt mig massor under årens lopp, av både kunder och andra människor. Och så har jag lärt mig laga mat, det har varit det roligaste.

Diskussion om artikeln